Lengvas orinis varškės apkepas be miltų ir manų (su grietine)

2025-04-23 Autorius oSkanu.lt

Lengvas orinis varškės apkepas be miltų ir manų (su grietine)
Purų varškės apkepą su razinomis jau tikriausiai mėginote, jį labai gyriau seniau. O šį kartą kitoks. Tai švelnus, orinis varškė apkepas be miltų ir manų - nuostabus desertas tiems, kas mėgsta saldumynus, bet nemėgsta terliotis su gaminimu.

Parduotuvėse tokio gardėsio tu tikrai nerasite. O namie, sugaišite vos 30 minučių. Nepaisant to, kad jame visai nėra miltų, apkepas gaunasi orinis bei tiesiog tirpsta burnoje. 

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Varškę galima pakeisti ricotta sūriu arba graikišku jogurtu, jeigu norite kitokio skonio profilio ir tekstūros.
  • Vietoje įprasto balto cukraus galima naudoti rudą cukrų, medų, klevų sirupą arba stevijos saldiklį, jei norite sumažinti kalorijų kiekį.
  • 20% riebumo grietinę galima pakeisti natūraliu jogurtu, graikišku jogurtu arba riebesnės grietinėlės ir jogurto mišiniu.
  • Krakmolą galima naudoti ne tik bulvių, bet ir kukurūzų krakmolą, kuris suteiks panašią tekstūrą.
  • Vaniliną galima pakeisti tikra vanilės ankštimi arba vanilės ekstraktu, kuris suteiks intensyvesnį aromatą.
  • Razinas galima pakeisti džiovintomis spanguolėmis, abrikosais, slyvomis, datulėmis arba įvairių džiovintų vaisių mišiniu.
  • Papildomai galima įdėti citrinos arba apelsino žievelės, kurios suteiks gaivumo.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš pradedant gaminti, visus produktus rekomenduojama išimti iš šaldytuvo ir leisti jiems pasiekti kambario temperatūrą – taip apkepas bus puresnės tekstūros.
  • Varškę geriausia prieš naudojimą pertrinti per sietelį arba sutrinti su blenderiu, kad neliktų gumuliukų.
  • Kiaušinių baltymus reikia plakti atskirame, švariame, sausame dubenyje, kad jie geriau išsiputų.
  • Baltymų putą į varškės masę įmaišyti reikia atsargiai, lėtais judesiais iš apačios į viršų, kad išliktų kuo daugiau oro burbuliukų.
  • Jei naudojate razinas ar kitus džiovintus vaisius, juos prieš dedant į masę galima trumpai pamirkyti karštame vandenyje, kad jie taptų minkštesni.
  • Kepimo formą reikia gerai ištepti sviestu ir iškloti kepimo popieriumi, kad apkepas neprikibtų.
  • Apkepą reikia kepti vandens vonelėje, kuri padės išvengti per greito išdžiūvimo ir sutrūkinėjimo.
  • Norint patikrinti, ar apkepas iškepęs, galima įbesti medinį pagaliuką – jei jis ištrauktas lieka sausas, apkepas yra paruoštas.

Ingredientai

    • varškė: 500 gramų
    • kiaušiniai: 4
    • cukrus: 6 valgomųjų šaukštų
    • 20% riebumo grietinė: 2 valgomųjų šaukštų
    • krakmolas: 2 valgomųjų šaukštų
    • vanilinas: 10 gramų
    • razinos ir džiovinti vaisiai: pagal skonį ir norus

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių suplakame varškę, kiaušinių trynius, cukrų, grietinę, krakmolą bei vaniliną tarpusavyje.
  2. 2. Tuomet paimame antrą dubenį ir gerai suplakame jame kiaušinių baltymus.
  3. 3. Sumaišome varškės masę su kiaušinių baltymais.
  4. 4. Pagal pageidavimą ir norus įdedame razinų arba kitų džiovintų vaisių.
  5. 5. Dedame masę į formą, iš anksto uždengtą kepimo popieriumi bei suteptą sviestu.
  6. 6. Dedame į orkaitę ir kepame 180-200 laipsnių temperatūroje maždaug 30-40 minučių.
  7. 7. Apetitiškas varškės apkepas jau paruoštas! Jeigu norisi, jį galite papuošti aviečių uogiene bei riešutais!
  8. 8. Pjaustome ir pasilepiname!

Jolanta Sabaliauskaite

Krakmolas geriau nei miltai?😃😃😃
Atsakyti

Taip žymiai skaniau, visai kitoks skonis gaunasi. Man asmeniškai miltai gerokai supaprastina apkepo skonį... 😊

Vaiva

Tiems, kas negali vartot miltų, žinoma, kad geriau.

vitalija

labai patiko,db.ttik si varskes apkepa kepu
Atsakyti

Roma

O be cukraus neišeitų? Gal užtektų razinų?
Varškės ir obuolių apkepas su manais bei džemu
(3)