Nepaprastas grietinėlės ir kondensuoto pieno keksas

2025-03-18 Autorius oSkanu.lt

Nepaprastas grietinėlės ir kondensuoto pieno keksas
Šis keksas gavosi gavosi tiesiog super. Gamindama nieko įspūdingo nesitikėjau, nes realiai sudėjau, ką turėjau namie. Bet niekas ir negalėjo gautis blogai - sudėta itin teisinga, bent jau mano akimis: tiek kiaušinių yra, tiek riebaliuko, tiek saldumo, tiek pieno produktų. Realiai sujungiau du keksus į vieną - grietinėlės ir kondensuoto pieno. Ir šitaip gauname geriausią keksą pasaulyje. Jeigu žinote geresnį, būtinai pasidalinkite komentaruose.

O jeigu dar kondensuotą pieną naudosite karamelizuotą/virtą bus kažkas nepaprasto.

Galimos ingredientų alternatyvos 

Šis keksas yra nepaprastai lankstus, todėl galite jį pritaikyti pagal savo skonį ir turimus produktus: 
Reklama

  • Vietoje paprastų miltų galite naudoti kvietinius pilno grūdo miltus, tačiau tokiu atveju tešla bus kiek sunkesnė.
  • Jeigu neturite 405D tipo miltų, tiks bet kokie aukštos kokybės kepinių miltai arba universalūs miltai.
  • Kondensuotą pieną galite pakeisti karamelizuotu kondensuotu pienu (dulce de leche) visiškai arba dalimis – taip gausite gilesnį, karamelės skonio keksą.
  • Vietoje grietinėlės galite naudoti riebią grietinę (30% riebumo), tačiau tuomet tešla bus tirštesnė, gali reikėti įdėti šlakelį pieno.
  • Vanilinį cukrų galima pakeisti vanilės ekstraktu (1 arbatiniu šaukšteliu) arba vanilės ankšties sėklomis.
  • Norint papildyti skonį, galima įdėti citrinos arba apelsino žievelės, maltų cinamono arba kardamono.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš kepimą, įkaitinkite orkaitę iki nurodytos temperatūros mažiausiai 15 minučių – tai užtikrina tolygų kepimą.
  • Visus ingredientus paruoškite kambario temperatūros – taip jie geriau susimaišys.
  • Grietinėlę plakite šaltą – ji geriau išsiplaką ir suteikia tešlai daugiau pūstumo.
  • Maišydami grietinėlę į tešlą, naudokite mentelę ir atlikite lengvus, užverčiančius judesius, kad nesubliūkštų išplakta grietinėlė.
  • Kepimo formą patepkite sviestu ir išklokite kepimo popieriumi, palikdami kraštus išsikišusius – taip lengviau išimsite keksą.
  • Įdėkite į formą ne daugiau kaip 2/3 tešlos, nes kepant ji pakils.
  • Jei viršus pradeda per greitai ruduoti, uždenkite jį folija.
  • Prieš pjaustydami, leiskite keksui visiškai atvėsti – taip jis nepraras formos ir bus lengviau pjaustyti.

Ingredientai

    • kiaušiniai: 4 maži (arba 3 dideli)
    • druska: žiupsnelio
    • kondensuotas pienas: 300 gramų  (trijų ketvirtadalių skardinės; aš trečdalį dėjau karamelizuoto, kitą kartą dėčiau visą)
    • vanilė, vanilinis cukrus arba vanilės ekstraktas
    • riebi grietinėlė: 250 mililitrų
    • miltai: ~250 gramų (naudojau 405D)
    • kepimo milteliai: 2 arbatinių šaukštelių
    • šokoladas arba šokoladiniai saldainiai (nėra būtina; keksas ir taip pakankamai saldus)
    • cukraus pudros: užsijojimui ant viršaus (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių kiaušinius išplakame su druska, sudedame kondensuotą pieną, vanilę ir dar gerai paplakame.
  2. 2. Tuomet atskirai išplakame grietinėlę iki standumo.
  3. 3. Tada miltus sumaišome su kepimo milteliais ir įsijojame į kiaušinių plakinį. Tešla tikrai gausis tirštoka.
  4. 4. Po to atsargiai įmaišome grietinėlę. Tešla kiek paskystėja, bet vis dar ganėtinai tiršta, tik jau lengviau maišoma - trumpai tariant, kaip tik. :)
  5. 5. Krauname į kepimo popieriumi išklotą kekso/duonos formą.
  6. 6. Kepame maždaug 50 minučių iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (ar jau iškepęs, patikriname mediniu iešmeliu).
  7. 7. Pjaustome ir lepinamės!
Purus keksas su spanguolėmis
(1)