Mascarponės sūrio keksas su uogomis

2025-04-02 Autorius oSkanu.lt

Mascarponės sūrio keksas su uogomis
Kartais būna dienų, kad labai norisi pyrago, o kokio nors ingrediento šaldytuve jam pritrūksta. Bet išeitis visada yra. Taip nutiko ir man šį kartą - neradau šaldytuve nei sviesto, nei margarino, todėl kepiau pyragą iš maskarpone sūrio. Rezultatas nudžiugino ne tik mane, bet ir visą šeimą. Toks pyragas, o gal tiksliau reiktų sakyti keksas, gavosi labai purus, minkštas ir lengvas. O įmaišytos uogos jam suteikė papildomos gaivos. Tikrai skaniai pavyko, tad pasidalinu šiuo puikiu receptu ir su Jumis. :)

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje maskarponės sūrio galima naudoti riebesnę grietinėlę (35%), ricotta sūrį arba kreminio sūrio (Philadelphia tipo) ir grietinės mišinį.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti bet kokiu kitu rafinuotu augaliniu aliejumi - saulėgrąžų, rapsų ar kokosų.
  • Vietoje įprastinio balto cukraus galima naudoti rudą cukrų, klevų sirupą ar medų (naudojant skystus saldiklius, reikia šiek tiek sumažinti skysčių kiekį).
  • Juoduosius serbentus galima pakeisti mėlynėmis, avietėmis, braškėmis, vyšniomis ar jų mišiniu - tinka tiek šviežios, tiek šaldytos uogos.
  • Vanilinis cukrus gali būti pakeistas vanilės ekstraktu arba vanilės ankšties sėklomis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš kepimą, leiskite šaldytoms uogoms šiek tiek atitirpti ir nusausinkite jas popieriniais rankšluosčiais, kad keksas nebūtų per daug drėgnas.
  • Norint dar puresnio kekso, galite atskirai išplakti kiaušinių baltymus iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į tešlą pačioje pabaigoje.
  • Prieš dėdami uogas į tešlą, galite jas apvolioti šlakeliu miltų - taip jos nesmuks į kepinio dugną.
  • Patikrinkite kekso iškepimą mediniu pagaliuku - įbedus į kepinį, jis turi išlikti sausas.
  • Kad keksas gražiai iškiltų ir nesutrūkinėtų, pirmas 10 minučių neatidarykite orkaitės durelių.

Ingredientai

    • mascarpone sūris: 250 gramų
    • augalinis aliejus: poros šaukštų (buvo naudojamas alyvuogių išspaudų aliejus)
    • kiaušiniai: 3
    • cukrus: beveik pilnos stiklinės
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • vanilinis cukrus
    • miltai: 1 stiklinės
    • šaldytos uogos: poros saujų (naudojau juoduosius serbentus)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia mascarpone sūrį išsukame su aliejumi bei cukrumi.
  2. 2. Tada įberiame vanilinį cukrų, įmušame kiaušinius bei vėl gerai išsukame.
  3. 3. Suberiame kepimo miltelius bei miltus - sumaišome tirštos grietinės konsistencijos tešlą.
  4. 4. Po to suberiame šaldytas (tinka ir šviežios) uogas bei išmaišome.
  5. 5. Tešlą supilame į riebalais išteptą kepimo formą bei kepame iki 175-180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių. O idealiausia, vis žvilgtelėti į kepantį pyragą bei kai jis dailiai pakils ir apskrus, patikrinti mediniu pagaliuku, ar pyragas jau yra iškepęs.
  6. 6. Puošiame pagal savo norus ir fantaziją.
  7. 7. Patiekiame ir skanaujame!
Šokoladinis migdolinis keksas
(3)
Purus citrininis keksas
(3)
Nepaprastas grietinėlės ir kondensuoto pieno keksas
(10)
Margas bananų keksas su riešutais
(3)