Močiutės napoleono tortas

Autorius apie receptą

„Močiutės napoleono tortas“ – tai ne tik saldumynas, bet ir emocinė kelionė į vaikystę, kai kvepėjo sviestu, karamele ir meile. Šis tortas yra klasikinis desertų pasaulio perlas, dažnai gaminamas ypatingomis progomis – Kalėdoms, gimtadieniams ar šeimos susitikimams. Jo ypatingumas slypi ne tik sluoksnių gausoje, bet ir nepaprastai švelniame, vanile dvelkiančiame kreme, o rūgšti uogienė suteikia malonią skonio kontrastą. Nors gaminimas reikalauja kantrybės, rezultatas visada atperka pastangas. Būtent todėl šis tortas sulaukė tiek daug liaupsių – jis nepalieka abejingų ir visada primena močiutės rankų šilumą.


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Miltai: galima naudoti dalį viso grūdo kvietinių miltų, tačiau jie turės šiek tiek stipresnį skonį ir tamsesnę spalvą.
  • Sviestas: dalį sviesto galima keisti augaliniu margarinu, bet galutinis skonis bus mažiau intensyvus.
  • Grietinė: vietoje jos tiks ir graikiškas jogurtas ar kefyras, jei norite lengvesnio tešlos varianto.
  • Vanilės ankštis: galima naudoti natūralų vanilės ekstraktą ar cukrų su vanile.
  • Rūgšti uogienė: galima naudoti vyšnių, serbentų, šermukšnių ar net spanguolių uogienę – svarbiausia, kad būtų rūgštoka.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tešlą būtinai palaikykite šaldytuve bent kelias valandas – tai palengvins kočiojimą.
  • Lakštus kočiokite ant kepimo popieriaus – taip išvengsite papildomo miltų dulkėjimo.
  • Kremą virkite nuolat maišydami ir ant vidutinės ugnies – taip išvengsite prisvilimo.
  • Kremo sluoksnius galima sutepti pakaitomis su uogiene – tai suteiks skonio dinamikos.
  • Surinktą tortą laikykite šaldytuve bent 12 valandų – tada skoniai susilieja idealiai.

Ingredientai

    Tešlai: 
    • Kvietiniai miltai: 700 g
    • Sviestas (šaltas, tarkuotas): 300 g
    • Grietinė: 100 g
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Vanduo: 50–100 ml
    • Druska: žiupsnelis
    Kremui:
    • Pienas: 900 ml
    • Sviestas (minkštas): 400 g
    • Cukrus: 250 g
    • Vanilės ankštis: 1 vnt.
    • Kiaušinių tryniai: 7 vnt.
    • Miltai: 75 g
    Papildomai:
    • Rūgšti uogienė: 400 g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešlos paruošimas: Miltai buvo suberti į didelį dubenį, tada į juos sutarkuotas šaltas sviestas. Viską pirštais sutryniau, kol gauta trupinių tekstūra.
  2. 2. Įmušti kiaušiniai, įdėta grietinė, įberta žiupsnelis druskos.
  3. 3. Pradėjau minkyti tešlą, po truputį pilant vandenį, kol susiformavo vientisas, elastingas rutulys. Minkiau tik tiek, kad tešla susijungtų – svarbu, kad sviestas neištirptų.
  4. 4. Gautą masę padalinau į 12 vienodų rutuliukų po 100 g, juos įvyniojau ir padėjau į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms.
  5. 5. Lakštų kepimas: Orkaitė buvo įkaitinta iki 190 °C. Vieną po kito kiekvieną rutuliuką iškočiojau ant kepimo popieriaus į itin ploną lakštą. Lakštai buvo apipjauti pagal norimą formą, subadyti šakute, kad neiškiltų.
  6. 6. Kiekvieną lakštą kepiau 10–15 minučių, kol dailiai parudavo. Iš viso iškepiau 12 lakštų, iš kurių 2 sumaliau į trupinius viršui.
  7. 7. Kremo gamyba: Į puodą įpyliau pieną, įdėjau vanilės ankštį bei jos sėklytes, užvirinau.
  8. 8. Tuo metu kiaušinių trynius su cukrumi plakiau iki purios, šviesios masės. Į ją po truputį įsijojau miltus ir dar kartą viską gerai išplakiau.
  9. 9. Užvirusį pieną nukošiau nuo susidariusios plėvelės ir vanilės ankšties.
  10. 10. Po truputį į kiaušinių masę supyliau pusę karšto pieno, nuolat maišydama. Viską grąžinau į puodą su likusiu pienu ir maišant kaitinau, kol kremas sutirštėjo.
  11. 11. Tuomet nukėliau nuo ugnies, uždengiau maistine plėvele ir leidau visiškai atvėsti. Kai kremas atvėso, įmaišiau minkštą sviestą ir viską sumaišiau iki vientisos tekstūros.
  12. 12. Torto surinkimas: Pirmasis lakštas buvo dedamas ant padėklo, ant jo tolygiai paskleidžiau kremą.
  13. 13. Tada sekė antras lakštas, ir vėl kremas. Kas trečiame sluoksnyje buvo tepama rūgšti uogienė, kad būtų išlaikytas skonių balansas. Tokiu būdu suklojau visus sluoksnius. Paskutinį – viršutinį – lakštą aptepiau kremu, šonai taip pat buvo padengti kremu, o visas tortas apibarstytas trupiniais iš dviejų kepimo lakštų.
  14. 14. Torta padėjau į šaldytuvą bent 12 valandų, kad visi skoniai susijungtų ir kremas sustingtų.

Atsiliepimai

Morenginis tortas su šokoladu ir apelsinų kremu
(4)
Raudono aksomo ir sūrio tortas Valentino dienai ar kitai šventei
(4)
Gimtadienio tortas vyrui
(4)
Nekeptas Snickers tortas
(10)
Šokoladinis jogurtinis tortas su braškėmis
(10)
Švarcvaldo tortas arba Juodasis miškas
(3)
Karamelinis maskarponės kremo tortas su obuoliais
(4)