Originalus ir labai skanus užkandis iš pomidorų žiemai! Žiemą šventiniam stalui įprastai visos šeimininkės patiekia kelis dubenius su savo ypač sėkmingais ir ypatingais užkandžiais, kurie buvo paruošti žiemai konservavimo sezono metu. Pomidorai su pomidorų pastą ir česnakais drąsiai gali būti priskirti prie tokių užkandižių. Toks patiekalas puikiai tiks prie pobūvio, šeimos pietums ar vakarienei. Ypač gerai tinka prie mėsos ir kitų patiekalų.
1. Paruoškite ingredientus. Šitą užkandį galima paruošti naudojant ir pomidorų pastą nupirktą parduotuvėje, bet ji bus daug skanesnė, jeigu paruošti ją su namine pomidorų pasta.
2. Pradėkime nuo daržovių paruošimo. Pomidorai turi būti prinokę, bet standūs ir tvirti. Plauname daržoves ir duodame vandeniui nutekėti nuo jų.
3. Tie pomidorai, kurios naudosime pomidorų pastos paruošimui, supjaustome ketvirčiais ir dedame į puodą. Svogūnus nulupame ir supjaustome stambiais gabaliukais. Dedame svogūnus prie pomidorų, įpilame į puodą pusę stiklinės vandens. Leidžiame užvirti ir sumažiname ugnį, troškiname ant vidutinės ugnies pridengus dangteliu apie 15 minučių.
4. Paskui masė susmulkiname blenderiu į košę. Pomidorų žievėlė turi likti viršuje, išimame ją. Į pomidorų pastą dedame 2 šaukštus cukraus, 1.5 šaukštelių druskos. Išmaišome ir verdame apie valandą ant vidutinės ugnies, retkarčiais maišydami pomidorų pastą. Puodo turinys turi sumažėti maždaug 5 kartais. Pridedame 70 ml stalo acto ir verdame dar apie 5 minutes, po to, kai pasta užvirs. Pomidorų pasta paruošta.
5. Pereiname prie užkandžio paruošimo. Konservavimui geriau naudoti mažesnius pomidorus. Pomidorus keliose vietose praduriame dantų krapštuku, kad jie nesprogtu.
6. Nuplauname papriką, išimame sėklas ir supjaustome žiedais.
7. Nulupame česnakus, skilteles supjauname keliais stambesniais gabaliukais arba juostelėmis
8. Į puodą įpilame pomidorų pastą ir vandenį, statome ant ugnies, pridedame 2 šaukštus cukraus ir 2 šaukštelius druskos, kelis juodojo pipiro žirnelius, kvapniojo pipiro ir porą lauro lapų. Leidžiame mišiniui užvirti. Verdame apie 5 minutes. Prieš tai yra būtina pasterilizuoti stiklainius jums įprastu būdu: garinant, orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje. Dangtelius plauname ir apverdame.
9. Glaudžiai sudedame daržoves į prieš tai pasterizuotus stiklainius sluoksniuojant. Pomidorus stiklainėse iš karto užpilame užvirtu marinatu iki pat viršaus.
10. Viršu uždengiame dangteliais ir stiklainius 0,5 litro tūrio sterilizuojame krosnyje apie 15 minučių arba vandens vonelėje.
11. Užsukame stiklainius dangteliais, apverčiame aukštyn kojomis, uždengiame pledu arba antklode ir statome į šoną atvėsinti. Sudedame stiklainius į sandėliuką laikymui. Gero apetito!
12. Rekomendacija: Daugiau atsargų žiemai receptų rasite: Atsargos žiemai.