Itališki sausainiai su riešutais "Brutti ma buoni"

2025-03-23 Autorius oSkanu.lt

Itališki sausainiai su riešutais "Brutti ma buoni"
Kažkaip visai netyčia nuo kitų patiekalų atliko šiek tiek kiaušinių baltymų. Tad atsirado proga išmėginti seniau vienoje receptų knygoje nusižiūrėtus sausainius, kuriems ir reikėjo kiaušinių baltymų. Tokie sausainiai tinka ir dovanoms, gali savaitėlę kitą pastovėti sandariai uždaryti. Taip pat galite šių sausainių viršūnėles pamirkyti tirpintame šokolade, bet tikrai nebūtina, skanūs ir taip. Labai riešutiniai. Šis receptas iš knygos "Beatos virtuvė: Kepinių knyga". Tikrai labai patiko. Mėginkite ir Jūs! 

Galimos ingredientų alternatyvos 

Nors tradiciškai šiuose sausainiuose naudojami lazdyno riešutai, juos galima pakeisti ir kitais riešutais. Puikiai tinka: 

  • Migdolai (suteikia subtilesnį skonį)
  • Anakardžių riešutai (saldesnis variantas)
  • Graikinių ir lazdyno riešutų mišinys (intensyvesniam skoniui)
  • Pistacijos (išgausite žalsvą atspalvį ir subtilų skirtingą skonį)

Jei norite paįvairinti receptą, galite į tešlą įmaišyti šiek tiek vanilės ekstrakto, cinamono ar apelsino žievelės, kas suteiks papildomų aromatų niuansų.
 

Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kiaušinių baltymus lengviau atskirti, kai kiaušiniai šalti, tačiau plakti geriau kambario temperatūros baltymus.
  • Būtinai naudokite švarų, sausą indą baltymams plakti, nes net mažiausias kiekis riebalų ar vandens gali trukdyti jiems išsiplakti.
  • Riešutus skrudinkite atidžiai, nuolat stebėdami – jie gali greitai sudegti ir tapti kartūs.
  • Jei norite ilgiau išlaikyti sausainius traškius, laikykite juos sandariame inde su ryžių grūdeliais, kurie sugeria drėgmę.
  • Maišant masę ant ugnies, būkite kantrūs – šis procesas užtrunka, bet būtent jis lemia sausainių tekstūrą.

Ingredientai

    ~30 nedidelių sausainukų:
    • kiaušinių baltymai: 8 (~320 gramų)
    • cukrus: 240 gramų
    • lazdyno riešutai: 200 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia lazdyno riešutus paskrudiname keptuvėje arba orkaitėje maždaug 10 minučių vidutinio karštumo orkaitėje (stebime, kad nesudegtų).
  2. 2. Atvėsiname. Patriname tarp pirštų, kad nusiimtų luobelės (tik tiek, kiek nusiima, nebūtina grandyti, kas nelabai atšokę).
  3. 3. Virtuviniu kombainu arba kavamale sumalame iki ne visai miltų, kad dar matytųsi riešutų gabaliukai.
  4. 4. Baltymus išplakame iki standžių putų, suberiame cukrų ir dar paplakame iki standesnių putų.
  5. 5. Suberiame maltus riešutus ir išmaišome.
  6. 6. Masę verčiame į platoką puodą ir kaitiname ant vidutinės kaitros visą laiką kantriai maišydami maždaug 20 minučių, kol masė patamsės, susitrauks, pasidarys lipni ir bus galima lipinti rutuliukus.
  7. 7. Paliekame pravėsti.
  8. 8. Po to formuojame sausainius, dėliojame ant kepimo popieriaus ir kepame maždaug 40 minučių 160 laipsnių temperatūros orkaitėje. Skanaujame!
Itališki sausainiai su riešutais "Brutti ma buoni"
Itališki sausainiai su riešutais "Brutti ma buoni"

Aurelija Rutytė

Labai gerai pavykstantys sausainiai. Bus kartojami! ;)
Atsakyti
Itališki sausainiai su riešutais "Brutti ma buoni"
Sausainiai "Koržykai"
(1)