Močiutės varškės skryliai

2024-12-12 Autorius Karolina Puodžiūtė

Močiutės varškės skryliai
Močiutės varškės skryliai – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris daugelį mūsų nukelia į vaikystės prisiminimus. Šie minkšti ir purūs varškės kukuliai, patiekiami su įvairiais padažais, yra neatsiejama mūsų kulinarinio paveldo dalis. Jų paprastumas ir gardumas sužavi kiekvieną, o gaminimo procesas nereikalauja ypatingų įgūdžių.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Varškė (400 gramų): Galima naudoti tiek liesą, tiek riebesnę varškę, priklausomai nuo pageidaujamo skonio ir tekstūros.
  • Kiaušiniai (2 vnt.): Vietoje vištų kiaušinių galima naudoti putpelių kiaušinius (4 vnt.), tačiau tai gali šiek tiek pakeisti patiekalo skonį.
  • Miltai (2 stiklinės, ~300 gramų): Galima naudoti kvietinius arba speltų miltus. Norint sveikesnio varianto, dalį miltų galima pakeisti viso grūdo miltais.
  • Druska (žiupsnelis): Druskos kiekį galima reguliuoti pagal skonį arba visai nenaudoti, jei to pageidaujama.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Tešlos minkštumas: Tešla bus minkšta ir šiek tiek lipni. Norint palengvinti formavimą, rankas galima pabarstyti miltais arba sudrėkinti vandeniu.
  • Formavimas: Jei tešla per minkšta kočiojimui, miltuotomis rankomis atgnybkite gabalėlį tešlos, suvoliojate ploną dešrelę ir aštriu peiliu supjaustykite įstrižais kąsneliais.
  • Virimas: Skrylius dėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Kai jie iškyla į paviršių, virkite dar keletą minučių. Atminkite, kad verdant skryliai pučiasi, todėl formuokite juos nedidelius.

Kalorijos

  • Iš viso: Apie 2000 kcal
  • Porcijoje (1/4): Apie 500 kcal

Ingredientai

    • varškė: 400 gramų
    • kiaušiniai: 2
    • miltai: 2 stiklinių (~300 gramų)
    • druska: žiupsnio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruoškite tešlą: Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir gerai išmaišykite, kol gausite vienalytę masę.
  2. 2. Formuokite skrylius: Miltuotomis rankomis atgnybkite gabalėlį tešlos, suvoliojate ploną dešrelę ir aštriu peiliu supjaustykite įstrižais kąsneliais.
  3. 3. Virkite: Paruoštus kąsnelius dėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Kai jie iškyla į paviršių, virkite dar keletą minučių.
  4. 4. Patiekite: Išvirtus skrylius išgriebkite ir patiekite su pasirinktu padažu: spirgučių, lydyto sviesto ir grietinės, trintų uogų ar aguonų pieno.
  5. 5. Santrauka: Močiutės varškės skryliai – tai paprastas, tačiau nepaprastai gardus tradicinis lietuviškas patiekalas. Jų minkšta tekstūra ir universalumas leidžia eksperimentuoti su įvairiais padažais bei priedais, todėl jie tinka tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams. Be to, šis receptas yra puikus būdas prisiminti ir puoselėti mūsų kulinarinį paveldą.
Vokiškas varškės pyragas
(4)