Citrininis keksas su šilauogėmis 🍋🫐

2025-03-18 Autorius oSkanu.lt

Citrininis keksas su šilauogėmis 🍋🫐
Citrininis keksas su šilauogėmis – tai tobulas vasariškų skonių derinys, kuris sužavės kiekvieną gurmaną. Šis purumo ir švelnumo kupinas kepinys pasižymi intensyviu citrinos aromatu ir maloniai rūgštelėjančiu skoniu, kurį papildo sultingos šilauogės, suteikiančios keksui ne tik papildomo skonio, bet ir neįtikėtino žavesio. Citrinos ir šilauogių kombinacija sukuria harmoningą saldžiai rūgštų skonį, kuris idealiai tinka prie rytinio kavos puodelio, popietinės arbatos ar kaip desertas po vakarienės. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šiame recepte galima atlikti keletą pakeitimų, pritaikant jį pagal turimus produktus ar asmeninius poreikius: 

  • Vietoje sviesto galima naudoti kokosų aliejų arba margarino alternatyvas.
  • Citrinos sultis galima pakeisti žaliųjų citrinų (laimų) sultimis, suteikiant keksui kitokį citrusinį prieskonį.
  • Šilauoges galima pakeisti mėlynėmis, avietėmis, gervuogėmis ar kitomis uogomis pagal sezoną.
  • Baltą cukrų galima pakeisti rudu cukrumi arba medumi (naudojant 150g vietoj 180g).
  • Kukurūzų krakmolą galima pakeisti bulvių krakmolu arba papildomais miltais.
  • Galima naudoti speltų ar viso grūdo miltus, tačiau tokiu atveju keksas bus tankesnis.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Norint gauti puriausią tekstūrą, kiaušinius būtina išplakti iki visiško putojimo ir cukraus ištirpimo.
  • Šilauoges būtinai reikia gerai nusausinti ir apvolioti miltuose – tai padės joms nesugrimzti į tešlą ir tolygiai pasiskirstyti visame kekse.
  • Sviestą geriausia lydyti žemoje temperatūroje, kad jis neperkaistų ir nepakeistų skonio.
  • Barstant miltus ant kepimo formos, geriausia naudoti sietelį, kad paviršius būtų padengtas tolygiai.
  • Prieš supjaustant keksą, leiskite jam pilnai atvėsti – taip jis nepraras savo formos ir bus lengviau pjaunamas.
  • Kepimo laiką ir temperatūrą gali tekti koreguoti priklausomai nuo jūsų orkaitės, todėl rekomenduojama stebėti keksą kepimo metu.

Ingredientai

    • Sviestas: 200g 
    • Citrinos sultys: 3 valgomieji šaukštai 
    • Citrinos nutarkuota žievelė: 1 citrinos 
    • Kiaušiniai: 4 vienetai 
    • Cukrus: 180g 
    • Vanilinis cukrus: 1 valgomasis šaukštas 
    • Miltai: 160g 
    • Kukurūzų krakmolas: 90g 
    • Kepimo milteliai: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Šilauogės: pora saujų (apie 150-200g) 
    • Cukraus pudra: pagal skonį apibarstymui 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėkite įkaitindami orkaitę iki 170°C temperatūros ir paruoškite kepimo formą, ją ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
  2. 2. Paimkite nedidelį puodą ir jame ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą. Kai sviestas visiškai ištirps, nuimkite jį nuo kaitros ir palikite šiek tiek atvėsti.
  3. 3. Į atvėsusį sviestą supilsite citrinos sultis ir suberkite nutarkuotą citrinos žievelę. Viską kruopščiai išmaišysite, kad ingredientai susijungtų.
  4. 4. Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu reikia išplakti kiaušinius kartu su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Plaki reikia kol masė taps puri ir cukrus visiškai ištirps – tai užtruks apie 8-10 minučių.
  5. 5. Kitame dubenyje sumaišote sausus ingredientus: miltus, kukurūzų krakmolą ir kepimo miltelius.
  6. 6. Sausų ingredientų mišinį dalimis nusijosit į išplaktų kiaušinių masę. Po kiekvieno įdėjimo masę švelniai išmaišykite mentele, kad išliktų purumas.
  7. 7. Tuomet į tešlą supilate paruoštą sviesto-citrinos mišinį ir vėl švelniai išmaišote, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
  8. 8. Šilauoges kruopščiai nuplaunate, tada gerai nusausinate ir apvoliojate nedideliame kiekyje miltų. Tai padės uogoms nesugrimzti į tešlą kepimo metu.
  9. 9. Į paruoštą kepimo formą supilkite pusę tešlos, tolygiai paskirstykite dalį šilauogių, tuomet supilkite likusią tešlą ir ant viršaus uždėkite likusias šilauoges.
  10. 10. Kepti reikia 170°C temperatūroje 45-50 minučių arba kol keksas gražiai apkeps ir įkištas medinis krapštukas išliks sausas.
  11. 11. Iškepusį keksą išimkite iš orkaitės ir leiskite jam pravėsti apie 15-20 minučių formoje.
  12. 12. Keksą atsargiai išimkite iš formos ir leiskite jam pilnai atvėsti ant grotelių.
  13. 13. Pilnai atvėsusį keksą apibarstykite cukraus pudra per sietelį, kad ji tolygiai pasiskirstytų ant viso paviršiaus.
Citrininis keksas su šilauogėmis 🍋🫐

Atsakinėjama į Komentarą

Velykinis citrinų keksas
(7)
Šokoladinis burokėlių keksas
(1)
Margas bananų keksas su riešutais
(3)
Paprastas keksas su džiovintomis spanguolėmis
(2)
Keksas su juodaisiais serbentais ir nutella
(1)
Kalėdinis keksas
(5)