Citrininis obuolių pyragas

Autorius apie receptą

Pyragas gavosi labai gardus, greitai paruošiamas. Na, o dėl citrinos - valgant pyragą jautėsi gaivumą suteikiantis citrinos skonis be visiškai jokio kartumo, bet, kai jau kąsnį suvalgai ir burnoje nieko nebelieka, tuomet pajauti švelnų citrinos aitrumą. Atrodo tarsi kažkas specialiai suteiktų burnai kažkokio gaivumo. Aš pati kitą kartą irgi nedėčiau to baltojo žievelės sluoksnio, kad nebūtų to aitrumo per daug, nes dabar buvo idealiai tiek kiek reikia mano skoniui.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje kvietinių miltų galima naudoti speltų arba avižinius miltus, tačiau tuomet tekstūra bus šiek tiek grubesnė.
  • Kiaušinius galima pakeisti augalinėmis alternatyvomis, pavyzdžiui, susmulkintu bananu (1 bananas = 1 kiaušinis) arba sumaišytomis maltomis linų sėmenimis su vandeniu.
  • Cukrų galima keisti ruduoju cukrumi, kokosų cukrumi arba klevų sirupu (tačiau pastaruoju atveju reikia mažinti skysčių kiekį).
  • Aliejų galima keisti tirpintu sviestu arba nerafinuotu kokosų aliejumi.
  • Citriną galima keisti laimo vaisiumi, tačiau skonis bus šiek tiek intensyvesnis.
  • Obuolių rūšį galima rinktis pagal skonį – rūgštesni obuoliai (pvz., ‘Antonovka’) suteiks daugiau balanso saldžiam pyragui.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kepant naudokite brandžią citriną su plona žievele – tokia žievelė rečiau būna karti.
  • Jei norite išvengti aitrumo, naudokite tik geltonąją žievelės dalį – baltąją kruopščiai pašalinkite.
  • Obuolius galima trumpai apkepti keptuvėje su trupučiu sviesto ir cinamono, kad sustiprintumėte skonį.
  • Pyragą galite papildyti smulkintais riešutais arba razinomis, kad suteiktumėte tekstūros.
  • Kad pyragas būtų dar puresnis, naudokite kambario temperatūros kiaušinius ir aliejų.

Ingredientai

    • kiaušiniai: 3
    • cukrus: 150 gramų
    • aliejus: 100 mililitrų
    • miltai: 160 gramų
    • kepimo milteliai: 1 šaukštelio
    • citrinos: 1 (sutrinta su visa žievele)
    • obuoliai: 6 (nulupti bei supjaustyti skiltelėmis)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo formą (20x20 centimetrų) išklojame su kepimo popieriumi.
  2. 2. Tuomet nuluptus bei skiltelėmis supjaustytus obuolius sumaišome su citrina (galima nutarkuoti geltonąjį žievelės sluoksnį, o visą baltą požievį kruopščiai nulupti bei išmesti, jei bijote kartume pyrage). Aš pati likusią citriną sutryniau bei sumaišiau su obuoliais.
  3. 3. Tada kitame dubenyje kiaušinius išplakame su cukrumi iki vientisos šviesiai gelsvos masės, plakdamos supilame aliejų.
  4. 4. Po to įberiame persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską išmaišome.
  5. 5. Į tešlą sudedame obuolius. Sukrečiame į formą bei kepame maždaug 40 minučių.
  6. 6. Iškepusį pyragą baigiame atvėsinti ant grotelių. Skanaujame!

Atsiliepimai

Trapios tešlos obuolių pyragas
(1)