Kiaušinių dažymas su vynu

2025-04-12 Autorius oSkanu.lt

Kiaušinių dažymas su vynu
Kiaušinių dažymas su vynu yra senovinis, tačiau vis dar mažai kam žinomas ir ypatingas Velykų kiaušinių dekoravimo būdas, kuris suteikia kiaušiniams subtilų, elegantiškos spalvos atspalvį be jokių dirbtinių dažų. Ši natūrali dažymo technika naudojama jau šimtmečius įvairiose Europos šalyse, tačiau Lietuvoje ji tik dabar atranda savo gerbėjų ratą. Raudonas vynas kiaušiniams suteikia gilią burgundišką spalvą, o baltas vynas – švelnią smėlio ar gintarinę. Šis metodas ne tik ekologiškas, bet ir suteikia kiaušiniams subtilų vyno aromatą bei unikalų marmurinį efektą, kurio neįmanoma pasiekti su įprastais dažais. Velykų stalas su tokiais kiaušiniais tikrai nustebins jūsų artimuosius ir svečius savo originalumu ir išskirtinumu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje saldaus arba pusiau saldaus vyno galite naudoti ir sausą raudoną vyną, kuris suteiks intensyvesnę spalvą, tačiau kiaušiniai gali būti šiek tiek rūgštesni. 
  • Taip pat puikiai tinka ir portveinas, kuris suteiks sodrų, tamsiai raudoną atspalvį. 
  • Baltasis vynas suteiks švelnesnį, gintarinį atspalvį. 
  • Jei neturite vyno, galite eksperimentuoti su spanguolių ar juodųjų serbentų sultimis, tačiau tuomet rezultatas bus šiek tiek kitoks. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Geriausią rezultatą pasieksite naudodami baltus kiaušinius, nes ant jų spalva atsiskleidžia ryškiausiai. 
  • Taip pat svarbu naudoti šviežią, geros kokybės vyną – senas ar prastos kokybės vynas gali suteikti nemalonų kvapą. 
  • Dažant svarbu, kad kiaušiniai būtų visiškai apsemti, todėl geriausia naudoti siauresnį, bet gilesnį puodą. 
  • Jei norite išgauti įdomesnį raštą, prieš dažymą galite kiaušinius apvynioti svogūnų lukštais, lapais ar žolynais ir pritvirtinti juos marlės skiautele. 

Ingredientai

    • Kiaušiniai: 6-8 vienetai (vidutinio dydžio) 
    • Saldus arba pusiau saldus vynas: 750-1000 ml (priklausomai nuo puodo dydžio)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kruopščiai nuplaunu kiaušinius šaltu vandeniu, kad nuo jų pašalinčiau bet kokius nešvarumus ar bakterijas.
  2. 2. Tuomet atsargiai sudedi kiaušinius į puodą vienu sluoksniu, užtikrindamas, kad jie nesiliestų vienas su kitu – taip išvengsi netolygaus nusidažymo ir galimų įtrūkimų.
  3. 3. Po to į puodą įpilk pasirinktą saldų arba pusiau saldų vyną, kol jis visiškai apsems kiaušinius ir bus 2-3 cm virš jų paviršiaus.
  4. 4. Tuomet uždeki vidutinę ugnį ir kaitink skystį, kol jis pradės burbuliuoti.
  5. 5. Kai tik pastebėsi pirmuosius burbuliukus, būtinai sumažink ugnį iki minimumo ir pavirk dar 4-7 minutes, priklausomai nuo to, kokio kietumo kiaušinius mėgsti.
  6. 6. Praėjus virimui, kiaušinius nuimk nuo ugnies, bet palik juos karštame vyne.
  7. 7. Sandariai uždengsi puodą ir paliksi kiaušinius mirkyti vyne mažiausiai 12 valandų – per šį laiką vynas natūraliai nudažys kiaušinių lukštus.
  8. 8. Po 12 valandų atsargiai ištrauksi kiaušinius iš vyno ir sudėsi ant grotelių taip, kad jie kuo mažiau liestųsi tarpusavyje.
  9. 9. Leisk kiaušiniams savaime išdžiūti apie 2 valandas – šis etapas labai svarbus, nes suteiks lukštui gražų, natūralų blizgesį.
  10. 10. Svarbiausia – nudažytų kiaušinių nešluostyk ir netepk aliejumi, nes tai gali sugadinti natūralų dažų efektą.


Marmuriniai margučiai su juodu lakų nagu
(1)