Autorius apie receptą
Ant stalo - purus ir minkštas keksas su spanguolėmis. Šį kartą aš pati jį kepiau su džiovintomis spanguolėmis, nes tokių turėjau savo namuose, o jei turite šviežių arba šaldytų spanguolių - jis gausis tik dar gardesnis. Imbieriniai saldainiai tešloje suteikia pyragui papildomo aromato, tik aš šįkart naudojau sutarkuotą šviežią imbierą, manau, irgi idealiai tinka. Citrinos arba apelsino žievelė tešloje suteikia pyragui šviesią spalvą, kuri tik pagerina apetitą.
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
- Vietoje įprastų kvietinių miltų galima naudoti speltų miltus arba pusę kvietinių ir pusę viso grūdo miltų, taip pagerinant pyrago maistinę vertę ir suteikiant jam riešutinį aromatą.
- Baltą cukrų galima pakeisti rudu cukrumi, kokoso cukrumi arba klevų sirupu, kurie suteiks pyragui gilesnį, karamelizuotą skonį.
- Sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi, jei norite gauti lengvesnį, veganiškesnį variantą su tropinių vaisių užuomina.
- Vietoje spanguolių galima naudoti bruknės, mėlynės arba aviečių – visos šios uogos puikiai dera su imbiero ir citrusų natomis.
- Pieną galima pakeisti grietinėle, graikišku jogurtu arba pasukų pienu, kuris suteiks pyragui papildomą švelnumą ir drėgmę.
- Jei neturite imbierinių saldainių, galite naudoti 2 arbatinius šaukštelius šviežiai tarkuoto imbiero arba 1 arbatinį šaukštelį malto imbiero.
- Citrinos žievelę galima pakeisti apelsino, laimo ar mandarino žievele – taip sukursite visiškai naują skonio profilį.
- Norint papildomo tekstūros kontrasto, į tešlą galima įmaišyti smulkintų graikinių riešutų, migdolų arba pekano riešutų.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Prieš pradėdami kepti, įsitikinkite, kad visi ingredientai yra kambario temperatūros – taip tešla bus vientisesnė ir geriau iškilusi.
- Sviestą su cukrumi plakite ilgiau nei nurodytu laiku, jei norite ypač puraus ir lengvo pyrago – šis etapas yra kritinis oro burbuliukų įtraukimui į tešlą.
- Jei naudojate šviežias spanguoles, jas galite lengvai pavolioti miltuose prieš dėdami į tešlą – taip uogos nenuskęs į pyrago dugną.
- Kepant pyragą, pirmuosius 15 minučių neatidarykite orkaitės durelių, kad išvengtumėte temperatūros svyravimų, kurie gali lemti pyrago sukritimą.
- Jei pyrago viršus pradeda per greitai ruduoti, uždenkite jį folija, kad išvengtumėte apdegimo.
- Keksas bus skanesnis, jei palaikysite jį šaldytuve per naktį – taip skoniai geriau susijungs ir išryškės.
- Norint išgauti intensyvesnį imbiero skonį, į tešlą galite įdėti šaukštelį imbiero džemo arba pridėti žiupsnelį malto kardamono.
- Iškepusį pyragą galite papuošti cukraus pudra, citrinos glajumi arba lengvu grietinėlės kremu – tai ne tik pagerins išvaizdą, bet ir suteiks papildomą skonio dimensiją.
Atsiliepimai