Skaniausias šokoladinis cukinijų keksas

2025-03-13 Autorius oSkanu.lt

Skaniausias šokoladinis cukinijų keksas
Šis receptas yra puikus būdas panaudoti vasaros derliaus cukinijas ir suteikti joms visiškai naują gyvenimą šiame gardžiame deserte. Cukinijos suteikia keksui neįtikėtino drėgnumo, o tuo tarpu ryškus šokolado skonis užgožia bet kokį daržovių skonį - tai idealus pasirinkimas tiems, kurie nori į savo mitybą įtraukti daugiau daržovių, net ir deserto pavidalu. Kepinys išlieka šviežias ir drėgnas net keletą dienų (jei tik jis taip ilgai išlieka nesuvalgytas!).

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Vietoje įprasto baltų kvietinių miltų galite naudoti speltų miltus arba pusę kvietinių ir pusę pilno grūdo miltų, taip padidindami maistinę vertę. Jei neturite saulėgrąžų aliejaus, puikiai tiks ir kokosų aliejus arba tirpintas sviestas – jie suteiks papildomo skonio. Baltas cukrus gali būti pakeistas medumi arba klevų sirupu (naudokite 75% nurodyto kiekio, nes šie produktai yra saldesni), o rudas cukrus – kokosų cukrumi arba datulių cukrumi. Vietoje juodo šokolado galima naudoti pieno šokoladą, baltą šokoladą arba net karamelizuotą šokoladą, priklausomai nuo jūsų skonio preferencijų. Taip pat galite papildyti receptą 50 gramų smulkintų riešutų – graikinių, lazdyno ar migdolų – kurie suteiks papildomo tekstūros ir skonio. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Norint pasiekti geriausią rezultatą, atkreipkite dėmesį į kelis svarbius patarimus. Pirma, prieš tarkuodami cukinijas, nusausinkite jas popieriniu rankšluosčiu, kad pašalintumėte perteklinę drėgmę. Jei cukinijos labai vandeningos, po tarkavimo galite jas dar kartą lengvai nuspausti, tačiau nepersistenkite – drėgmė yra svarbi kekso tekstūrai. Antra, nepermaišykite tešlos – kai įmaišote sausus ingredientus, maišykite tik tol, kol neliks sausų miltų, nes permaišyta tešla gali duoti kietą keksą. Trečia, kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo jūsų orkaitės, todėl pradėkite tikrinti keksą medinuku po 50 minučių kepimo. Ketvirta, jei norite dar sodresnio šokoladinio skonio, galite pridėti šaukštelį tirpios kavos arba espreso miltelių į sausų ingredientų mišinį – tai sustiprina šokolado skonį nepridedant kavos skonio. 

Ingredientai

    24x14 centimetrų dydžio keksinei formai:
    • miltai: 150 gramų
    • kakava: 45 gramų
    • soda: 0,75 šaukštelio
    • kepimo milteliai: 0,25 šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    • cinamonas: 0,25 šaukštelio
    • juodo šokolado gabalėliai: 100 gramų (arba kitokio)
    • kiaušiniai: 2 (vidutinių)
    • baltas cukrus: 100 gramų
    • rudas cukrus: 100 gramų
    • vanilės ekstraktas: 1 šaukštelio
    • saulėgrąžų aliejus: 125 mililitrų
    • cukinijos: 220 gramų (sutarkuotos burokine tarka)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje okaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo popieriumi išklojame pailgą kekso formą.
  2. 2. Tuomet dubenyje sumaišome miltus, kakavą, sodą, kepimo miltelius, druską bei cinamoną. Įmaišome šokolado gabalėlius. Atidedame į šoną.
  3. 3. Tada kitame dubenyje paplakame kiaušinius, beriame abiejų rūšių cukrų, pilame vanilę bei viską gerai išplakame. Įmaišome aliejų bei sutarkuotas cukinijas.
  4. 4. Galiausiai suberiame miltų mišinį bei maišome, kol neliks sausų miltų.
  5. 5. Tada supilame tešlą į kepimo formą, išlyginame paviršių.
  6. 6. Kepame maždaug 55–65 minutes (tikriname mediniu pagaliuku). Skanaujame!
  7. 7. Pastebėjimas: Jei kakava sušokusi į gabalėlius, persijojame.
  8. 8. Pastebėjimas: Cinamonas nėra privalomas, bet jis išryškina šokolado skonį.

Atsakinėjama į Komentarą

"Starbucks" citrininis keksas su aguonomis ir soda
(4)
Purus citrininis keksas
(3)
Marmurinis kavos keksas
(9)
Apelsinų ir morkų pyragas-keksas
(1)
Keksas su uogiene
(1)