Amerikietiškas obuolių pyragas pagal Beatą

2025-03-08 Autorius oSkanu.lt

Amerikietiškas obuolių pyragas pagal Beatą
Sultingas, švelnus obuolių įdaras tarp trapios, bet nebyrančios tešlos lakštų - toks amerikietiškas obuolių pyragas yra pavergęs ne tik amerikiečių širdis. Jis populiarus visame pasaulyje, o aš jį ruošiu pagal Beatos knygoje rastą receptą.

Nesistebime, kad tešloje visiškai nėra cukraus - pyragui pakanka pakanka įdaro saldumo. Nepabijokite ir recepte nurodyto patarimo į tešlą įberti žiupsnį druskos - švelniai sūrios sviestinės tešlos ir kreminio obuolių įdaro derinys yra nuostabus. 

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Šiam pyragui galite rinktis įvairius obuolių variantus, tačiau geriausiai tinka rūgštūs ir tvirti obuoliai, pavyzdžiui, Antaniniai, Auksis arba Šampionas. Jei neturite rudo cukraus, galite naudoti tik baltąjį, tačiau tada sumažinkite bendrą kiekį, nes baltasis cukrus yra saldesnis. 
  • Vietoje krakmolo galima naudoti kukurūzų krakmolą arba miltus. 
  • Cinamoną galima pakeisti arba papildyti kitais prieskoniais – muskatų riešutais, kardamonu, gvazdikėliais ar vaniliniu cukrumi. 
  • Tešlai taip pat galite panaudoti ne tik kvietinius, bet ir speltų miltus, arba jų mišinį santykiu 50/50. Tai suteiks pyragui kitokios tekstūros ir subtilumo. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama
Ad Placeholder

  • Dabar apie obuolius. Pyragui netinka saldūs ir minkšti obuoliai – kepami jie turi išlaikyti struktūrą, todėl renkamės tvirtus, o dėl skonio - kuo rūgštesnius vaisius. Obuolius geriausia pjaustyti vienodo dydžio gabaliukais – taip jie iškeps tolygiai. 
  • Labai svarbu, kad tešlai naudojamas sviestas būtų šaltas, todėl rekomenduojama jį iš anksto palaikyti šaldytuve. Ledinis vanduo taip pat yra būtinas geros tešlos paslaptis – jis padeda išlaikyti tešlos trapumą. Tešlą minkykite kuo mažiau – kuo mažiau ją judinate, tuo trapesnis bus pyragas. 
  • Pyrago kepimo metu temperatūros keitimas yra labai svarbus – aukšta temperatūra pradžioje padeda tešlai kilti, o vėliau sumažinta temperatūra leidžia pyragui iškepti tolygiai, išlaikant drėgmę. 
  • Pyragą valgome dar šiltą su ledais, bet atvėsęs jis tikrai ne mažiau gundo. Gal net dar skanesnis, todėl turėkite kantrybės ir įsitikinkite patys. Pyragas puikiai dera su vanilės ledais, plakta grietinėle arba baltu jogurtu. 

Ingredientai

    Tešlai:
    • sviestas: 200 gramų
    • miltai: 1,5-2 stiklinių
    • druska: žiupsnelio
    • ledinis vanduo: ~4 valgomųjų šaukštų
    Įdarui:
    • rūgštūs obuoliai: 1 kilogramo
    • rudas cukrus: 4 valgomųjų šaukštų (jei keisite baltuoju, užtenka 3 šaukštų)
    • baltas cukrus: 4 valgomųjų šaukštų
    • cinamonas: 1 valgomojo šaukšto
    • sviestas: 1 valgomojo šaukšto
    • krakmolas: 1-2 valgomųjų šaukštų
    Pyrago aptepimui:
    • kiaušiniai: 1

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešla: Sviestą sutarkuojame, beriame miltus, druską, įpilame labai šalto vandens, viską sumaišome ir užminkome tešlą.
  2. 2. Tada padaliname į dvi dalis – viena turi būti kiek didesnė, ja išklosime pyrago formos pagrindą ir kraštus.
  3. 3. Suvyniojame abu gabaliukus į maistinę plėvelę ir dedame maždaug valandai į šaldiklį arba porai valandų į šaldytuvą.
  4. 4. Įdaras: Obuolius nulupame, supjaustome gabaliukais (ne skiltelėmis, nes nereikia, kad jos ištižtų), apiberiame cukrumi, cinamonu, krakmolu ir sumaišome.
  5. 5. Galite berti ir kitų prieskonių - muskatų, kardamonų, tarkuotų citrinų žievelių - skonio reikalas.
  6. 6. Pyrago formavimas ir kepimas: Didesnį tešlos gabalą iškočiojame, išklojame juo sviestu išteptos ir džiūvėsėliais pabarstytos pyrago formos dugną ir kraštus.
  7. 7. Ant jo dedame obuolių masę, ant viršaus pasmulkiname sviesto ir užklojame likusiu iškočiotu tešlos lakštu.
  8. 8. Jei norisi puošnesnio vaizdo, iš tešlos pagaminame tarsi groteles - jomis uždengiame obuolių sluoksnį.
  9. 9. Kiaušinį išplakame ir plakiniu aptepame pyrago viršų.
  10. 10. Pyragą dedame į iki 220 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepame 10 minučių.
  11. 11. Po to sumažiname temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepame dar maždaug 40–50 minučių.
  12. 12. Pjaustome ir skanaujame!

Atsakinėjama į Komentarą

Aguonų ir obuolių pyragas
(7)
Gaivus obuolių ir slyvų pyragas
(1)
Obuolių pyragas su kondensuotu pienu
(27)