Šokoladinis migdolinis keksas

2025-03-15 Autorius oSkanu.lt

Šokoladinis migdolinis keksas
Itin aromatingas bei išvaizdus keksas, dėl migdolų miltų yra kiek trapesnis nei tradicinis keksas. Minkšta ir drėgna kekso tekstūra puikiai kontrastuoja su traškiais skrudintų migdolų griežinėliais viršuje. 

Galimos ingredientų alternatyvos 

Šį skanėstą galima adaptuoti pagal jūsų skonį ir turimus produktus. Vietoje įprasto sviesto galima naudoti kokosų aliejų (180 gramų), kuris suteiks subtilų kokosų aromatą. Smulkų cukrų galima pakeisti ruduo cukrumi (225 gramų) arba medumi (170 gramų), tačiau medus suteiks drėgnesnę tekstūrą. Migdolų esenciją galima pakeisti vanilės ekstraktu arba vanilės esencija. Kviečių miltus galima pakeisti spelta miltais arba pusę kviečių miltų pakeisti grikių miltais, taip suteikiant keksui dar daugiau maistinių medžiagų. Jeigu norite sumažinti cukraus kiekį, galite naudoti kitus saldiklius, pavyzdžiui, stevią arba kokosų cukrų, tačiau tuomet reikėtų koreguoti proporcijas. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Norėdami pasiekti geriausią rezultatą, naudokite kambario temperatūros ingredientus, ypač sviestą ir kiaušinius – tai užtikrins tolygų masės išplakimą. Jei norite intensyvesnio šokoladinio skonio, galite padidinti kakavos miltelių kiekį iki 4 valgomųjų šaukštų, pridėdami 4 valgomuosius šaukštus karšto vandens. Keksą reikėtų kepti žemesnėje temperatūroje ilgesnį laiką, kad jis iškeptų tolygiai ir neperdžiūtų. Labai svarbu neperžengti kekso kepimo laiko, nes dėl migdolų miltų jis greičiau išdžiūsta. Šį keksą galima paruošti iš anksto – jis išlieka šviežias iki 3 dienų, laikant sandariame inde kambario temperatūroje. Norint ilgiau išlaikyti, galima jį užšaldyti, supjaustytą porcijomis. 

Ingredientai

    • kambario temperatūros sviestas: 180 gramų
    • smulkus cukrus: 225 gramų
    • migdolų esencija: 1 arbatinio šaukštelio
    • kepimo milteliai: 2 arbatinių šaukštelių
    • miltai: 180 gramų
    • malti migdolai: 75 gramų
    • kiaušiniai: 3
    • pienas: 2 valgomųjų šaukštų
    • kakavos milteliai: 3 valgomųjų šaukštų sumaišyti su 3 v.š. karšto vandens (pastai pagaminti)
    • tamsaus šokolado gabaliukai: 100 gramų
    Papuošimui:
    • išlydytas juodas šokoladas
    • cukraus pudra
    • paskrudinti migdolų griežinėliai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių įkaitiname orkaitę iki 160 laipsnių (orkaitė su fenu) temperatūros. Aliejumi arba lydytu sviestu gerai ištepame kepimo formą.
  2. 2. Tuomet vidutinio dydžio inde sumaišome miltus, maltus migdolus bei kepimo miltelius, atsidedame į šalį.
  3. 3. Tada kitame inde elektriniu mikseriu ištriname sviestą su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmušame kiaušinius po kiekvieno gerai išplakdamos. Įmaišome migdolų esenciją bei pieną.
  4. 4. Po to atsargiai įmaišome miltus bei viską gerai išmaišome.
  5. 5. Padaliname tešlą į du indus, į vieną iš jų įmaišome kakavos pastą, o į kitą šokolado gabaliukus. Pakaitomis į kepimo skardą dedame tešlos iš vieno ir kito indo.
  6. 6. Paskui šaukštelio rankena praskrodžiame tešlą taip sukuriant marmurinį efektą.
  7. 7. Kepame maždaug 40 minučių įkaitintoje orkaitėje, tikriname mediniu pagaliuku.
  8. 8. Keksui iškepus paliekame jį skardoje maždaug 10 minučių ir tik tuomet apverčiame ant grotelių iki galo atvėsti.
  9. 9. Atvėsus aplaistome lydytu šokoladu, pabarstome skrudintais migdolų griežinėliais bei cukraus pudra. Skanaujame!
Burnoje tirsptantis moliūgų pyragas be kiaušinių
(1)
Tarybinis keksas su razinomis
(45)
Šokoladinis keksas su riešutais
(2)
Drėgnas morkų keksas
(13)
Drėgnas ir labai skanus morkų keksas su glajumi
(10)