Nostalgiški sausainiai - juostelės su džemu

2025-04-17 Autorius oSkanu.lt

Nostalgiški sausainiai - juostelės su džemu
Nostalgiški sausainiai "juostelės su džemu" - tai tikras vaikystės prisiminimų lobis, kuris daugeliui suaugusiųjų primena šiltus ir jaukius laikus. Šių sausainių istorija Lietuvoje prasidėjo dar sovietmečiu, kai "Juostelės" buvo vienas populiariausių konditerijos gaminių parduotuvėse. Traški tešla, saldus džemo įdaras ir lengvas riešutų poskonį - šis derinys sukuria nepakartojamą skonį, kuris nuspalvina mūsų prisiminimus šilta nostalgijos spalva. 

Pamenu, vaikystėje mano tėtis dažnai parnešdavo namo "Draugystės" pyrago ir sausainių "Juostelės". Kartais net šaipydavomės iš jo - na kiek galima pirkti ir valgyti tą patį? 😄 Tačiau dabar suprantu, kad yra toks dalykas kaip "nostalgiškas skonis". Būtent todėl nusprendžiau kartu su dukryte pamėginti iškepti naminių "Juostelių" ir sukurti jau mūsų bendrus prisiminimus ir nostalgiją. 
Reklama

Šie sausainiai puikiai tinka tiek kasdieniam vartojimui prie arbatos ar kavos puodelio, tiek ypatingoms progoms. Nors receptas nėra sudėtingas, rezultatas visuomet būna nuostabus - trapūs, saldūs ir nepaprastai gardūs sausainiai, kurie primena vaikystės skonį. Kiekvienas kąsnis tarsi nukelia į praeities laikus ir sukelia šypseną veide. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje įprasto sviesto galima naudoti margariną arba augalinį sviestą (veganiška alternatyva), tačiau tuomet sausainių tekstūra gali šiek tiek skirtis.
  • Cukrų galima pakeisti rudojo cukraus, kokosų cukraus arba medaus alternatyvomis. Kiekviena alternatyva suteiks šiek tiek kitokį skonį.
  • Įdarui galima rinktis įvairias uogienes: braškių, aviečių, abrikosų, slyvų, vyšnių ar juodųjų serbentų. Galima naudoti ir tirštas tyreles arba šokoladinį kremą.
  • Vietoje žemės riešutų galima naudoti lazdyno riešutus, migdolus, anakardžius ar kedro riešutus. Jei esate alergiški riešutams, galima naudoti sėklas, pavyzdžiui, saulėgrąžų ar moliūgų sėklas.
  • Kepimo miltelius galima pakeisti sodos ir citrinos sulčių mišiniu (0,5 a.š. sodos ir 1 a.š. citrinos sulčių).


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Norėdami pasiekti geriausią rezultatą, atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus:
 
  • Sviestas turi būti šaltas, tiesiai iš šaldytuvo, tai padės pasiekti tinkamą tešlos tekstūrą.
  • Tešlą minkykite nedaug - tik tiek, kad visi ingredientai susijungtų. Per ilgas minkymas gali padaryti sausainius kietus.
  • Naudokite tirštą uogienę ar džemą, kad kepant neištekėtų.
  • Prieš tepant uogienę, galite tešlos juosteles lengvai subadyti šakute, taip sumažinsite oro pūslelių susidarymo tikimybę.
  • Jei tešla limpa, galima ją 15-20 minučių palaikyti šaldytuve.
  • Sausainių viršutinę dalį aptepus kiaušinio tryniu, jie įgaus gražią auksinę spalvą.
  • Laikyti sausainius galima sandariame inde iki 5-7 dienų.

Ingredientai

    • Miltai: 400 g 
    • Sviestas (šaltas): 200 g 
    • Cukrus: 150 g 
    • Kiaušiniai: 2 vnt. 
    • Kepimo milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio 
    • Obuolienė ar kita tiršta uogienė: 150-200 g 
    • Smulkinti žemės riešutai: 50 g 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausiai įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros ir paruoškite kepimo skardą, išklodami ją kepimo popieriumi.
  2. 2. Toliau miltus supilsite į didelį dubenį ir sudėsite stambia tarka sutarkuotą šaltą sviestą. Svarbu, kad sviestas būtų tiesiai iš šaldytuvo, taip gausite trapiąją tešlą.
  3. 3. Po to suberkite cukrų ir kepimo miltelius į miltų ir sviesto mišinį. Viską gerai išmaišykite.
  4. 4. Tuomet įmuškite vieną kiaušinį ir pradėkite minkymą. Minkykite tešlą tol, kol ji taps vientisa ir nebelips prie rankų. Jei tešla per sausa, galite įpilti šiek tiek šalto vandens.
  5. 5. Kai tešla paruošta, pabarstyti virtuvės stalą nedideliu kiekiu miltų ir iškočioti tešlą iki maždaug 0,5 cm storio lakšto.
  6. 6. Vėliau supjaustykite tešlą pailgomis vienodo dydžio juostelėmis (apie 2-3 cm pločio ir 8-10 cm ilgio). Tešlos likučius neišmeskite - juos galite atiduoti vaikams, kad pagamintų savo norimos formos sausainius.
  7. 7. Pusę paruoštų juostelių sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, palikdami tarp jų nedidelius tarpus.
  8. 8. Dabar kiekvieną juostelę kruopščiai aptepkite obuoliene ar kitu pasirinktu džemu. Stenkitės džemo netepi iki pat krašto, kad kepant neištekėtų.
  9. 9. Tada ant viršaus uždėkite likusias juosteles, švelniai prispaudžiant kraštus, kad džemas neištekėtų kepimo metu.
  10. 10. Kitame dubenyje išplaksite antrą kiaušinį ir aptepsite juo sausainių viršų. Šis žingsnis suteiks sausainiams gražią auksinę spalvą.
  11. 11. Apibarstykite paruoštus sausainius smulkintais žemės riešutais, švelniai įspaudžiant juos į tešlą.
  12. 12. Kepsite sausainius 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol jie gražiai apskrus ir taps auksinės rudos spalvos.
  13. 13. Išimkite sausainius iš orkaitės ir leiskite jiems atvėsti ant grotelių bent 15 minučių prieš patiekiant.
  14. 14. Mano dukrytė improvizavo ir pagamino dar gardesnius sausainius su šokoladu - išbandykite ir šį variantą. 😊 Tiesiog vietoje uogienės naudokite tirštą šokoladinį kremą arba ištirpintą juodąjį šokoladą sumaišytą su grietinėle.
Nostalgiški sausainiai - juostelės su džemu
Nostalgiški sausainiai - juostelės su džemu
Nostalgiški sausainiai - juostelės su džemu
Nostalgiški sausainiai - juostelės su džemu
Sveiki sausainiai
(10)