Cukinijų apkepas su sūriu ir daržovėmis

2024-12-01 Autorius Liuda Ordavičienė

Cukinijų apkepas su sūriu ir daržovėmis
Cukinijų apkepas yra vienas iš tų patiekalų, kurie ne tik džiugina skonio receptorius, bet ir suteikia galimybę kūrybiškai panaudoti sezonines daržoves. Šis patiekalas puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, o jo paruošimas nereikalauja didelių kulinarinių įgūdžių. Be to, cukinijų apkepas yra lengvas ir maistingas pasirinkimas, kuris patiks visai šeimai.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Cukinijas galima pakeisti moliūgais arba baklažanais, atsižvelgiant į sezoną ir asmeninius pageidavimus.
  • Fermentinį sūrį galima keisti čederio, mocarelos ar net fetos sūriu, suteikiant apkepui skirtingus skonio niuansus.
  • Grietinę galima pakeisti natūraliu jogurtu arba graikišku jogurtu, siekiant lengvesnės tekstūros.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Prieš dedant tarkuotas cukinijas į tešlą, rekomenduojama jas lengvai pasūdyti ir palikti kelioms minutėms, kad išsiskirtų perteklinis skystis. Po to cukinijas gerai nuspauskite – tai padės išvengti per didelio apkepo drėgnumo.
  • Norint suteikti apkepui papildomo skonio ir aromato, į tešlą galima įmaišyti smulkintų šviežių žolelių, tokių kaip krapai, petražolės ar bazilikai.
  • Jei mėgstate aštresnį skonį, įdėkite šiek tiek smulkinto čili pipiro arba aštrių prieskonių mišinio.

Kalorijos: 

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 1500 kcal 
  • Kalorijos vienoje porcijoje (iš 6): apie 250 kcal 

Ingredientai

    • Cukinija: 500 g
    • Fermentinis sūris: 150 g
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Miltai: 3 v.š.
    • Grietinė: 2 v.š.
    • Druska: 0,5 a.š.
    • Pipirai: pagal skonį
    • Prieskoniai: pagal skonį
    • Česnakas: 2 skiltelės
    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Morka: 1 vnt. 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Cukiniją sutarkuokite stambia tarka ir lengvai pasūdykite.
  2. 2. Palikite 10 minučių, kad išsiskirtų skystis, tada gerai nuspauskite.
  3. 3. Svogūną smulkiai supjaustykite, o morką sutarkuokite.
  4. 4. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite svogūną su morka, kol suminkštės.
  5. 5. Į dubenį sudėkite nuspaustas cukinijas, tarkuotą sūrį, pakepintus svogūnus ir morkas, įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, įdėkite grietinę, smulkintą česnaką, druską, pipirus ir kitus mėgstamus prieskonius. Viską gerai išmaišykite, kad gautųsi vienalytė masė.
  6. 6. Kepimo indą ištepkite aliejumi arba išklokite kepimo popieriumi.
  7. 7. Supilkite paruoštą masę ir tolygiai paskirstykite.
  8. 8. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir kepkite apkepą apie 45 minutes, kol viršus gražiai apskrus ir įgaus auksinę spalvą.
  9. 9. Išėmę iš orkaitės, leiskite apkepui šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite porcijomis ir patiekite.
  10. 10. Santrauka: Cukinijų apkepas su sūriu yra universalus ir lengvai paruošiamas patiekalas, tinkantis įvairioms progoms. Naudojant skirtingus sūrius ar daržoves, galima sukurti naujus skonio derinius, pritaikytus jūsų skoniui. Svarbiausia – atkreipti dėmesį į cukinijų paruošimą, kad apkepas nebūtų per drėgnas, ir drąsiai eksperimentuoti su prieskoniais bei papildomais ingredientais.
Cukinijų apkepas su sūriu ir daržovėmis
Cukinijų apkepas su sūriu ir daržovėmis
Recepto autorius Liuda Ordavičienė

Atsakinėjama į Komentarą

Vištienos apkepas su juodosiomis pupelėmis ir kukurūzais
(2)
Makaronų apkepas su faršu
(27)
Makaronų apkepas su mėsa ir paprika
(2)
Bulvių apkepas su kumpiu
(11)