Autorius apie receptą
Šie kotletai išsiskiria ypatingu minkštumu ir sultingumu, o juoda duona suteikia jiems subtilų, sodrų poskonį, kurio negalima pasiekti jokiais kitais ingredientais. Lietuvoje nuo seno vertinami patiekalai, kuriuose nieko nešvaistoma, o šis receptas puikiai atspindi šią filosofiją – susidžiovusi duona įgauna naują gyvenimą, praturtindama mėsos patiekalą. Šį patiekalą galima patiekti su įvairiais
garnyrais – nuo tradicinių virtų bulvių iki šviežių sezoninių daržovių salotų. Receptas yra paprastas, bet rezultatas – neabejotinai skanus ir sotus.
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
- Vietoje maltos kiaulienos galima naudoti maltą jautieną arba mišrią maltą mėsą (kiauliena + jautiena), tai suteiks kitokį, sodresnį skonį patiekalui.
- Juodą duoną galima pakeisti rugine duona arba net batonu, nors skonis tuomet bus švelnesnis ir ne toks tradicinis.
- Jeigu neturite šviežių svogūnų, galite naudoti svogūnų miltelius – apie 2 arbatinius šaukštelius, tačiau šviežias svogūnas suteikia geresnį aromatą.
- Vietoje įprasto pieno tinka naudoti pasukos ar kefyrą duonos mirkymui, tai suteiks papildomo rūgštumo.
- Į kotletų masę galima įdėti smulkintų šviežių žolelių – petražolių, krapų ar čiobrelių, tai praturtins skonį ir aromatą.
- Padažą galima pagardinti grietine arba grietinėle, jei mėgstate kremine tekstūra.
- Prieskonius galima rinktis pagal skonį: juodieji pipirai, česnakas, muskato riešutas ar paprika puikiai tinka prie kiaulienos.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Juodą duoną reikėtų pamirkyti piene bent 15-20 minučių, kad ji gerai suminkštėtų ir būtų lengviau sumalti ar sutrinti.
- Kotletų masę gerai išmaišykite rankomis, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
- Formuojant kotletus, rankas galima sudrėkinti šaltu vandeniu – taip mėsa mažiau lips prie pirštų.
- Kepant kotletus keptuvėje, neperkraukite jos – palikite pakankamai vietos tarp kotletų, kad jie gražiai apskrustų.
- Prieš dėdami kotletus į padažą, leiskite jiems šiek tiek atvėsti po pirminio apkepimo.
- Padažo tirštumą reguliuokite pagal savo pageidavimus – kai kurie mėgsta tirštesnį, kiti – skystesnį.
- Kotletai bus sultingesni, jei juos kepsite vidutinio karštumo orkaitėje.
- Jei norite, kad kotletai būtų traškesni, prieš dėdami į orkaitę, galite juos apvolioti džiūvėsėliuose.
Atsiliepimai