Močiutės naminiai sviestiniai sausainiai su majonezu ir kepimo milteliais

2025-04-24 Autorius oSkanu.lt

Močiutės naminiai sviestiniai sausainiai su majonezu ir kepimo milteliais
Močiutės naminiai sviestiniai sausainiai su majonezu ir kepimo milteliais yra tradicinis lietuviškas desertas, kuris perduodamas iš kartos į kartą. Šie nuostabaus skonio sausainiai išsiskiria savo purumu ir švelnumu, kurį suteikia unikalus majonezo ir sviesto derinys. Tai receptas, kurį mano močiutė kepė kiekvieną sekmadienį, kai visa šeima susirinkdavo arbatos. Sviestiniai sausainiai pasižymi traškia išore ir minkštu, tirpstančiu viduriumi, kuris tiesiog tirpsta burnoje. Šis kepinys puikiai tinka tiek kasdieniam mėgavimuisi su puodeliu kavos ar arbatos, tiek ypatingoms progoms, kai norite nustebinti svečius namie keptu skanėstu. Nors receptas atrodo paprastas, tačiau šie sausainiai nepaliks abejingų nei mažų, nei didelių. Jie yra tobulas pasirinkimas saldžiam užkandžiui tarp valgių arba kaip desertas po pietų. Močiutės sausainių receptas įrodo, kad kartais paprasčiausi dalykai suteikia didžiausią malonumą. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje sviesto galima naudoti margariną, tačiau skonis bus šiek tiek kitoks ir sausainiai ne tokie puri, bet vis tiek skanūs.
  • Majonezą galima pakeisti graikišku jogurtu, jei norite lengvesnio varianto su mažiau kalorijų.
  • Jei neturite grietinės, galite naudoti rūgščią grietinę arba riebų jogurtą.
  • Cukrų galima pakeisti rudoju cukrumi, kuris suteiks karamelės poskonį sausainiams.
  • Įprastus kvietinius miltus galima maišyti su spelta miltais santykiu 1:1 sveikatai palankesniam variantui.
  • Vanilę galite naudoti tiek vanilės ekstraktą, tiek vanilės cukrų, tiek vanilės ankštį.
  • Norint suteikti papildomo skonio, galima įdėti citrinos žievelės arba apelsinų žievelės.
  • Kepimo miltelius galima pakeisti kepimo soda (naudokite tik 1/2 šaukštelio) ir šaukštu citrinos sulčių.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Sviestą būtinai išimkite iš šaldytuvo bent valandą prieš gaminimą, kad jis būtų minkštas ir lengvai plakamas.
  • Kiaušinių tryniai turėtų būti kambario temperatūros, taip jie geriau susimaišys su kitais ingredientais.
  • Miltus į tešlą berkite pamažu, dalimis, kad nesuformuotumėte gumuliukų.
  • Tešlos atvėsinimas šaldytuve yra būtinas - rekomenduojama laikyti bent 30 minučių, o geriausia - 1 valandą.
  • Formuojant sausainius, rankas galima šiek tiek pamilti, kad tešla neliptų prie pirštų.
  • Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, kad sausainiai neprisviltų.
  • Orkaitę įkaitinkite iš anksto, kad temperatūra būtų pasiekusi reikiamą lygį prieš įdedant sausainius.
  • Sausainius dėkite pakankamu atstumu vieną nuo kito, nes kepimo metu jie išsiplės.
  • Kad visi sausainiai būtų vienodo dydžio, naudokite arbatinį šaukštelį ar mažą ledų samtelį tešlai dozuoti.
  • Sausainiai yra iškepę, kai jų kraštai tampa šviesiai auksinės spalvos.
  • Išėmus iš orkaitės, leiskite sausainiams atvėsti ant grotelių, taip jie išliks traškūs.

Ingredientai

    • sviestas: 200 gramų
    • kiaušinių tryniai: 2
    • majonezas: 4 šaukštų
    • grietinė: 2 šaukštų
    • cukrus: 1 stiklinės
    • miltai: ~500 gramų
    • kepimo milteliai: 1 šaukštelio
    • druska: trupučio
    • vanilė

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Baltymus galite naudoti kitam patiekalui, šį kartą mums jų neprireiks. :)
  2. 2. Minkštą sviestą išplakame mikseriu, sudedame kiaušinių trynius, majonezą, grietinę ir vanilę, viską išplakame.
  3. 3. Tuomet sudedame miltus su kepimo milteliais ir gerai išminkome.
  4. 4. Miltų nereikia padauginti. Masė gausis labai minkšta ir puri.
  5. 5. Tešlą atvėsiname šaldytuve, suvynioję į maistinę plėvelę.
  6. 6. Formuojame sausainius.
  7. 7. Kepame įkaitintoje orkaitėje iki 200 laipsnių temperatūros maždaug 10 minučių.
  8. 8. Patiekiame ir lepinamės!

Vida Lekaite

super!paprasta ir lengva,ačiū jums.
Atsakyti

Ingrida Tamulaitiene

Greitas ir lengvas būdas, reikia turėti tik"tamachauka" 😊
Atsakyti

Asta

Ką reiškia komentare parašytas žodis "tamachauka"

Laimutė Januškienė

Ačiū už superinistortas receptą 😆
Atsakyti

Sim

O cukraus kur prapuolė?
Atsakyti

Rima

Pagal viską cukrų su sviestu reikia išsukti

Jurgita

Niekam tikęs receptas.. Iškart įtartinai pasirodė majonezas į sausainius, na bet pabandžiau. Nieko panašaus į naminius sausainius, smirda kažkokiu actu.. Gaila sugadintų produktų..
Atsakyti

Jus

Klystat.patys skaniausi sausainiai su majonezu

Genute

Vadinasi majonezą negerą įdėjot

Birute

Labai skanu su majonezu naminiai sausainiai. Nežinojau iki šiol apie šį receptą, bet su majonezu labai gerą skonį priduoda.

Almina

Man iškart pasirodė įtartinas dėl majonezo. Ačiū, kad pasidalinote savo patirtimi.

Labai skanūs, trapūs sausainiukai. Aš dėjau visą kiaušinį, tikrai nepamaišė.
Atsakyti

Angela

Daug metų kepu tokius sausainius, tik vietoje sviesto įdedu kepiniams skirtą margariną ir nededu grietinės, kiaušinius įdedu 3 vnt. neatskirdama baltymų
Atsakyti

Tu

Recepte yra parašytas cukurus,o recepto eigoje nėra įvardijamas. Tai jo reikia ar nereikia?
Atsakyti

undefined

Kam tas majonezas..neskanu..
Atsakyti

Majonezas, dėl traškumo.

Rožė

Dėl skonio nesiginčijama

milda

Skanūs sausainukai, išbandyta.
Atsakyti

Amy

Labai labai skanūs, lengvai ir greitai pagaminami sausainiukai.
Atsakyti
Traškūs avižiniai sausainiai su soda
(1)
Paprasti šokoladiniai sausainiai
(9)