Kepti ryžiai su traškiomis daržovėmis

2025-02-26 Autorius oSkanu.lt

Kepti ryžiai su traškiomis daržovėmis
Šis gardus ir sotus valgis puikiai tinka tiek kasdieniam šeimos stalui, tiek svečių vaišinimui. Ryžiai suteikia patiekalui sotumo, o traškios daržovės – vitaminų ir mineralų, reikalingų organizmui. Karis suteikia ypatingą aromatą, o grietinė ar kefyras – kreminį poskonį. Šis patiekalas yra universalus – jį galima valgyti kaip pagrindinį patiekalą arba kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies. Be to, ryžiai su daržovėmis puikiai tinka ir vegetarams, o pridėjus daugiau baltymų, pavyzdžiui, sojos pupelių ar tempeh, jis taps visavertis ir veganams. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Ilgagrūdžius ryžius galima pakeisti basmati ryžiais, rudaisiais ryžiais arba kvinoja.
  • Vietoje svogūnų galima naudoti laiškinius svogūnus arba šalotus.
  • Raudonąją papriką galima pakeisti geltona arba žalia paprika.
  • Cukinijas galima pakeisti baklažanais arba moliūgais.
  • Jei neturite brokolių, galite naudoti žiedinius kopūstus arba šparaginius pupeles.
  • Vietoje alyvuogių aliejaus tinka ir kokosų aliejus, arba sviesto-aliejaus mišinys.
  • Kefyrą arba grietinę galima pakeisti kokosų pienu (veganiška alternatyva) arba graikišku jogurtu.
  • Kario miltelius galima pakeisti kurkuma ir ciberžole, arba kitais mėgstamais prieskoniais – čili milteliais, paprika, kuminu.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Ryžius prieš verdant rekomenduojama gerai nuplauti po tekančiu vandeniu, kad būtų pašalinti krakmolo likučiai. Taip ryžiai išvirs puresni.
  • Daržoves pjaustykite vienodo dydžio kubeliais, kad jos iškepta vienodai.
  • Jei norite patiekalą padaryti sotesnį, galite pridėti virtos vištienos, jūros gėrybių arba tofu kubelių.
  • Patiekalą galima pagardinti šviežiomis žolelėmis – petražolėmis, krapais arba kalendromis.
  • Ryžius geriausia virti santykiu 1:2 (viena dalis ryžių, dvi dalys vandens).
  • Patiekalą galima patiekti su čatnio ar kitu mėgstamu padažu.

Ingredientai

    • ilgagrūdžiai ryžiai: 1 stiklinės
    • svogūnai: 1 (didelio)
    • raudonosios paprikos: 0,5
    • cukinijos: 0,5
    • morkos: 2 (didelės)
    • brokoliai: 1 (nedidelio)
    • kiaušiniai: 1 (didelio)
    • alyvuogių aliejus: 1 šlakelio
    • grietinė: 100 gramų (arba kefyras)
    • kario milteliai
    • šviežiai malti juodieji pipirai
    • druska (pagal skonį)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje.
  2. 2. Daržoves švariai nuplaukite. Morkas nuskuskite. Morkas, cukiniją ir papriką supjaustykite nedideliais kubeliais, brokolius atskirkite, o svogūną susmulkinkite.
  3. 3. Tuomet keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus bei įmuškite kiaušinį, apkepinkite jį susmulkindami mentele.
  4. 4. Sudėkite visas daržoves. Kepinkite jas tol, kol morkos truputį suminkštėja. Pagardinkite druska bei pipirais.
  5. 5. Tada supilkite išvirtus ryžius, įberkite kario prieskonių, įpilkite kefyro arba grietinės bei viską išmaišykite. Pakaitinkite ant ugnies dar bent dešimt minučių.
  6. 6. Paragaukite, ar nieko netrūksta, ir patiekite ant stalo.
  7. 7. Jei norisi, galima dar apibarstyti sezamo sėklomis, skanaukite!
Kepti ryžiai su traškiomis daržovėmis
Pomidorai su pomidorų pasta ir česnakais (atsargos žiemai)
(7)
Marinuotos cukinijos pagal Editą Mildažytę
(9)