Lengvai pagaminamas keksas su kefyru ir razinomis

2025-03-27 Autorius oSkanu.lt

Lengvai pagaminamas keksas su kefyru ir razinomis
Šis tradicinis desertas yra puikus pasirinkimas tiek pusryčiams su kava, tiek popietinei arbatėlei su draugais. Keksas išsiskiria savo drėgnu minkštimu ir subtiliu kefyro skoniu, kuris puikiai dera su saldžiomis razinomis. Receptas yra itin paprastas ir nereikalauja ypatingų kulinarinių įgūdžių, todėl puikiai tiks net pradedantiesiems kepėjams. Šis keksas gaunasi nedidelis, jei norite didesnio - padvigubinkite ingredientų kiekius. Galite eksperimentuoti su šiuo receptu pagal savo skonį - įdėti cinamono, vanilės ar citrinos žievelės aromato sustiprinimui. Keksas išlieka šviežias keletą dienų, jei laikysite sandariame inde. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Nors tradiciniame recepte naudojamos razinos, galite jas pakeisti įvairiais džiovintais vaisiais - spanguolėmis, abrikosais, datulėmis ar figomis. 
  • Taip pat galite įdėti smulkintų riešutų - graikinių, lazdyno ar migdolų. 
  • Cukrų galima pakeisti medumi (naudokite 3/4 stiklinės vietoj 1 stiklinės cukraus) arba rudu cukrumi. 
  • Jei neturite kefyro, galite naudoti natūralų jogurtą, pasukų ar rūgpienį. 
  • Augalinio aliejaus vietoje tinka ir sviestas (100 g ištirpinto sviesto), kuris suteiks keksui sodresnį skonį. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Siekiant geriausio rezultato, visus ingredientus rekomenduojama naudoti kambario temperatūros. Prieš kepimą, razinas galite 10 minučių pamirkyti karštame vandenyje, tada nusausinti - taip jos taps minkštesnės ir sultingesnės. Tešlą maišykite neperplakdami, pakanka, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Norėdami patikrinti, ar keksas jau iškepęs, įdurkite į jį medinį pagaliuką - jei ištraukus jis lieka sausas, keksas yra paruoštas. Leiskite keksui atvėsti formoje apie 10 minučių, tik tada išimkite. 

Ingredientai

    • kiaušiniai: 2
    • cukrus: 1 stiklinės (stiklinė – 250 ml)
    • kefyras: 1 stiklinės
    • aliejus: 100 mililitrų
    • miltai: 2 stiklinių
    • kepimo milteliai: 2 arbatinių šaukštelių
    • druska: žiupsnelio
    • razinos: saujos

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia į didelį dubenį įmušame kiaušinius ir supilame cukrų. Energingai išplakame iki purios, šviesios masės, kad cukrus kuo geriau ištirptų.
  2. 2. Dabar atsargiai supilame kefyrą ir, nuolat maišydami, įliejame aliejų. Tęsiame maišymą, kol visi skysčiai susijungs į vientisą masę.
  3. 3. Į tą pačią masę įberiame žiupsnelį druskos, kuri padės išryškinti kekso saldumą.
  4. 4. Atskirame dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais. Tada per sietelį juos sijojame į skystą mišinį.
  5. 5. Lėtai maišant mediniu šaukštu arba mentele, sujungiame sausus ir skystus ingredientus, kol nebeliks gumulėlių ir gausime vientisą tešlą.
  6. 6. Razinas nuplauname po tekančiu vandeniu ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Po to jas įmaišome į tešlą, tolygiai paskirstydami visame mišinyje.
  7. 7. Paruoštą kepimo formą ištepame aliejumi arba išklojame kepimo popieriumi, tada supilame tešlą.
  8. 8. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros ir dedame keksą kepti.
  9. 9. Kepimo laikas yra apie 35 minutes, tačiau reikėtų stebėti – jei keksas viršuje per greitai ruduoja, galite jį uždengti folija.
  10. 10. Norėdami patikrinti, ar keksas iškepęs, įduriate medinį iešmelį – jei jis ištraukiamas sausas, keksas yra paruoštas.
  11. 11. Iškepusį keksą išimsime iš orkaitės ir leisime atvėsti formoje apie 10-15 minučių, tik tada perkelsime ant grotelių, kad visiškai atvėstų.
  12. 12. Atvėsusį keksą galima pabarstyti cukraus pudra arba patiekti su šviežiomis uogomis. Skanaus!
Lengvai pagaminamas keksas su kefyru ir razinomis

Atsakinėjama į Komentarą

Purus citrininis keksas
(3)
Paprastas keksas su džiovintomis spanguolėmis
(2)
Šokoladinis keksas su šokoladiniu glajumi
(5)