Kalakutienos šlaunelių mėsa su daržovėmis 🦃🥦🥕

Autorius apie receptą

Kalakutienos šlaunelių mėsa su daržovėmis – tai maistingas, lėtai ruošiamas patiekalas, kuris patiks tiek sveikos mitybos entuziastams, tiek tiems, kurie ieško sotaus ir baltymingo pietų ar vakarienės sprendimo. Šis receptas ypatingas tuo, kad kalakutiena kepama lėtai, dėl to mėsa tampa itin minkšta, sultinga, o skonis – gilus ir aromatingas. Kartu su šviežiomis daržovėmis, šis patiekalas atskleidžia geriausias Viduržemio regiono įkvėptas skonines savybes. Kalakutienos šlaunelių mėsa pasižymi mažesniu riebalų kiekiu nei raudona mėsa, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurie skaičiuoja kalorijas ar vengia riebių patiekalų.

Tai puikus šventinis ar savaitgalio pietų pasirinkimas, ypač kai norisi kažko ypatingesnio, bet ne per daug sudėtingo. Be to, patiekalą galima lengvai pritaikyti pagal turimas daržoves ar skonio pomėgius, o likučiai puikiai tinka ir kitai dienai – tiek šilti, tiek šalti.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos



Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Marinuoti mėsą rekomenduojama per naktį, kad prieskoniai giliai įsigertų į mėsos audinius.
  • Kepimo metu naudoti foliją padeda mėsai likti sultingai ir išvengti išsausėjimo.
  • Jei mėgstate traškią plutelę, paskutines 10–15 minučių galima kepti be folijos aukštesnėje temperatūroje.
  • Daržoves geriau apkepinti atskirai, kad jos išlaikytų tekstūrą ir spalvą.
  • Jei planuojate patiekalą valgyti kitą dieną, sėklų mišiniu ir sūriu apibarstykite tik prieš pat patiekiant.

Ingredientai

    Mėsos paruošimui: 
    • Kalakutienos šlaunelių mėsa (be kaulo): 600–700 g
    • Pomidorų pasta: 2 a.š.
    • Druska: pagal skonį
    • Česnakiniai pipirai: 1 a.š.
    • Tzatziki prieskoniai: 1 a.š.
    • Prieskoniai vištienai (pvz., souvlaki tipo): 1 a.š.
    • Džiovintas bazilikas: 1 a.š.
    • Džiovintas raudonėlis: 1 a.š.
    • Alyvuogių aliejus: 2 v.š.
    Daržovėms:
    • Morkos: 2 vnt.
    • Brokolis: 1 nedidelė galvutė
    • Saulėgrąžų ir moliūgų sėklų mišinys: 2 v.š.
    • Svogūnų laiškai: 2 v.š. (nebūtina)
    • Feta sūris: 50 g (nebūtina)
    • Druska: pagal skonį
    • Alyvuogių aliejus (daržovių kepimui): 1 v.š.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėta nuo marinato ruošimo. Į mažą dubenėlį buvo sudėti visi prieskoniai, pomidorų pasta ir šlakelis alyvuogių aliejaus. Viską gerai išmaišius, gauta tiršta, kvapni pasta.
  2. 2. Kalakutienos šlaunelės buvo nuplautos, nusausintos popieriniu rankšluosčiu ir iš visų pusių įtrinamos paruoštu marinatu. Mėsa buvo palikta marinuotis per naktį šaldytuve, bet jei laiko nėra – bent jau valandai.
  3. 3. Paruoštas keraminis kepimo indas. Jo dugnas buvo lengvai pateptas alyvuogių aliejumi. Į vidų buvo sudėtos šlaunelės, dar kartą apšlakstytos aliejumi.
  4. 4. Orkaitė įkaitinta iki 200 °C. Mėsa buvo kepama 30 minučių, kol viršus gražiai apskrudo. Tuomet šlaunelės apverstos, indas uždengtas folija ir kepimas tęstas 1,5 val. 150 °C temperatūroje.
  5. 5. Po to folija buvo nuimta, o mėsa dar 10–15 min. paskrudinta 200 °C, kad įgautų traškią plutelę.
  6. 6. Iškepta kalakutiena atvėsinta, mėsos gabalai nuimti nuo kaulo ir šiek tiek pasmulkinti. Taip lengviau maišyti su daržovėmis ar naudoti kitą dieną.
  7. 7. Daržovės ruoštos atskirai. Morkos buvo supjaustytos juostelėmis, o brokoliai padalinti į mažus žiedynėlius. Abi daržovės lengvai apkepintos keptuvėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus, kol suminkštėjo, bet išlaikė šiek tiek traškumo.
  8. 8. Į keptuvę buvo sudėta smulkinta kalakutiena, viskas gerai permaišyta, pagardinta trupučiu druskos. Jei naudojami – pridėti svogūnų laiškai ir dar kelis kartus viską permaišyti.
  9. 9. Patiekalas buvo patiektas lėkštėse, apibarstytas sėklų mišiniu, o jei norisi – užbarstyta šiek tiek fetos sūrio.


Recepto autorius skanukartojam

Atsiliepimai

Netikras kalakutienos zuikis su sūriu
(6)