Keptų daržovių salotos su grikiais

2024-11-25 Autorius Vaida Bučinskienė

Keptų daržovių salotos su grikiais
Keptų daržovių salotos su grikiais - švelniai saldūs orkaitėje kepti moliūgai, morkos ir batatai puikiai dera su riešutiniu virtų grikių skoniu. Orkaitėje kepamos daržovės tampa minkštos, šiek tiek karamelizuotos ir įgauna natūralų saldumą. Graikiniai riešutai prideda traškumo ir sodrumo. Visas šis derinys papildomas subtiliai saldžiarūgščiu padažu, kuris gaminamas iš alyvuogių aliejaus, klevų sirupo ir balto vyno acto. Padažas ne tik suteikia salotoms gaivumo, bet ir pabrėžia daržovių natūralius skonius, suteikdamas švelnų rūgštumo atspalvį. Šios salotos gali būti tiek pagrindinis vegetariškas patiekalas, tiek puikus garnyras prie mėsos ar žuvies.

Autorės komentaras - gardžios, sočios salotos, tobulai tinkančios šaltoms dienoms. Tokias salotas ruošiant vietoj grikių galima naudoti virtą bolivinę balandą. Taip pat čia puikiai derėtų trupintas fetos sūris. 

Ingredientai

    • Grikiai: 1 stikl.
    • Morkos: 1-2 vnt.
    • Batatai: 1 vnt.
    • Moliūgai: 0,25 vnt. (mažo)
    • Graikiniai riešutai: sauja
    • Druska: pagal skonį
    • Pipirai: pagal skonį
    • Petražolės: pagardinimui (nebūtina)
    Padažui:
    • Alyvuogių aliejus: 4 valg. š.
    • Baltojo vyno actas: 1 valg. š.
    • Klevų sirupas: 1 valg. š. (galima keisti medumi)
    • Cinamonas: šiek tiek
    • Druska: šiek tiek
    • Pipirai: žiupsnelis

    Recepto paruošimas

  1. 1. Morkas nuskusti ir supjaustyti gabaliukais.
  2. pjaustytos morkos
  3. 2. Batatą nuskusti ir supjaustyti nedideliais gabaliukais.
  4. pjaustyti batatai
  5. 3. Moliūgą nulupti ir supjaustyti panašaus dydžio gabaliukais kaip batatas.
  6. pjaustyti moliūgai
  7. 4. Daržoves sudėti į kepimo popieriumi ištiestą skardą, apšlakstyti aliejumi, pagardinti druska ir pipirais.
  8. daržovės išdėliotos skardoje
  9. 5. Prieskoniuotas daržoves išmaišyti ir dėti kepti į iki 200 C temperatūros įkaitintą orkaitę. Daržoves kepti apie 20 min, kol taps minkštos. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo gabalėlių dydžio.
  10. skardoje sumaišytos daržovės
  11. 6. Kol daržovės kepa, išvirti grikius pagal nurodymus ant pakuotės.
  12. 7. Tuomet metas paruošti padažą.
  13. padažo ingredientai
  14. 8. Visas sudedamąsias dalis sudėti į dubenėlį ir gerai išmaišyti. Atidėti.
  15. paruoštas padažas
  16. 9. Į didelį dubenį dėti išvirtus grikius, ant viršaus išdėlioti keptas daržoves. Aplieti paruoštu padažu, apibarstyti graikiniais riešutais ir, jeigu norisi, petražolėmis.
  17. paruoštos salotos
Receptų autorė Vaida Bučinskienė
Salotos su feta ir bolivine balanda
(2)
Šiltos itališkos perlinių kruopų salotos
(6)