Klasikinis obuolių pyragas "Šarlotė"

2024-12-04 Autorius Liuda Ordavičienė

Klasikinis obuolių pyragas "Šarlotė"
Obuolių pyragas „Šarlotė“ – tai klasikinis desertas, kuris džiugina savo paprastumu ir nepakartojamu skoniu. Šis pyragas, kilęs iš Rytų Europos, yra mėgstamas dėl savo purios tešlos ir sultingų obuolių derinio, kuris sukuria jaukumo ir šilumos pojūtį. „Šarlotė“ puikiai tinka tiek kasdieniams pasimėgavimams, tiek ypatingoms progoms, o jos gaminimo procesas yra nesudėtingas ir greitas.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Obuoliai: vietoj jų galite naudoti kriaušes arba persikus, kurie suteiks pyragui kitokį, bet taip pat malonų skonį.
  • Cukrus: baltąjį cukrų galima pakeisti rudu cukrumi arba medumi, taip suteikiant pyragui karamelinį atspalvį.
  • Kvietiniai miltai: dalį miltų galite pakeisti migdolų arba viso grūdo miltais, kad pyragas būtų maistingesnis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Rinkitės rūgštesnes obuolių veisles, tokias kaip „Antonovka“ ar „Granny Smith“, nes jos puikiai dera su saldžia tešla ir suteikia pyragui subalansuotą skonį.
  • Kad obuoliai nesutamsėtų pjaustymo metu, apšlakstykite juos citrinos sultimis.
  • Norėdami suteikti pyragui papildomo aromato, į tešlą galite įmaišyti šiek tiek tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės.

Kalorijos

  • Viso pyrago kalorijos: apie 1800 kcal
  • Vienos porcijos kalorijos: apie 225 kcal

Ingredientai

    • Sviestas: 20 g
    • Cukrus: 80 g (pabarstymui)
    • Obuoliai: 3 vnt.
    • Cinamonas: pagal skonį
    • Kiaušiniai: 3 vnt.
    • Cukrus: 100 g
    • Kvietiniai miltai: 4 v. š.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruoškite kepimo indą: ištepkite jį 20 g sviesto ir tolygiai pabarstykite 80 g cukraus.
  2. 2. Paruoškite obuolius: nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Išdėliokite jas paruoštame kepimo inde ir pabarstykite cinamonu pagal skonį.
  3. 3. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių.
  4. 4. Plakite baltymus: į baltymus įberkite 50 g cukraus ir plakite, kol masė taps standi.
  5. 5. Plakite trynius: į trynius įberkite likusius 50 g cukraus ir plakite, kol masė taps šviesi ir puri.
  6. 6. Sujunkite mases: atsargiai supilkite išplaktus trynius į baltymų masę ir švelniai išmaišykite.
  7. 7. Įmaišykite miltus: suberkite miltus ir atsargiai maišykite, kol tešla taps vientisa.
  8. 8. Užpilkite tešlą ant obuolių: tolygiai paskirstykite tešlą ant obuolių sluoksnio kepimo inde.
  9. 9. Kepkite pyragą: įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir kepkite apie 40 minučių, kol paviršius taps auksinės spalvos.
  10. 10. Atvėsinkite ir patiekite: iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės, leiskite jam šiek tiek atvėsti, tuomet uždėkite lėkštę ant viršaus ir apverskite pyragą.
  11. 11. Patiekite šiltą arba atvėsusį.
  12. 12. Santrauka: Klasikinis obuolių pyragas „Šarlotė“ – tai paprastas ir greitai paruošiamas desertas, kuris sujungia purią tešlą ir sultingus obuolius, suteikdamas nepakartojamą skonį. Šis pyragas puikiai tinka tiek kasdieniams pasimėgavimams, tiek ypatingoms progoms, o jo ingredientus galima lengvai pritaikyti pagal turimus namuose. Be to, „Šarlotė“ yra palyginti mažai kaloringa, todėl galite mėgautis ja be didelių sąžinės priekaištų.
Klasikinis obuolių pyragas "Šarlotė"
Klasikinis obuolių pyragas "Šarlotė"
Recepto autorius Liuda Ordavičienė