Skaniausias obuolių ir varškės pyragas

2025-04-11 Autorius oSkanu.lt

Skaniausias obuolių ir varškės pyragas
Man asmenine nuomone varškė negali sugadinti jokio deserto. Ji tinka visur. Įprastai visi varškės pyragai būna drėgni ir labai skanūs, na, nebent juos labai perkepsite. O šį kartą Jums paprastai pagaminamas, bet tikrai labai skanus obuolių ir varškės pyragas, kuris patiko absoliučiai visiems. Ingredientų reikia visai nedaug, tačiau jie idealiai "sudraugauja" tarpusavyje ir sukuria vieną labai gerą skonį. Tad mėginkite jau dabar! 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Jei neturite sausos varškės, galite naudoti ir grūdėtą varškę, tik tuomet reikėtų sumažinti drėgmės kiekį, todėl rekomenduoju ją palikti siete, kad nuvarvėtų perteklinė drėgmė. 
  • Vietoje rudo cukraus galima naudoti baltą cukrų su šlakeliu melasos arba medų, kuris suteiks papildomą aromatą. 
  • Obuolius galima pakeisti kriaušėmis, slyvomis ar net persikais, priklausomai nuo sezono. 
  • Miltus galima pakeisti pilno grūdo kvietiniais miltais (apie 200g) ir avižiniais dribsniais (apie 80g), taip pyragas įgaus sodresnį skonį ir bus maistingesnis. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Rinkitės rūgštesnius obuolius, pavyzdžiui, Antaniniai, Auksis ar Gala - jie puikiai dera su saldžia varške. 
  • Jei norite, kad pyragas būtų drėgnesnis, į varškės masę galite įmaišyti 100 ml grietinės. 
  • Neperkepkite pyrago - vidurys gali atrodyti nevisiškai iškepęs, bet atvėsęs pyragas sustings. 
  • Patiekiant galima pabarstyti cukraus pudra arba patiekti su šlakeliu medaus. 
  • Pyragas skaniausias, kai pabūna šaldytuve per naktį, nes tuomet skoniai susijungia ir tampa dar intensyvesni. 

Ingredientai

    • sausa varškė: 500 gramų
    • obuoliai: 10-12
    • sviestas: 180 gramų
    • kiaušiniai: 3
    • rudas cukrus: 4 valgomųjų šaukštų
    • miltai: 280 gramų
    • cinamonas
    • druska

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia obuolius nulupkite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis (pjaustyti geriausiai prieš sudedant į tešlą, kad nepatamsėtų).
  2. 2. Kiaušinius išplakite su žiupsniu druskos ir dviem šaukštais cukraus, dėkite pertrintą varškę ir gerai išmaišykite (galite su mikseriu padaryti kreminę masę, bet man labiau patinka ne tokia sutrinta).
  3. 3. Tada sviestą vis pavoliodami miltuose sutarkuokite burokine tarka arba apipilkite miltais ir sukapokite peiliu, turi gautis tokia drėgna rupi miltų masė (svarbiausia, kad neliktų stambių sviesto gumulų).
  4. 4. Tuomet du trečdalius sviesto-miltų masės dėkite į skardą nuimamu dugnu ištiestą kepimo popieriumi iki viršaus (kad kepant neišbėgtų), palyginkite, ant viršaus pilkite varškės masę ir ant jos sudėkite obuolių skilteles (gali būti iki pat formos viršaus, per daug nebus), ant obuolių berkite likusius du šaukštus rudojo cukraus ir cinamoną, pabaigoje sudėkite sviesto-miltų masės likutį, tik jo neturi būti per daug ir per storai, iškepus turi gautis traškus viršutinis sluoksnis.
  5. 5. Pyragą dėkite į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 60 minučių ant žemiausios pakopos, kad pagrindas gerai iškeptų.
  6. 6. Kaip ir kiti varškės pyragai, išėmus iš orkaitės jis dar "linguoja", todėl reikia atvėsinti, kad sustingtų.
  7. 7. Pats skaniausias bus kitą dieną išimtas iš šaldytuvo. Pasilepinkite!
Skaniausias obuolių ir varškės pyragas