Močiutės naminiai sviestiniai sausainiai su majonezu ir kepimo milteliais yra tradicinis lietuviškas desertas, kuris perduodamas iš kartos į kartą. Šie nuostabaus skonio sausainiai išsiskiria savo purumu ir švelnumu, kurį suteikia unikalus majonezo ir sviesto derinys. Tai receptas, kurį mano močiutė kepė kiekvieną sekmadienį, kai visa šeima susirinkdavo arbatos. Sviestiniai sausainiai pasižymi traškia išore ir minkštu, tirpstančiu viduriumi, kuris tiesiog tirpsta burnoje. Šis kepinys puikiai tinka tiek kasdieniam mėgavimuisi su puodeliu kavos ar arbatos, tiek ypatingoms progoms, kai norite nustebinti svečius namie keptu skanėstu. Nors receptas atrodo paprastas, tačiau šie sausainiai nepaliks abejingų nei mažų, nei didelių. Jie yra tobulas pasirinkimas saldžiam užkandžiui tarp valgių arba kaip desertas po pietų. Močiutės sausainių receptas įrodo, kad kartais paprasčiausi dalykai suteikia didžiausią malonumą.
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
- Vietoje sviesto galima naudoti margariną, tačiau skonis bus šiek tiek kitoks ir sausainiai ne tokie puri, bet vis tiek skanūs.
- Majonezą galima pakeisti graikišku jogurtu, jei norite lengvesnio varianto su mažiau kalorijų.
- Jei neturite grietinės, galite naudoti rūgščią grietinę arba riebų jogurtą.
- Cukrų galima pakeisti rudoju cukrumi, kuris suteiks karamelės poskonį sausainiams.
- Įprastus kvietinius miltus galima maišyti su spelta miltais santykiu 1:1 sveikatai palankesniam variantui.
- Vanilę galite naudoti tiek vanilės ekstraktą, tiek vanilės cukrų, tiek vanilės ankštį.
- Norint suteikti papildomo skonio, galima įdėti citrinos žievelės arba apelsinų žievelės.
- Kepimo miltelius galima pakeisti kepimo soda (naudokite tik 1/2 šaukštelio) ir šaukštu citrinos sulčių.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Sviestą būtinai išimkite iš šaldytuvo bent valandą prieš gaminimą, kad jis būtų minkštas ir lengvai plakamas.
- Kiaušinių tryniai turėtų būti kambario temperatūros, taip jie geriau susimaišys su kitais ingredientais.
- Miltus į tešlą berkite pamažu, dalimis, kad nesuformuotumėte gumuliukų.
- Tešlos atvėsinimas šaldytuve yra būtinas - rekomenduojama laikyti bent 30 minučių, o geriausia - 1 valandą.
- Formuojant sausainius, rankas galima šiek tiek pamilti, kad tešla neliptų prie pirštų.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, kad sausainiai neprisviltų.
- Orkaitę įkaitinkite iš anksto, kad temperatūra būtų pasiekusi reikiamą lygį prieš įdedant sausainius.
- Sausainius dėkite pakankamu atstumu vieną nuo kito, nes kepimo metu jie išsiplės.
- Kad visi sausainiai būtų vienodo dydžio, naudokite arbatinį šaukštelį ar mažą ledų samtelį tešlai dozuoti.
- Sausainiai yra iškepę, kai jų kraštai tampa šviesiai auksinės spalvos.
- Išėmus iš orkaitės, leiskite sausainiams atvėsti ant grotelių, taip jie išliks traškūs.
Vida Lekaite
Atsakyti
Ingrida Tamulaitiene
Atsakyti
Asta
Laimutė Januškienė
Atsakyti
Sim
Atsakyti
Rima
Jurgita
Atsakyti
Jus
Genute
Birute
Almina
Aš
Atsakyti
Angela
Atsakyti
Tu
Atsakyti
undefined
Atsakyti
Aš
Rožė
milda
Atsakyti
Amy
Atsakyti