Kiaulienos kotletai su juoda duona, kiaušiniu ir svogūnu

Autorius apie receptą

Šie kotletai išsiskiria ypatingu minkštumu ir sultingumu, o juoda duona suteikia jiems subtilų, sodrų poskonį, kurio negalima pasiekti jokiais kitais ingredientais. Lietuvoje nuo seno vertinami patiekalai, kuriuose nieko nešvaistoma, o šis receptas puikiai atspindi šią filosofiją – susidžiovusi duona įgauna naują gyvenimą, praturtindama mėsos patiekalą. Šį patiekalą galima patiekti su įvairiais garnyrais – nuo tradicinių virtų bulvių iki šviežių sezoninių daržovių salotų. Receptas yra paprastas, bet rezultatas – neabejotinai skanus ir sotus. 

Galimos ingredientų alternatyvos

Reklama

  • Vietoje maltos kiaulienos galima naudoti maltą jautieną arba mišrią maltą mėsą (kiauliena + jautiena), tai suteiks kitokį, sodresnį skonį patiekalui.
  • Juodą duoną galima pakeisti rugine duona arba net batonu, nors skonis tuomet bus švelnesnis ir ne toks tradicinis.
  • Jeigu neturite šviežių svogūnų, galite naudoti svogūnų miltelius – apie 2 arbatinius šaukštelius, tačiau šviežias svogūnas suteikia geresnį aromatą.
  • Vietoje įprasto pieno tinka naudoti pasukos ar kefyrą duonos mirkymui, tai suteiks papildomo rūgštumo.
  • Į kotletų masę galima įdėti smulkintų šviežių žolelių – petražolių, krapų ar čiobrelių, tai praturtins skonį ir aromatą.
  • Padažą galima pagardinti grietine arba grietinėle, jei mėgstate kremine tekstūra.
  • Prieskonius galima rinktis pagal skonį: juodieji pipirai, česnakas, muskato riešutas ar paprika puikiai tinka prie kiaulienos.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Juodą duoną reikėtų pamirkyti piene bent 15-20 minučių, kad ji gerai suminkštėtų ir būtų lengviau sumalti ar sutrinti.
  • Kotletų masę gerai išmaišykite rankomis, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
  • Formuojant kotletus, rankas galima sudrėkinti šaltu vandeniu – taip mėsa mažiau lips prie pirštų.
  • Kepant kotletus keptuvėje, neperkraukite jos – palikite pakankamai vietos tarp kotletų, kad jie gražiai apskrustų.
  • Prieš dėdami kotletus į padažą, leiskite jiems šiek tiek atvėsti po pirminio apkepimo.
  • Padažo tirštumą reguliuokite pagal savo pageidavimus – kai kurie mėgsta tirštesnį, kiti – skystesnį.
  • Kotletai bus sultingesni, jei juos kepsite vidutinio karštumo orkaitėje.
  • Jei norite, kad kotletai būtų traškesni, prieš dėdami į orkaitę, galite juos apvolioti džiūvėsėliuose.

Ingredientai

    • malta kiauliena: 500 gramų
    • juoda duona: 300 gramų
    • kiaušiniai: 1
    • svogūnai: 1
    • druska: pagal skonį
    • mėgstami prieskoniai
    • pienas

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių juodą duoną pamirkykite piene bei sumalkite mėsmalės pagalba (arba, kaip aš darau, sugrūskite bulvių grūstuve).
  2. 2. Tuomet maltą duoną sumaišykite su malta kiauliena, tarkuotu burokine tarka svogūnu, druska, prieskoniais bei kiaušiniu. Formuokite kotletukus bei apkepkite keptuvėje.
  3. 3. Aš pati prie šių kotletų dar pasigamintu tokį padažą, kuris čia labai tinka (galite rinktis ir savo mėgstamą): užvirinkite puode maždaug vieną litrą vandens. Berkite druskos, prieskonių ir įpilkite 150 mililitrų pieno.
  4. 4. Tada atskirame dubenyje iš 300 mililitrų vandens ir 5-8 valgomųjų šaukštų miltų padarykite tešlą ir nuolatos maišydamos supilkite į verdantį vandenį kol sutirštės. Tešlos visos supilti gal neprireiks, pilkite po truputį ir vis maišykite, žiūrėdami koks padažo tirštumas.
  5. 5. Padažui užvirus, išjunkite viryklę. Kotletukus išdėliokite kepimo skardoje, užpilkite gausiai padažu bei dėkite į įkaitintą 180 laipsnių temperatūros orkaitę bei kepkite maždaug 35 minutes.
  6. 6. Patiekite ir skanaukite!
  7. 7. Garnyrui tinka tiek rauginti kopūstai, tiek marinuoti burokėliai, tiek virtos bulvės, tiek keptos bulvės, tiek kiti Jūsų mėgstami priedai. :)

Atsiliepimai

Vištienos kotletai su Džiūgo sūriu ir pievagrybių padažu
(5)
Troškinti žuvies kukuliai su morkų, porų ir grietinėlės padažu
(1)