Naminės senovinės močiutės varškės spurgos su grietine ir soda

2025-04-01 Autorius oSkanu.lt

Naminės senovinės močiutės varškės spurgos su grietine ir soda
Tokias senovines namines varškės spurgas (kaip ji sakydavo spurgytes) dar mano močiutė kepdavo, kai aš pradėjau eiti į mokyklą... O gal ir dar seniau, tik aš jau gerai nepamenu tų dienų.. :) Dabar ir aš šitaip kepu ir niekada nenusiviliu! Pamėginkite ir Jūs. Tai laiko patikrintas receptas! 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Varškę (9% riebumo) galite pakeisti liesesne (5%) arba riebesnė (15%) varške, priklausomai nuo jūsų skonio preferencijų. Taip pat galima naudoti naminę varškę, jei turite galimybę.
  • Vietoje įprasto cukraus galite naudoti rudą cukrų arba medų (3/4 nurodyto kiekio).
  • Jei neturite vanilinio cukraus, galite naudoti vanilinį ekstraktą (1/2 arbatinio šaukštelio) arba tikrą vanilės ankštį.
  • Grietinę galima pakeisti natūraliu jogurtu arba graikišku jogurtu, tačiau tai šiek tiek pakeis galutinį skonį.
  • Vietoje acto galite naudoti citrinų sultis tokiu pačiu kiekiu.
  • Kepimui tinka įvairūs augaliniai aliejai: saulėgrąžų, rapsų arba rafinuotas kokosų aliejus.

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai

  • Varškę būtinai gerai sutrinkite arba permalkite, kad tešla būtų vientisa, be gumulėlių.
  • Aliejus kepimui turi būti gerai įkaitęs, bet ne per karštas – idealiai apie 170-180°C. Patikrinkite įmesdami mažą tešlos gabaliuką – jis turėtų iškart pradėti šnypšti ir kilti į paviršių.
  • Formuokite spurgas šlapiomis rankomis – taip tešla mažiau lips prie pirštų.
  • Nekepkite per daug spurgų vienu metu, nes aliejaus temperatūra gali per daug nukristi.
  • Iškepusias spurgas būtinai dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų perteklinį aliejų.
  • Miltinį cukrų geriausia barstyti ant dar šiltų, bet jau ne karštų spurgų.
  • Jei mėgstate, galite cukrų sumaišyti su cinamonu santykiu 4:1.

Ingredientai

    • varškė: 500 gramų (geriausia 9% riebumo)
    • cukrus: 125 mililitrų
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    • kiaušiniai: 2
    • grietinė: 1 valgomojo šaukšto
    • soda: 1 arbatinio šaukštelio
    • actas: 1 arbatinio šaukštelio
    • miltai: 300 gramų
    • aliejus (kepimui)
    • miltinis cukrus (apibarstymui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia varškę sutrinkite šakute arba permalkite.
  2. 2. Tuomet berkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską, muškite kiaušinius bei gerai išsukite.
  3. 3. Tada grietinę sumaišykite su actu ir soda, supilkite į varškės masę ir išmaišome.
  4. 4. Po truputį suberkite miltus ir išminkykite.
  5. 5. Darykite nedideles spurgytes (aš pati visada imu šaukšteliu tešlos ir suvolioju drėgnomis rankomis), galite daryti ir žiedelius, kaip kam labiau norisi.
  6. 6. Virkite varškės spurgytes įkaitintame aliejuje (kaip matosi pagrindinėje nuotraukoje), vienai pusei parudus - apverskite.
  7. 7. Iškepusias išgriebkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų nereikalingą riebalų perteklių.
  8. 8. Pravėsusias spurgas apibarstykite miltiniu cukrumi.
  9. 9. Gaunasi labai skanios minkštutės spurgos, primenančios vaikystę. ;))
  10. 10. Pasilepinkite patys ir pavaišinkite kitus! ;)

Danutė

Cukraus galima dėti mažiau, nes cukrus dega ir spyrgytės būna negražios. Geriau jau išvirtas apibarstyti gausiai cukraus pudra
Atsakyti

Gražina

Pakanka cukraus 75 gr.
Atsakyti

Jolanta

Gaunasi visada, skanios, minkštos... NEREALIOS!!!
Atsakyti
Mielinė velykinė boba su razinomis (Кулич)
(2)
Moliūginės spurgos
(2)