Trupininis varškės pyragas su obuoliais – sotus ir kvapnus pyragas, kuriame dera sviestinė, traški tešla, lengva varškės masė ir gaivūs obuoliai. Iškeptas iki auksinės spalvos, pyragas išlieka purus, o skirtingi sluoksniai susilieja į sodrų, jaukų skonį, kuris puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Kiekvienas kąsnis atskleidžia švelnios varškės, sultingų obuolių ir sviestinių trupinių derinį, sukuriantį tokį gardų saldumyną, kuris patiks visai šeimai.
Klasikinis derinys obuoliai ir varškė. Puikus, sodrus skonis. O jeigu patieksite su
vaniliniais ledais (ar kitokio skonio) ar truputėliu plaktos grietinėlės, tikrai nebus žmogaus, kuris atsisakytų tokio deserto.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje paprasto cukraus galite naudoti rudą cukrų, kuris suteiks pyragui karamelizuotą skonį, arba medų, kuris pridės švelnaus aromato.
- Varškę galima pakeisti graikišku jogurtu ar rikotos sūriu, jei norite lengvesnės tekstūros.
- Obuolius galima derinti su kriaušėmis arba visiškai pakeisti sezoninėmis uogomis – braškėmis, mėlynėmis arba aviečių ir juodųjų serbentų mišiniu. Žiemą puikiai tiks ir konservuoti vaisiai ar uogos.
- Jei mėgstate riešutus, į trupininę tešlą galite įmaišyti smulkintų graikinių riešutų, migdolų ar lazdyno riešutų.
- Sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi, jei norite suteikti pyragui lengvą, egzotišką aromatą.
- O miltus galima naudoti ne tik kvietinius, bet ir speltų, rugių ar avižinius, norint gauti sodresnį, pilnagrūdį skonį.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai
Reklama
- Norint išgauti tobulą trapią tešlą, labai svarbu naudoti šaltą sviestą tiesiai iš šaldytuvo. Dirbant su tešla, stenkitės per daug jos neminkyti, nes nuo šilumos sviestas ištirpsta ir tešla nebetenka savo trapumo. Jei trupiniai per daug smulkūs, galite juos šiek tiek palaikyti šaldytuve prieš klojant į formą.
- Varškės masė bus puresnė, jei varškę pertrinsit per sietelį arba gerai sutrinsit elektriniu plaktuvu. Taip išvengsite gumuliukų ir pyragas bus švelnesnis. Jei varškė yra sausoka, galite įdėti šaukštą grietinės arba grietinėlės.
- Obuolius renkitės rūgštesnius, pavyzdžiui, Antaniniai ar Auksis – jie išlaiko formą kepant ir suteikia kontrastą saldžiai tešlai. Obuolius pjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, kad jie iškeptų tolygiai. Jei norite intensyvesnio skonio, obuolius galite apibarstyti cinamonu arba vaniliniu cukrumi.
- Prieš išimdami pyragą iš orkaitės, įsitikinkite, kad jis tikrai iškepęs – įbeskite medinį pagaliuką į varškės sluoksnį, jis turi išlikti sausas. Leiskite pyragui visiškai atvėsti formoje, kad jis nesuirtų pjaustant.