Kaip pasigaminti naminę karamelę - geriausias receptas su grietinėle

2025-04-04 Autorius oSkanu.lt

Kaip pasigaminti naminę karamelę - geriausias receptas su grietinėle
Tikriausiai kiekvienam besisukiojančiam virtuvėje kartas nuo karto prisireikia karamelės. Man jos prisireikia ganėtinai dažnai. Vieną dieną pagalvojau, kad nėra tikslo jos pirkti, nes ne tik nežinau jos sudedamųjų dalių, bet ir kaina yra pakankamai didelė. Tad nusprendžiau išmėginti kelis naminės karamelės receptus ir išsirinkti savo mėgstamiausią. Tad būtent tai ir padariau. Dabar jau turiu savo karamelės favoritą iš cukraus, sviesto ir grietinėlės. Patikėkite pavyksta fantastiškai gerai, o ir paruošimas nėra toks sudėtingas. Nuo šiol tikrai gaminsiu tik šitaip ir parduotuvėje į tą pusę net nebeatsisuksiu. Rekomenduoju tai padaryti ir Jums. Tad mėginkite šį receptą jau dabar!

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Nors tradicinei karamelei rekomenduojama naudoti baltą cukrų, galite eksperimentuoti su ruduoju cukrumi, kuris suteiks gilesnį, karamelizuotą skonį su subtiliais melaso tonais. 
  • Vietoje įprastos grietinėlės galima naudoti kokosų grietinėlę, kuri suteiks egzotišką poskonį. 
  • Jei norite sumažinti riebalų kiekį, galite pakeisti dalį grietinėlės pienu, nors tuomet konsistencija bus skystesnė. 
  • Sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi, kas suteiks lengvą, tropinį aromatą. 
  • Druską galima pakeisti jūros druska ar net Himalajų rožine druska, kurios suteiks subtilų mineralinį poskonį. 
  • Taip pat galite pridėti vanilės ekstrakto ar vanilės ankšties, cinamono ar net šlakelį konjako ar romo, kurie praturtins skonį. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama
Ad Placeholder

  • Sėkmingam karamelės gaminimui labai svarbu atidžiai stebėti cukraus karamelizavimo procesą. Cukrus gali greitai prisvilti, todėl būtinai naudokite keptuvę su storu dugnu, kuri tolygiai paskirsto karštį. Maišykite medinį šaukštą naudodami, nes metalinis įrankis gali perduoti per daug karščio. 
  • Grietinėlę pilkite labai lėtai ir atsargiai, nes karštas cukrus gali stipriai putoti ir taškyti. 
  • Jeigu karamelė per tiršta, galima įpilti šiek tiek daugiau grietinėlės. Jeigu ji per skysta, pavirkite ilgiau, kad išgaruotų dalis skysčio. 
  • Karamelę visada reikia atvėsinti prieš naudojimą – taip ji sutirštėja ir įgauna tobulą konsistenciją. 
  • Laikykite stikliniame inde, kuris yra sandarus, taip išlaikysite šviežumą ilgesnį laiką. 
  • Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
  • Šaldytuve šią karamelę galite laikyti maždaug 2 savaites.

Ingredientai

    • cukrus: 100 gramų
    • minkštas sviestas: 45 gramų
    • grietinėlė: 60 mililitrų (35%)
    • druska: 0,5 šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje cukrų pakaitiname ant nedidelės ugnies nuolat maišydami, kol jis ištirps bei taps rudos, gintarinės spalvos.
  2. 2. Tada dedame gabaliukais supjaustytą minkštą sviestą, maišome bei palaukite, kol sviestas ištirps (maždaug 2-3 minutes).
  3. 3. Tuomet iš lėto supilame kambario temperatūros grietinėlę, paverdame dar 60 sekundžių.
  4. 4. Nukeliame nuo ugnies, įmaišome druską.
  5. 5. Prieš naudodami karamelę atvėsiname. Skanaus!

Ruta

Naudingas
(0)
ar karamelė gaunasi minkšta? reikia skruzdėlynui klijuoti, kad paskui blombų iš dantų neištrauktų ;D
Atsakyti

onė

Naudingas
(0)
Skruzdėlynas klijuojasi su medumi....

Atsakinėjama į Komentarą

Ryžių pudingas
(5)
Sveiki avokado ir kivi pyragaičiai
(9)
Migdolinė tartaletė
(1)
Vyšnių klafutis su pienu
(4)
Saldus citrinų pyragas
(4)