Marmurinis keksas su kakava (be kavos) - geriausias receptas

2025-03-14 Autorius oSkanu.lt

Marmurinis keksas su kakava (be kavos) - geriausias receptas
Keksas yra mano vienas mėgstamiausių desertų, nes jį lengva pagaminti, galima panaudoti įvairius ingredientus ir kaskart gauti naują skonį ir jį skanu valgyti tiek šiltą, tiek šaltą. Aišku, mūsų namuose desertam atšalti retai kada pasiseka.:) Šis marmurinis keksas su kakava man labai patiko, o kur dar vaizdas, nenusileidžiantis skoniui.

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje paprasto cukraus galite naudoti rudąjį cukrų arba cukraus pakaitalą, jei norite sumažinti kalorijų kiekį.
  • Sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi, tačiau tuomet keksas turės subtilų kokosų skonį.
  • Vietoje vanilės ekstrakto galima naudoti vanilės cukrų (1-2 pakelius).
  • Jei neturite migdolų ar romo ekstrakto, galite naudoti apelsinų žievelių tarkį, citrinos esenciją arba tiesiog praleisti šį ingredientą.
  • Miltus galima pakeisti kvietiniais viso grūdo miltais (250 g vietoj 300 g) arba dalį miltų (50-70 g) pakeisti migdolų miltais dėl subtilesnio skonio.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš pradėdami gaminti, įsitikinkite, kad visi ingredientai yra kambario temperatūros, ypač sviestas ir kiaušiniai. Tai padės išvengti tešlos susisluoksniavimo.
  • Sviestą su cukrumi plakite ne mažiau kaip 5 minutes iki šviesios, purios masės - tai yra raktas į pūstą ir minkštą keksą.
  • Kepimo forma turi būti gerai ištepta sviestu ir išbarstyta miltais, kad keksas lengvai išsiimtų.
  • Formuodami marmuro raštą, nebijokite eksperimentuoti - galite naudoti šakutę ar medinį iešmą rašto sukūrimui.
  • Neatidarykit orkaitės durų pirmąsias 30 kepimo minučių, kad keksas nesukristų.
  • Keksą laikykite sandariai uždarytoje dėžutėje kambario temperatūroje iki 4 dienų arba šaldytuve iki savaitės.

Ingredientai

    • minkštas sviestas: 200 gramų
    • cukrus: 200 gramų
    • kiaušiniai: 4
    • miltai: 300 gramų
    • kepimo milteliai: 2 arbatinių šaukštelių
    • vanilės ekstraktas: 1-2 arbatinių šaukštelių
    • kakava: 3 valgomųjų šaukštų
    • migdolų arba romo ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio (arba kelių lašų esencijos)
    • cukraus pudra (pabarstymui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių minkštą sviestą išsukame su cukrumi iki purios masės.
  2. 2. Į išsuktą sviestą po vieną įmušame kiaušinius.
  3. 3. Kitame dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais.
  4. 4. Tuomet į sviesto ir kiaušinių masę po truputį beriame miltus bei be perstojo maišome, kol subersime visus miltus ir gausis vientisa masė.
  5. 5. Tada tešlą padaliname į dvi dalis. Į vieną tešlos dalį įpilame vanilės ekstrakto, o į kitą įlašiname migdolų arba romo ekstrakto bei atsargiai įmaišome persijotą kakavą.
  6. 6. Po to pailgą kepimo formą ištepame su sviestu bei šaukštu pakaitomis sudedame kakavinę ir vanilinę tešlą. Šlapiu peiliu pora kartų galima perbraukti tešlą, kad abu sluoksniai dailiai "persipintų".
  7. 7. Keksą kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 60 minučių, arba kol iškeps. Mediniu iešmeliu būtinai patikriname, ar keksas jau yra iškepęs.
  8. 8. Prieš patiekdami, keksą pabarstome cukraus pudra.
  9. 9. Pjaustome ir mėgaujamės!

Homer Simpson

Naudingas
(13)
mmmmmm..... Cupcakes mmmmmmmmm.......
Atsakyti

Adriana

Naudingas
(4)
Labai skanu, bet kitą kartą dėčiau 50 g mažiau miltų, nes reikėjo pilti pieno, kad nebūtų tokia labai tiršta tešla.
Atsakyti

Gabrielė

Naudingas
(1)
Tešla buvo per tiršta, tačiau šiek tiek pataisius, gavosi labai skanus
Atsakyti

Evelina

Naudingas
(3)
Gavosi gerokai per sausas. Deciau maziau miltu, nes tesla per tirsta.
Atsakyti

Loreta

Naudingas
(1)
Aš dar grietinės dedu, būna tikrai minkštas ir ne sausas.
Atsakyti

Trūksta vieno ingrediento

Naudingas
(0)
Arba jogurto natūralaus arba pieno .. kitaip tikrai bus sausas

nesamone

Naudingas
(0)
skanu
Atsakyti

Jūratė Vainilavičienė

Naudingas
(0)
Būtų neblogai, jei po receptais rašytumėte kokio dydžio kepimo formos. Ačiū 😁♥️
Atsakyti

Atsakinėjama į Komentarą

Purus keksas su spanguolėmis
(1)
Marmurinis kavos keksas
(9)