Keptas upėtakis kokosų pieno padaže

Autorius apie receptą

Keptas upėtakis kokosų pieno padaže – tai egzotiško skonio ir subtilios tekstūros patiekalas, kuris sujungia rytietiškus aromatus su lietuviška žuvies ruošimo tradicija. Kokosų pieno švelnumas puikiai dera su sultingu upėtakiu, o prieskonių ir žolelių balansas suteikia šiam patiekalui išskirtinį charakterį. Šiame recepte panaudojamas kokosų pieno padažas, kuris gali būti likęs nuo kitų patiekalų, todėl tai taip pat puikus būdas panaudoti likučius kūrybiškai ir skaniai. Upėtakis – puikus pasirinkimas sveikos mitybos šalininkams, nes ši žuvis yra turtinga baltymais, omega-3 rūgštimis bei vitaminais. Be to, kokosų pienas suteikia natūralaus saldumo, todėl šis patiekalas tiks tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Upėtakis gali būti keičiamas lašiša, dorada arba jūros ešeriu, jei norisi intensyvesnio skonio žuvies patiekalo.
  • Kokosų pieną galima keisti migdolų pienu arba avižų grietinėle, jei netoleruojate kokosų.
  • Žuvies prieskonius galima pakeisti citrinpipiriais, šviežiomis žolelėmis arba česnakų milteliais.
  • Aliejų kepimui galima rinktis alyvuogių, sezamų arba kokosų aliejų – kiekvienas jų suteiks skirtingą skonio atspalvį.
  • Jei norite šiek tiek aštresnio patiekalo, galima pridėti smulkinto čili pipiro ar imbiero.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Rinkitės šviežią arba šaldytą, bet aukštos kokybės upėtakį – nuo to priklausys patiekalo skonis ir tekstūra.
  • Prieš kepant, žuvį galima trumpai marinuoti citrinos sultyse su žolelėmis – tai pagyvins skonį ir panaikins žuvies kvapą.
  • Kepant žuvį, neperkepkite jos – užtenka vos kelių minučių kiekvienai pusei, kad mėsa liktų sultinga.
  • Jei padažas atrodo per tirštas, galima įpilti šiek tiek daržovių sultinio ar vandens.
  • Patiekiant siūloma pagardinti šviežiais žalumynais ar skrudintais sezamo grūdeliais – tai papildys patiekalo išvaizdą ir skonį.

Ingredientai

    • Upėtakis (šviežias, be galvos ir uodegos): 600 g
    • Žuvies prieskoniai: 1 arbatinis šaukštelis
    • Persiladas arba džiovintų česnakų ir petražolių mišinys: 1 arbatinis šaukštelis
    • Aliejus (kepimui): 2 valgomieji šaukštai
    • Kokosų pieno padažas (galima naudoti iš ankstesnio gaminimo): 300 ml (pvz. jei ruošėte midijas kokosų pieno padaže)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Žuvis buvo nuplauta šaltu vandeniu, nusausinta popieriniu rankšluosčiu ir supjaustyta nedideliais gabaliukais, kad lengviau iškeptų tolygiai.
  2. 2. Visi gabalėliai buvo pabarstyti žuvies prieskoniais ir persiladu – prieskoniai tolygiai paskirstyti ant kiekvieno paviršiaus.
  3. 3. Keptuvė buvo įkaitinta su šlakeliu aliejaus – pasirinktas neutralus aliejus, kad neužgožtų žuvies skonio.
  4. 4. Žuvies gabaliukai buvo apkepinti iš abiejų pusių po 2–3 minutes, kol gražiai apskrudo ir pradėjo skleisti malonų aromatą.
  5. 5. Apkepus, į keptuvę buvo supiltas kokosų pieno padažas – galima naudoti likusį nuo ankstesnio gaminimo ar pasigaminti šviežią iš kokosų pieno, česnako, žolelių ir šlakelio citrinos sulčių.
  6. 6. Visa keptuvės turinys buvo uždengtas dangčiu ir troškintas dar apie 15 minučių ant silpnos ugnies, kad skoniai susijungtų ir žuvis suminkštėtų.
  7. 7. Patiekalas buvo patiektas karštas, papildytas šviežiomis petražolėmis ir, esant pageidavimui, su virtais ryžiais ar garintomis daržovėmis.
Keptas upėtakis kokosų pieno padaže

Atsiliepimai

Žuvis: Alpinės šalvys su krapų padažu
(4)
Rūkytos žuvies paštetas su tepamu sūreliu
(2)
Tuno sevičė (ceviche)
(3)