Močiutės varškės skryliai

Autorius apie receptą

Močiutės varškės skryliai – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris daugelį mūsų nukelia į vaikystės prisiminimus. Šie minkšti ir purūs varškės kukuliai, patiekiami su įvairiais padažais, yra neatsiejama mūsų kulinarinio paveldo dalis. Jų paprastumas ir gardumas sužavi kiekvieną, o gaminimo procesas nereikalauja ypatingų įgūdžių.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje įprastos varškės galima naudoti lietuvišką ekologišką varškę arba varškės sūrį, kurį prieš naudojimą reikia gerai sutrinti šakute ar trintuvu, kad neliktų gumulėlių.
  • Jei norite švelnesnio skonio, galite naudoti riebesnę 9% varškę, o jei rūpinatės kalorijomis – pasirinkite liesesnę 0,5% varškę.
  • Kvietinius miltus galima pakeisti viso grūdo kvietiniais miltais (naudokite šiek tiek mažesnį kiekį, nes jie sugeria daugiau drėgmės) arba dalį miltų pakeisti avižiniais miltais, taip patiekalui suteiksite daugiau maistinės vertės.
  • Vietoje įprastų vištų kiaušinių galima naudoti putpelių kiaušinius (reikės 5-6 vnt.) arba, jeigu esate alergiški kiaušiniams, pabandykite naudoti 2 valgomuosius šaukštus linų sėmenų, išbrinkintų 6 valgomuosiuose šaukštuose vandens.
  • Norint patiekalui suteikti subtilų prieskonių akcentą, galima įdėti šviežių arba džiovintų žolelių: krapų, petražolių ar čiobrelių.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Ruošiant tešlą, varškę rekomenduojama pertrinti per sietelį arba trumpai apdoroti elektriniu trintuvu, kad neliktų gumulėlių, taip skryliai bus puresnės tekstūros.
  • Formuojant skrylius, rankas reguliariai pavokite miltais, kad tešla neliptų prie pirštų ir būtų lengviau dirbti.
  • Verdant skrylius, vandens puodas neturėtų labai smarkiai kunkuliuoti, nes stipri srovė gali suardyti trapius skrylius.
  • Išvirtus skrylius iškart nuvarvinkite ir sudėkite į šiltą indą, šiek tiek patepkite sviestu, kad nesuliptų tarpusavyje.
  • Jeigu norite, kad skryliai būtų dar minkštesni, į tešlą galite įmaišyti šaukštą grietinės.
  • Patiekalo skonis ir tekstūra geriausi, kai skryliai patiekiami iškart po virimo, tačiau juos galima laikyti šaldytuve iki 2 dienų ir prieš valgant pašildyti garuose arba mikrobangų krosnelėje.

Ingredientai

    • varškė: 400 gramų
    • kiaušiniai: 2
    • miltai: 2 stiklinių (~300 gramų)
    • druska: žiupsnio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėsime nuo varškės paruošimo – ją būtina pertrinti per sietelį arba apdoroti elektriniu trintuvu, kad išgautume vienalytę masę be jokių gumulėlių.
  2. 2. Dideliame dubenyje varškę sumaišome su kiaušiniais, kruopščiai išplakant, kol masė taps vientisa.
  3. 3. Pamažu įmaišome miltus ir žiupsnelį druskos. Minkyti reikia tol, kol tešla taps elastinga ir nelips prie rankų. Jei tešla per sausa, galima įpilti šlakelį pieno; jei per lipni – įberti dar šiek tiek miltų.
  4. 4. Paruoštą tešlą uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite pastovėti 15-20 minučių, kad ingredientai geriau susijungtų ir tešla taptų dar elastingesnė.
  5. 5. Per tą laiką dideliame puode užkaiskite vandenį, įberkite druskos.
  6. 6. Laukiant, kol užvirs vanduo, miltuotomis rankomis atgnybiame nedidelį tešlos gabalėlį ir ant miltuoto paviršiaus išvoliojame į maždaug 1-1,5 cm storio dešrelę.
  7. 7. Aštriu peiliu supjaustykite dešrelę įstrižai, formuodami maždaug 2-3 cm ilgio skrylukus.
  8. 8. Kai vanduo užverda, sumažinate kaitrą iki vidutinės – vanduo turi švelniai kunkuliuoti, bet ne stipriai virti.
  9. 9. Atsargiai sudedate paruoštus skrylius į verdantį vandenį ir maišote, kad jie nepriliptų prie puodo dugno.
  10. 10. Skryliai išvirę, kai jie iškyla į vandens paviršių – tai paprastai užtrunka 3-5 minutes. Tuomet reikės juos virti dar papildomas 1-2 minutes, kad būtų visiškai paruošti.
  11. 11. Išvirtus skrylius išgriebiama kiaurasamčiu ir sudedama į servavimo indą.
  12. 12. Patiekiant skrylius galima apšlakstyti lydytu sviestu, grietine, arba patiekti su tradiciniu spirgučių padažu. Skanaus!

Atsiliepimai

Cukinijų ir varškės apkepas
(7)