Keptas karpis ant iešmukų, kamado tipo grilyje

2025-03-24 Autorius oSkanu.lt

Keptas karpis ant iešmukų, kamado tipo grilyje
Šis patiekalas išsiskiria savo sodriais skoniais ir aromatu, kurie atsiskleidžia marinuojant žuvį ir kepant ją ant tikros ugnies. Kamado grilis suteikia ypatingą dūmų aromatą, kuris puikiai papildo šviežios žuvies skonį. Šis receptas suteikia galimybę mėgautis autentiška lietuviška virtuve modernesnėje interpretacijoje, išlaikant visus tradicinius skonius, bet pateikiant elegantiškai ant iešmukų. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Jei neturite karpio, galite naudoti ir kitą žuvį, pavyzdžiui, lydekos filė, starkį arba upėtakį
  • Baltą vyną galima pakeisti obuolių sidru arba žuvies sultiniu su šlakeliu citrinos sulčių. 
  • Jei neturite adžikos, galite naudoti papriką sumaišytą su česnaku ir raudonaisiais pipirais arba harisa pastą. 
  • Svogūną galima pakeisti šalotiniais svogūnais, kurie suteiks švelnesnį skonį, arba porai, kurie suteiks subtilesnį aromatą. 
  • Bulguro kruopas galima pakeisti kuskusu, virtais ryžiais arba kvietinėmis kruopomis. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Prieš marinuojant karpį, būtinai kruopščiai jį nuvalykite ir pašalinkite visas žvynas. Kamado grilyje temperatūrą stenkitės palaikyti apie 180-200°C, kad žuvis iškeptų tolygiai ir neišdžiūtų. Kad žuvis mažiau priliptų prie iešmų, prieš verdami žuvį, iešmus galite patepti aliejumi. Geriausiai karpį marinuoti šaldytuve ne mažiau kaip 3 valandas, tačiau galima ir per naktį, tada skonis bus dar sodrensis. Patiekiant patiekalą, rekomenduojama ant viršaus užbarstyti šviežių žolelių, pavyzdžiui, krapų arba petražolių, kurios suteiks gaivumo. 

Ingredientai

    • Karpis: 1 kg (išdarinėtas ir supjaustytas) 
    • Svogūnas: 2 vidutinio dydžio (smulkiai supjaustyti) 
    • Baltas vynas: 100 ml 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 
    • Adžika: 2 šaukšteliai 
    • Bulguro kruopos: 200 g 
    • Šviežios salotos: 100 g 
    • Alyvuogių aliejus: 2 šaukštai 
    • Citrina: 1 vnt. (sulčių išspaudimui) 
    • Česnakas: 2 skiltelės (smulkintos) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Karpį kruopščiai nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir nusausinkite virtuviniais rankšluosčiais.
  2. 2. Supjaustykite karpį vienodo dydžio gabaliukais, maždaug 4-5 cm storio.
  3. 3. Paruoškite marinatą - dubenėlyje sumaišykite smulkiai supjaustytą svogūną, baltą vyną, adžiką, druską, pipirus, smulkintą česnaką ir šlakelį alyvuogių aliejaus.
  4. 4. Karpį sudėkite į gilų indą ir užpilkite paruoštu marinatu, gerai apvoliokite, kad kiekvienas gabalėlis būtų padengtas marinatu.
  5. 5. Indą sandariai uždenkite ir dėkite į šaldytuvą 3 valandoms, o geriausiai - per naktį.
  6. 6. Prieš kepimą paruoškite kamado tipo grilį, įkaitinkite jį iki 180-200°C.
  7. 7. Marinuotus karpių gabalėlius suverkite ant iešmukų, tarp žuvies gabalėlių galite įterpti svogūno skiauteles.
  8. 8. Iešmus su karpiu dėkite ant įkaitinto grilio ir kepkite apie 20 minučių, kartais pasukdami, kad iškeptų tolygiai.
  9. 9. Tuo metu paruošiama bulguro kruopas pagal pakuotės instrukcijas, paprastai verdamos apie 15 minučių.
  10. 10. Paruošiate šviežias salotas, apšlakstykite jas citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.
  11. 11. Iškepusius karpių iešmus patiekite ant bulguro kruopų patalo, šalia sudėkite šviežias salotas.
  12. 12. Patiekalą galima papuošti citrinos skiltelėmis ir šviežiomis žolelėmis.
Keptas karpis ant iešmukų, kamado tipo grilyje
Keptas karpis ant iešmukų, kamado tipo grilyje

Atsakinėjama į Komentarą

Žuvytė ir bulvytės - naminiai fish and chips su tobulu padažu
(1)