Autorius apie receptą
Straganina tai toks rusiškas, labai skanus sibirietiškas patiekalas iš žalios šaldytos žuvies. Paskutiniu metu mes su visa šeima labai pamėgome straganiną gaminti iš skumbrės (galite gaminti ir iš kitokios žuvies). O šį patiekalą tikrai nėra sunku paruošti. Nusprendėm ir užsukusius draugus šiuo patiekalu pavaišinti, tai visi labai gyrė.
Beje, kitur internete šį patiekalą radau pavadinta stroganina, arba straganinas, bet daugiausiai vis gi naudojamas pavadinimas straganina, tad prie jo ir liksiu.
Reklama
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
- Vietoj skumbrės galite naudoti lašišą, upėtakį, jūros ešerį arba otą – visos šios žuvys puikiai tinka straganiną gaminti dėl savo tekstūros ir riebumo lygio.
- Česnaką galima pakeisti aštriosiomis paprikomis arba imbiero šaknimi, jei norite kitokio aštrumo atspalvio.
- Krapus galima pakeisti petražolėmis, baziliku arba raudonėliu, priklausomai nuo to, kokį aromatą norite išgauti.
- Vietoje grūstų juodųjų pipirų galima naudoti baltus pipirus, žaliuosius pipirus arba žiupsnelį raudonųjų pipirų dribsnių.
- Prie klasikinės jūros druskos galima pridėti šiek tiek citrinų sulčių arba žievelės, kas suteiks gaivumo natą.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Svarbu naudoti tik labai šviežią, aukščiausios kokybės žuvį, nes patiekalas vartojamas žalias.
- Žuvį prieš šaldymą būtina laikyti šaldytuve bent 24 valandas, kad būtų sunaikinti galimi parazitai.
- Ruošiant straganiną, verta atkreipti dėmesį į pjaustymo techniką – kuo plonesni gabalėliai, tuo geriau atsiskleis skonis.
- Susukant žuvies filet į suktinį, patartina naudoti maistinę plėvelę, kad išvengtumėte suktinio išsivyniojimo šaldymo metu.
- Straganina geriausiai išlaiko savo skonį, kai yra šaldoma ne ilgiau kaip 24 valandas po paruošimo.
- Patiekalą rekomenduojama ištraukti iš šaldiklio likus 5 minutėms iki patiekimo, kad būtų lengviau pjaustyti.
- Šis patiekalas puikiai dera su juoda duona, karštomis virtomis bulvėmis ir šaltu baltuoju vynu.
- Straganiną galima patiekti su tradiciniais pagardais: krienais, garstyčiomis arba grietine sumaišyta su žalumynais.
Atsiliepimai