Lietiniai blynai su krevetėmis ir pievagrybiais

2025-02-15 Autorius Odeta Kudopčenkienė - Samčio užrašai

Lietiniai blynai su krevetėmis ir pievagrybiais
Lietiniai blynai su krevetėmis ir pievagrybiais - tai tobulas pasirinkimas ieškant išskirtinio skonio derinio, kuris nustebins net ir išrankiausią skonį turinčius svečius. Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. Lietinių blynų tešla su kakava suteikia ne tik išskirtinę spalvą, bet ir subtilų skonį, kuris harmoningai dera su jūros gėrybėmis ir miško grybais. Šis receptas yra tradicinio lietinių patiekalo moderni interpretacija, jungiantis lietuvišką virtuvę su pasaulinės kulinarijos tendencijomis. Mūsų protėviai galbūt nustebę ragautų tokius lietinius, tačiau jie tikrai įvertintų jų skonį ir maistingumą. Šie lietiniai blynai su krevetėmis ir pievagrybiais ne tik suteiks sotumo jausmą, bet ir paliks nepamirštamą skonių simfoniją. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei neturite speltos miltų, galite naudoti įprastus kvietinius miltus arba grikių miltus, jei norite sveikesnės alternatyvos. Kukurūzų miltus galima pakeisti ryžių miltais arba tiesiog naudoti daugiau pagrindinių miltų. Vietoj pievagrybių puikiai tiktų voveruškos, baravykai arba shiitake grybai. Krevetės gali būti pakeistos virta vištiena, rūkyta lašiša arba net tofu, jei ieškote vegetariškos alternatyvos. Porus galima pakeisti svogūnais, šalotiniais svogūnais arba česnakais. Vandenį galima pakeisti pienu arba augaliniu pienu, jei norite švelnesnio skonio. 


Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Geriausi lietiniai blynai gaunasi, kai tešla būna tinkamo tirštumo - ji turėtų būti panaši į grietinę. Jei tešla per tiršta, blynai bus per stori, jei per skysta - sunkiai formuosis. Patartina tešlą palikti pastovėti bent 15-20 minučių, kad miltai gerai išbrinktų. Kepant keptuvę įkaitinkite iki vidutinės temperatūros, per karšta keptuvė gali sudeginti blynus, o per šalta - jie prilips. Pirmasis blynas dažnai būna bandomasis, todėl nesijaudinkite, jei jis nepavyks idealiai. Įdarą galima pagaminti iš anksto ir pašildyti prieš patiekiant. Lietiniai blynai taip pat puikiai tinka iškepti iš anksto, o prieš patiekiant tik pašildyti. 

Kalorijos
 

Šiame patiekale iš viso yra apie 1240 kalorijų. Vienoje porcijoje (1 lietinis blynas su įdaru) yra apytiksliai 310 kalorijų. Kalorijų kiekis gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo naudojamų produktų ir porcijos dydžio. 

Ingredientai

    • speltos miltai: 150 gramų
    • kukurūzų miltai: 50 gramų
    • aliejus: 1 šaukšto
    • kakava: 1 šaukštelio
    • vanduo: 1,5 stiklinės
    • smulkinti krapai: žiupsnelio (neprivaloma)
    Įdarui:
    • pievagrybiai: 150 gramų
    • virtos krevetės: 200 gramų
    • porai: 1
    • druska
    • pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje miltus sumaišome su kakava. Supilame aliejų bei vandenį ir plaktuvu išplakame tešlą. Tešla turi gautis skystoka, be gumuliukų. Jei tešla gavosi per tiršta, įpilame dar vandens. Suberiame susmulkintus krapus bei gerai išmaišome.
  2. 2. Tuomet pilame tešlą į įkaitintą keptuvę, kurią truputį patepame riebalais, ir sukiojame į visas puses, kol tešla tolygiai ir gražiai pasiskirstys po visą keptuvę. Kepame po maždaug 1 minutę iš abiejų pusių.
  3. 3. Tada įdarui mažame kiekyje aliejaus apkepiname žiedeliais susmulkintus porus, dedame griežinėliais supjaustytus pievagrybius, pakepiname, kol suminkštės bei gražiai iškeps.
  4. 4. Dedame virtas krevetes, beriame pagal skonį druskos ir pipirų ir pakepiname, kol krevetės pašils.
  5. 5. Galiausiai įdarą dedame ant lietinio bei susukame, kaip norisi. Skanaujame!
Receptas: Plikyti blynai
(5)
Vegetariniai žemaičių blynai su varške
(2)