Žuvies - skumbrės straganina

Autorius apie receptą

Straganina tai toks rusiškas, labai skanus sibirietiškas patiekalas iš žalios šaldytos žuvies. Paskutiniu metu mes su visa šeima labai pamėgome straganiną gaminti iš skumbrės (galite gaminti ir iš kitokios žuvies). O šį patiekalą tikrai nėra sunku paruošti. Nusprendėm ir užsukusius draugus šiuo patiekalu pavaišinti, tai visi labai gyrė.

Beje, kitur internete šį patiekalą radau pavadinta stroganina, arba straganinas, bet daugiausiai vis gi naudojamas pavadinimas straganina, tad prie jo ir liksiu.

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoj skumbrės galite naudoti lašišą, upėtakį, jūros ešerį arba otą – visos šios žuvys puikiai tinka straganiną gaminti dėl savo tekstūros ir riebumo lygio.
  • Česnaką galima pakeisti aštriosiomis paprikomis arba imbiero šaknimi, jei norite kitokio aštrumo atspalvio.
  • Krapus galima pakeisti petražolėmis, baziliku arba raudonėliu, priklausomai nuo to, kokį aromatą norite išgauti.
  • Vietoje grūstų juodųjų pipirų galima naudoti baltus pipirus, žaliuosius pipirus arba žiupsnelį raudonųjų pipirų dribsnių.
  • Prie klasikinės jūros druskos galima pridėti šiek tiek citrinų sulčių arba žievelės, kas suteiks gaivumo natą.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Svarbu naudoti tik labai šviežią, aukščiausios kokybės žuvį, nes patiekalas vartojamas žalias.
  • Žuvį prieš šaldymą būtina laikyti šaldytuve bent 24 valandas, kad būtų sunaikinti galimi parazitai.
  • Ruošiant straganiną, verta atkreipti dėmesį į pjaustymo techniką – kuo plonesni gabalėliai, tuo geriau atsiskleis skonis.
  • Susukant žuvies filet į suktinį, patartina naudoti maistinę plėvelę, kad išvengtumėte suktinio išsivyniojimo šaldymo metu.
  • Straganina geriausiai išlaiko savo skonį, kai yra šaldoma ne ilgiau kaip 24 valandas po paruošimo.
  • Patiekalą rekomenduojama ištraukti iš šaldiklio likus 5 minutėms iki patiekimo, kad būtų lengviau pjaustyti.
  • Šis patiekalas puikiai dera su juoda duona, karštomis virtomis bulvėmis ir šaltu baltuoju vynu.
  • Straganiną galima patiekti su tradiciniais pagardais: krienais, garstyčiomis arba grietine sumaišyta su žalumynais.

Ingredientai

    • šviežios skumbrės: 3
    • česnakas: kelių skiltelių
    • krapai: ganėtinai dosniai
    • druska
    • grūsti juodieji pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia skumbres išvalykite, nupjaukite galvas, išilgai perpjaukite ir išimkite kaulus, pincetu kruopščiai išrankiokite kauliukus.
  2. 2. Atsargiai nulupkite skūrą (galite daryti ir su skūra, gražiau atrodys patiekiant, bet bus itin nepatogu valgant).
  3. 3. Gautas žuvies filė atsargiai pakapokite peiliu iki odos (o jei odą nulupate, tai dar atsargiau), kad geriau įsigertų prieskoniai bei gausiai prieskoniuokite druska, pipirais, česnakais ir žalumynais.
  4. 4. Palikite "pailsėti" maždaug 10 minučių, kad prieskoniai geriau įsigertų.
  5. 5. Po to vyniokite į stangrų suktinį (galite susukti iš ilgio arba tiesiog susukti dvi file puseles tarpusavyje), įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldymo kamerą.
  6. 6. Ragaukite labai gerai įšalusį supjaustyta milimetro storio gabaliukas straganiną ir būtinai šaltą!
  7. 7. Labai tinka su patiekti karštomis bulvėmis (virtomis arba virtomis ir apkeptomis) arba juoda duona. Skanaus!

Atsiliepimai

Žuvies kotletukai su padažu
(3)
Kepta žuvis - menkė kario padaže su bulvių koše
(1)
Nicos salotos su rūkyta skumbre
(2)