Šiandien dalinuosi vienu iš mano mėgstamiausių augalinių gėrimų receptų – naminiu sojų pienu. Šis receptas pakeitė mano rytinę rutiną ir atvėrė duris į begales naujų kulinarinių galimybių. Naminis sojų pienas yra ne tik ekonomiškas pasirinkimas, bet ir daug sveikesnis nei parduotuvėse siūlomi variantai, kuriuose dažnai pridedama konservantų, cukraus ir kitų priedų.
Pagaliau prisiruošiau pasidaryti naminio pieno. Ir kaip patogu. Siaubingai lengvas receptas ir labai tinkantis visur ne kur panaudoti, kur tik gali pieno prireikt. Aš, pavyzdžiui, labai mėgstu pasidaryti čija sėklų pudingą su mėlynėmis arba persikais, mmm...
Galimos ingredientų alternatyvos
Jei neturite visų reikalingų ingredientų, štai keletas alternatyvų, kurios puikiai tiks šiam receptui:
- Vietoje sojos pupelių galite naudoti skaldytas sojas, tačiau tuomet pieną reikės košti du kartus, kad gautumėte lygią konsistenciją.
- Vanilės lazdelę galima pakeisti 1 arbatiniu šaukšteliu vanilės ekstrakto arba vanilės cukrumi.
- Kaip saldiklį galite naudoti įvairius sirupus: klevų, agavos, ryžių, datulių, net ir medų (jei nesate veganas). Taip pat tinka kokosų cukrus, baltasis cukrus arba šviežios datulės (3-4 vnt.).
- Jei norite sodresnio skonio, galite pridėti šiek tiek kokosų aliejaus (1 valgomąjį šaukštą) arba kokosų drožlių.
- Skaniui pagyvinti, galite įdėti žiupsnelį cinamono, kardamono arba šviežiai tarkuoto muskato riešuto.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Sojos pupeles būtinai mirkykite bent 8 valandas (geriausia per naktį), kad suminkštėtų ir būtų lengviau sutrinti.
- Jei norite ypač kreminio sojų pieno, naudokite santykį 1:4 (viena dalis sojų pupelių ir keturios dalys vandens). Jei mėgstate skystesnį, santykį galite keisti iki 1:6.
- Sojų pieną visuomet reikia virti, nes žalios sojos pupelės turi enzimų, kurie gali sukelti virškinimo problemų.
- Košimui geriausiai tinka specialus riešutų pieno maišelis (nut milk bag), tačiau puikiai tiks ir plona marlė, sudėta kelis kartus, arba tankus sietas.
- Paruoštą sojų pieną laikykite šaldytuve sandariai uždarytame inde ne ilgiau kaip 3-4 dienas.
- Likusias išspaudas (okara) galite panaudoti kepiniams, kotletams ar mėsainiams - tai puikus baltymų šaltinis!