Kepti pomidorai orkaitėje

2025-03-25 Autorius oSkanu.lt

Kepti pomidorai orkaitėje
Kepti pomidorai orkaitėje – tai ne tik lengvai pagaminamas, bet ir nepaprastai aromatingas bei sotus garnyras, kuris puikiai papildo bet kokį pagrindinį patiekalą. Šis paprastas, bet elegantiškas patiekalas suteikia subtilų saldumą ir sodrų skonį, kuris išryškėja kepant pomidorus aukštoje temperatūroje. Orkaitėje kepti pomidorai tampa minkšti, koncentruoto skonio ir lengvai karamelizuoti – tai puikus būdas praturtinti jūsų kasdienį valgiaraštį. 

Kepti pomidorai – lengvai pagaminimas ir puikaus skonio garnyras. Tinkantis prie daugelio patiekalų kaip ir švieži pomidorai. Tačiau kepimas orkaitėje išryškina jų natūralų saldumą, suteikia intensyvesnį aromatą ir sukuria gilesnį, sodresnį skonį, kuris papildo daugybę patiekalų. 

Dar didesnės galimybės atsiveria pakepus pomidorus orkaitėje – taip paruošti jie tinka prie įvairiausių patiekalų! Pasinaudodami apačioje pateiktu receptu garnyrą pagaminsite iš bet kokių šviežų pomidorų – kuo sultingesni, tuo geriau. Vynuoginiai ar vyšniniai pomidorai taip pat puikiai tinka! Balzaminis actas, alyvuogių aliejus, bazilikas ir parmezano sūris puikiai dera prie saldaus aitroko pomidorų skoniu. 

Šis patiekalas yra ne tik skanus, bet ir labai universalus – kepti pomidorai gali būti patiekiami kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, naudojami kaip ingredientas makaronų patiekaluose, brusketose ar kitose užkandėlėse. Jie taip pat puikiai tinka ant šviežios duonos su ištirpusiu sūriu arba kaip pagardas salotoms. Kepti pomidorai taip pat yra puikus būdas panaudoti pomidorus, kurie jau beveik pernokę ir tuoj pradės gesti. 

Kepti orkaitėje pomidorai yra puikus pomidorų padažo, skrudintų pomidorų sriubos ir 'marinara' padažo pagrindas. Jie taip pat skanūs sumaišyti su makaronais (nereikia jokio kito padažo), ant picos ar fetos sūrio! 

Galimos ingredientų alternatyvos 

Nors klasikiniame recepte naudojami standartiniai ingredientai, galite eksperimentuoti ir pritaikyti receptą pagal savo skonį: 
Reklama
Ad Placeholder

  • Pomidorai: Galite naudoti bet kokios rūšies šviežius pomidorus – apvalius, romos, slyvinius, vynuoginius ar vyšninius. Kiekviena rūšis suteiks šiek tiek kitokį skonį ir tekstūrą.
  • Alyvuogių aliejus: Galima pakeisti saulėgrąžų, rapsų ar kitu augaliniu aliejumi, tačiau alyvuogių aliejus suteikia geriausią aromatą.
  • Balzaminis actas: Galima pakeisti obuolių sidro actu, raudonojo vyno actu arba citrinos sultimis, jei norite gaivesnio skonio.
  • Česnakas: Galima pakeisti šalotiniais svogūnais arba praleisti, jei nenorite aštraus skonio.
  • Bazilikas: Galima pakeisti kitomis žolelėmis, tokiomis kaip rozmarinas, čiobrelis, petražolės ar origanas.
  • Parmezano sūris: Galima pakeisti kitu kietuoju sūriu, tokiu kaip pecorino, grana padano arba džiovintu sūriu. Veganiškam variantui galima naudoti maistines mielių dribsnius.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš kepdami pomidorus, nuvalykite juos sausu rankšluosčiu, kad pašalintumėte drėgmės perteklių – taip jie geriau apskrus.
  • Pjaudami pomidorus, stenkitės, kad jie būtų vienodo dydžio, kad visi iškeptų tolygiai.
  • Jei naudojate didesnius pomidorus, galite pašalinti dalį sėklų, kad sumažintumėte drėgmę kepant.
  • Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi arba šiek tiek patepkite aliejumi, kad pomidorai nepriliptų.
  • Kad pagerintumėte skonį, pomidorus kepkite su oda žemyn – taip jie išlaikys formą ir geriau karamelizuosis.
  • Prieš patiekdami, pabarstykite šviežiomis žolelėmis – tai suteiks papildomo aromato ir pagerina patiekalo išvaizdą.
  • Likusius keptus pomidorus galima laikyti šaldytuve iki 3-4 dienų sandariame inde.

Ingredientai

    • Pomidorai: 1 kg 200 gr 
    • Alyvuogių aliejus: 3 valgomieji šaukštai 
    • Balzaminis actas: 1 valgomasis šaukštas 
    • Česnakas: 1 skiltelė (susmulkinta) 
    • Bazilikas: 1 valgomasis šaukštas šviežio susmulkinto arba pusė arbatinio šaukštelio sauso 
    • Parmezano sūris: 2 šaukštai tarkuoto (nebūtinai) 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinsite orkaitę iki 230°C temperatūros.
  2. 2. Kruopščiai nuplaukite pomidorus po tekančiu vandeniu ir nusausinkite.
  3. 3. Pomidorus perpjaukite per pusę. Jeigu naudojate didesnius pomidorus, rekomenduojama supjaustyti juos ketvirčiais, kad iškeptų tolygiau.
  4. 4. Dideliame dubenėlyje sumaišote pomidorus su alyvuogių aliejumi, įpilate balzaminį actą.
  5. 5. Pridėsite susmulkintą česnaką ir šviežią (arba sausą) baziliką.
  6. 6. Pagal skonį įberkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
  7. 7. Visus ingredientus atsargiai išmaišote, kad pomidorai tolygiai pasidengtų prieskoniais.
  8. 8. Kepimo skardą išklojate kepimo popieriumi, kad vėliau būtų lengviau valyti.
  9. 9. Paruoštus pomidorus sudedame į kepimo skardą pjautine puse į viršų, kad išgaruotų drėgmė.
  10. 10. Pomidorus pašaunate į įkaitintą orkaitę ir kepkite 10-20 minučių, priklausomai nuo pomidorų dydžio.
  11. 11. Maždaug įpusėjus kepimui, patikrinama pomidorų būklė – jie turėtų pradėti lengvai raukšlėtis ir karamelizuotis kraštuose.
  12. 12. Prieš pat baigiant kepti, jei naudojate, užbarstykite tarkuotu parmezano sūriu ir dar pakepkite 2-3 minutes, kol sūris ištirps ir lengvai paruduos.
  13. 13. Išimkite pomidorus iš orkaitės ir leiskite jiems šiek tiek atvėsti prieš patiekiant.
  14. 14. Keptų pomidorų garnyras paruoštas!
  15. 15. Beje aš šį kartą juos patiekiau prie cukinijų blynų. :)
Kepti pomidorai orkaitėje

Atsakinėjama į Komentarą