Migdolinė tartaletė

2025-03-18 Autorius Žiupsnis meilės ir pipirų

Migdolinė tartaletė
Velykos artėja, o pavasaris jau pilnai įsibėgėja savo žavingomis spalvomis ir šiluma! Šiemet šventę pasitinkame su viltimi, kad saulėtos dienos džiugins mūsų akis ir širdis. Pagal orų prognozę, turėtume sulaukti maloniai šilto oro – nors visada lieka ta mažytė abejonė, ar sinoptikai šį kartą nesuklys! 🤭 

Šiandien noriu pasidalinti išskirtiniu deserto receptu, kuris neabejotinai taps jūsų švenčių stalo puošmena. Migdolinė tartaletė – tai tobulas pavasarinio deserto pasirinkimas, sujungiantis trapią tešlą, kvapnų migdolų įdarą ir subtilų braškių džemo sluoksnį. Šis desertas ne tik paprastai paruošiamas, bet ir neapsakomai skanus. Jis suteiks jūsų stalui elegantiško prancūziško žavesio ir tikrai patiks kiekvienam šeimos nariui – nuo mažiausių iki vyriausių. 

Šis receptas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta subalansuotą saldumo ir rafinuotumo derinį. Nors jame gausu saldžių ingredientų, migdolų natos suteikia desertui subtilaus riešutinio skonio, kuris puikiai dera su braškių džemo rūgštelėmis. O svarbiausia – jums nereikės praleisti viso ryto virtuvėje, nes šis desertas paruošiamas gana greitai, leidžiant jums mėgautis šventėmis kartu su artimaisiais! 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Migdolinė tartaletė yra universalus receptas, kurį galima pritaikyti pagal savo skonį ir turimus produktus: 
Reklama

  • Vietoje įprastų kvietinių miltų galite naudoti speltų arba pilno grūdo miltus, kurie suteiks desertui daugiau maistinių medžiagų.
  • Jei neturite migdolų miltų, galite juos lengvai pasigaminti patys – tiesiog sumalti blanširuotus migdolus kavamale arba virtuviniu kombainu.
  • Braškių džemą galima pakeisti aviečių, abrikosų ar persikų džemu – eksperimentuokite pagal savo skonį!
  • Vietoje cukraus pudros tešloje galite naudoti kokoso cukrų arba rudą cukrų, kurie suteiks gilesnį karamelės skonį.
  • Vanilės ekstraktą galima pakeisti vanilės ankštimi arba vanilės cukrumi.
  • Papuošimui vietoje kapotų migdolų galite naudoti pistacijas, lazdyno riešutus arba kepintus kokoso drožles.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Norint pasiekti geriausią rezultatą, patarčiau atkreipti dėmesį į šiuos patarimus:
 
  • Tešlai naudokite šaltą sviestą tiesiai iš šaldytuvo, tai padės išgauti trapesnę tekstūrą.
  • Prieš kepimą būtinai atšaldykite tešlą šaldiklyje – tai apsaugos nuo jos susitraukimo kepimo metu.
  • Kepimo pupelių sluoksnis padės išlaikyti tešlos formą pirminio kepimo metu – jei neturite kepimo pupelių, galite naudoti ryžius arba žirnius.
  • Įdaro konsistencija turi būti tiršta, bet lengvai tepama – jei masė per skysta, įdėkite dar šiek tiek maltų migdolų.
  • Prieš pjaustant, būtinai leiskite tartaletei visiškai atvėsti, kitaip ji gali subyrėti.
  • Norėdami tobulo skonio derinio, patiekite tartaletę su šaukšteliu plaktos grietinėlės arba vanilinių ledų.

Ingredientai

    Tešlai: 
    • Miltai: 175g
    • Sviestas: 100g
    • Cukraus pudra: 2 valgomieji šaukštai
    • Kiaušinis: 1 vienetas
    Įdarui:
    • Sviestas (kambario temperatūros): 100g
    • Cukrus: 80g
    • Kiaušiniai: 2 vienetai
    • Malti migdolai: 100g
    • Miltai: 1 valgomasis šaukštas
    • Vanilės ekstraktas: pagal skonį
    • Braškių džemas: keli valgomieji šaukštai
    • Kapoti migdolai papuošimui: pagal skonį (nebūtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje reikia paruošti tešlą. Į maisto smulkintuvą sudedame miltus ir šaltą sviestą. Trinsime ingredientus, kol gauname smulkius trupinius, primenančius smėlio tekstūrą.
  2. 2. Tuomet lengvai paplakame kiaušinį atskirame dubenėlyje ir supilame jį prie miltų bei sviesto mišinio. Suberiame cukraus pudrą. Visus ingredientus triname, kol jie susijungia į vientisą tešlos kamuolį.
  3. 3. Gautą tešlą reikės plonai iškočioti ant miltuoto paviršiaus. Atsargiai perkelkite iškočiotą tešlą į pasirinktos formos kepimo indą (recepte naudojama stačiakampė 20x30cm dydžio forma). Visa tešlos paviršių subadykite šakute, kad kepant nesusidarytų oro burbuliukai.
  4. 4. Paruoštą tartaletės pagrindą būtina įdėti į šaldiklį 15-ai minučių, kad tešla sustingtų. Tuo metu įkaitinsite orkaitę iki 200°C temperatūros.
  5. 5. Kai tešla pakankamai atšals, ją uždengsite kepimo popieriumi ir ant viršaus užbersite kepimo pupeles (arba ryžius). Šį paruoštą pagrindą kepsite orkaitėje 15 minučių.
  6. 6. Praėjus nurodytam laikui, nuimama kepimo popierių su pupelėmis ir tartaletės pagrindas dar pakepamas papildomas 5 minutes, kad tešla gražiai apskrustų.
  7. 7. Kol tartaletės pagrindas kepa, paruošiamas įdaras. Maisto smulkintuve suplakate kambario temperatūros sviestą su cukrumi, kol gaunasi puri, kreminė konsistencija.
  8. 8. Tuomet po vieną įmušate kiaušinius ir vėl viską gerai išplakate. Galiausiai suberiate maltus migdolus, įsijojate miltus ir įpilate vanilės ekstrakto. Viską kruopščiai išmaišykite iki vientisos masės.
  9. 9. Ant iškepto tartaletės pagrindo tolygiai paskirstysite kelis šaukštus braškių džemo. Galite tepti jį tiek storai, tiek plonai – pagal savo skonį ir pageidavimus.
  10. 10. Ant džemo sluoksnio šaukštu kruopščiai išdėliosite paruoštą migdolų masę. Masė bus gana tiršta, todėl išdėliojus reikės ją išlyginti mentele arba šaukštu taip, kad džemo sluoksnis visiškai pasislėptų po migdoliniu įdaru.
  11. 11. Paruoštą tartaletę dėsite į orkaitę ir kepsite apie 20 minučių, arba kol viršus įgaus gražią auksinę spalvą.
  12. 12. Iškepusią tartaletę būtina palikti visiškai atvėsti – tai užtruks maždaug 1-2 valandas. Tik tuomet ją galėsite pjaustyti į porcijas ir mėgautis.
Migdolinė tartaletė
Receptų autorė Žiupsnis meilės ir pipirų
Apelsininės kanelės
(5)
Sveiki avokado ir kivi pyragaičiai
(9)
Austriškas štrudelis su varške ir razinomis
(28)