Apelsinų ir morkų pyragas-keksas

2025-03-18 Autorius oSkanu.lt

Apelsinų ir morkų pyragas-keksas
Toks apelsinų ir morkų keksas-pyragas nors ir visai nesunkiai paruošiamas, bet tikrai tinka ir ant šventinio stalo patiekti! Mano virtuvės lentynose keksų kepimo forma pastaruoju metu buvo giliai paslėpta, bet atradus šį receptą vis dažniau ją išsitraukiu.

Šio apelsinų ir morkų kekso receptą vis tobulinau, kol galiausiai likau itin patenkinta tiek skoniu, tiek tekstūra. Mano tikslas buvo ganėtinai paprastas, kad keksas būtų nei sausas, nei per daug drėgnas. Jis bent kelias dienas būna kaip šviežias.

Man pačiai tikrai itin patinka apelsinų skonis. Morkų skonio valgant visiškai nesijaučia, bet jos suteikia ir saldumo, ir drėgnumo. Pats keksas gaunasi purus, minkštas, vidutiniškai saldus.

Glajaus sunaudojau palyginus nedaug. Jis itin skaniai valgosi. Jo drąsiai galite pasigaminti ir daug daugiau!

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Norint pasiekti geriausią rezultatą ruošiant šį apelsinų ir morkų pyragą-keksą, vertėtų atkreipti dėmesį į šiuos patarimus: 

  • Morkas geriausia tarkuoti smulkia tarka, kad jos tolygiai pasiskirstytų tešloje ir nesudarytų didelių gabalėlių.
  • Prieš naudojimą kiaušinius ir jogurtą rekomenduojama išimti iš šaldytuvo ir leisti pasiekti kambario temperatūrą, taip užtikrinant geresnį ingredientų susijungimą.
  • Apelsino žievelę tarkuokite tik viršutinį oranžinį sluoksnį, vengdami baltos dalies, kuri gali suteikti kartumą.
  • Kepant pyragą, pirmą kepimo pusvalandį neatidarykite orkaitės durelių, kad išvengtumėte temperatūros svyravimų, kurie gali paveikti pyrago kilimą.
  • Prieš apliejant glajumi, pyragas turi būti visiškai atvėsęs, kitaip glajus gali ištirpti ir įsigerti į pyragą.
  • Kad pyragas išliktų drėgnas ilgesnį laiką, laikykite jį sandariai uždarytame inde kambario temperatūroje.

Ingredientai

    • kiaušiniai: 4 didelių (L dydžio)
    • rudas cukrus: 170 gramų (trijų ketvirtadalių stiklinės)
    • miltai: 300 gramų
    • apelsinų sultys: 100 mililitrų (0,5 stiklinės; sunaudojau vieną didelį apelsiną)
    • nutarkuota apelsino žievelė: 1 arbatinio šaukštelio
    • morkos: iki 200 gramų (2 nedidelių; sutarkuotos burokine tarka)
    • neutralaus skonio aliejus: 150 gramų (trijų ketvirtadalių stiklinės)
    • paprastas jogurtas be priedų: 80 mililitrų (trečdalio stiklinės)
    • kepimo milteliai: 2 arbatinių šaukštelių
    • druska: žiupsnelio
    • vanilės ekstraktas
    Glajui:
    • apelsinų sultys: 2 valgomųjų šaukštų
    • cukraus pudra: 1 stiklinės
    Papuošimui (nėra būtina):
    • apelsino riekelės
    • stambiai sukapotos nesūdytos pistacijos

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia susiruošiame visus ingredientus, kurių prireiks gamybai.
  2. 2. Tada kiaušinius ir cukrų lengvai išplakame elektriniu mikseriu.
  3. 3. Tada po truputį supilame aliejų, jogurtą, apelsinų sultis, vanilės ekstraktą ir apelsino žievelę. Išplakame iki vientisos masės.
  4. 4. Kitame inde sumaišome miltus, druską ir kepimo miltelius. Miltus per kelis kartus suberiame į drėgnų ingredientų indą. Mentele išmaišome iki vientisos masės.
  5. 5. Tuomet suberiame morkas ir išmaišome.
  6. 6. Aš gamindama naudojau 22 centimetrų skersmens keksų kepimo formą. Ją dar ištepiau aliejumi.
  7. 7. Kepame 170 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 50-60 minučių. Kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo turimos kepimo formos ir orkaitės. Pyragas bus iškepęs, kai įbedus mediniu pagaliuku, jis lieka sausas.
  8. 8. Keksą išimame iš formos, kai jis bus atvėsęs.
  9. 9. Glajus: Indelyje išmaišome apelsinų sultis ir cukraus pudrą.
  10. 10. Apliejame kekso viršų. Skanaus!

Atsakinėjama į Komentarą

Obuolių - pudingo pyragas
(7)
Paprastas slyvų pyragas
(5)
Rumuniškas varškės pyragas
(20)
Beatos šokoladinis pyragas su rududu
(3)