Purus keksas su spanguolėmis

Autorius apie receptą

Ant stalo - purus ir minkštas keksas su spanguolėmis. Šį kartą aš pati jį kepiau su džiovintomis spanguolėmis, nes tokių turėjau savo namuose, o jei turite šviežių arba šaldytų spanguolių - jis gausis tik dar gardesnis. Imbieriniai saldainiai tešloje suteikia pyragui papildomo aromato, tik aš šįkart naudojau sutarkuotą šviežią imbierą, manau, irgi idealiai tinka. Citrinos arba apelsino žievelė tešloje suteikia pyragui šviesią spalvą, kuri tik pagerina apetitą.

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoje įprastų kvietinių miltų galima naudoti speltų miltus arba pusę kvietinių ir pusę viso grūdo miltų, taip pagerinant pyrago maistinę vertę ir suteikiant jam riešutinį aromatą.
  • Baltą cukrų galima pakeisti rudu cukrumi, kokoso cukrumi arba klevų sirupu, kurie suteiks pyragui gilesnį, karamelizuotą skonį.
  • Sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi, jei norite gauti lengvesnį, veganiškesnį variantą su tropinių vaisių užuomina.
  • Vietoje spanguolių galima naudoti bruknės, mėlynės arba aviečių – visos šios uogos puikiai dera su imbiero ir citrusų natomis.
  • Pieną galima pakeisti grietinėle, graikišku jogurtu arba pasukų pienu, kuris suteiks pyragui papildomą švelnumą ir drėgmę.
  • Jei neturite imbierinių saldainių, galite naudoti 2 arbatinius šaukštelius šviežiai tarkuoto imbiero arba 1 arbatinį šaukštelį malto imbiero.
  • Citrinos žievelę galima pakeisti apelsino, laimo ar mandarino žievele – taip sukursite visiškai naują skonio profilį.
  • Norint papildomo tekstūros kontrasto, į tešlą galima įmaišyti smulkintų graikinių riešutų, migdolų arba pekano riešutų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš pradėdami kepti, įsitikinkite, kad visi ingredientai yra kambario temperatūros – taip tešla bus vientisesnė ir geriau iškilusi.
  • Sviestą su cukrumi plakite ilgiau nei nurodytu laiku, jei norite ypač puraus ir lengvo pyrago – šis etapas yra kritinis oro burbuliukų įtraukimui į tešlą.
  • Jei naudojate šviežias spanguoles, jas galite lengvai pavolioti miltuose prieš dėdami į tešlą – taip uogos nenuskęs į pyrago dugną.
  • Kepant pyragą, pirmuosius 15 minučių neatidarykite orkaitės durelių, kad išvengtumėte temperatūros svyravimų, kurie gali lemti pyrago sukritimą.
  • Jei pyrago viršus pradeda per greitai ruduoti, uždenkite jį folija, kad išvengtumėte apdegimo.
  • Keksas bus skanesnis, jei palaikysite jį šaldytuve per naktį – taip skoniai geriau susijungs ir išryškės.
  • Norint išgauti intensyvesnį imbiero skonį, į tešlą galite įdėti šaukštelį imbiero džemo arba pridėti žiupsnelį malto kardamono.
  • Iškepusį pyragą galite papuošti cukraus pudra, citrinos glajumi arba lengvu grietinėlės kremu – tai ne tik pagerins išvaizdą, bet ir suteiks papildomą skonio dimensiją.

Ingredientai

    • miltai: 220 gramų (1,75 puodelio)
    • kepimo milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • minkštas sviestas: 120 gramų
    • cukrus: 220 gramų (1,3 puodelio)
    • tarkuota citrinos žievelė: 1 valgomojo šaukšto (arba apelsino žievelė)
    • kiaušiniai: 3
    • pienas: 75 mililitrų
    • spanguolės: 1 puodelio (~240 mililitrų; šviežios arba šaldytos)
    • kristalizuoti imbieriniai saldainiai: 4 valgomųjų šaukštų (supjaustyti gabaliukais)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros. Pailgą kekso formą (maždaug 22x12 centimetrų dydžio) padenkite su kepimo popieriumi arba patepkite plonu sluoksniu sviesto.
  2. 2. Tuomet į dubenį dėkite minkštą sviestą, supilkite cukrų, citrinos/apelsino žievelę ir viską maišykite maždaug 4-5 minutes, kol masė pasidarys puri bei balkšva.
  3. 3. Po vieną vis pamaišydamos įmuškite kiaušinius.
  4. 4. Tada kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius bei druską. Sausąjį mišinį po truputį sudėkite į sviesto masę. Supilkite pieną.
  5. 5. Viską maišykite tik kol masė taps vientisa - permaišyti tikrai nereikia, nes kitaip iškepęs keksas bus kietokas.
  6. 6. Po to į tešlą įmaišykite spanguoles bei imbierinių saldainių gabaliukus. Viską sudėkite į kepimo formą, išlyginkite paviršių.
  7. 7. Kepkite, kol prie dantų krapštuko bus prikibę tik keli maži gabaliukai - perkepti taip pat nereikia.
  8. 8. Keksui iškepti greičiausiai prireiks maždaug 50-60 minučių, bet visada stebėkite pagal savo orkaitę - man pačiai prireikė daugiau nei 60 minučių.
  9. 9. Iškepusį keksą kepimo formoje dar palikite maždaug 10 minučių. Lepinkitės!

Atsiliepimai

Cukinijų keksas su varškės sūriu
(1)
Šokoladinis migdolinis keksas
(3)