Naminis sojų pienas - gamyba namuose

2025-03-29 Autorius oSkanu.lt

Naminis sojų pienas - gamyba namuose
Šiandien dalinuosi vienu iš mano mėgstamiausių augalinių gėrimų receptų – naminiu sojų pienu. Šis receptas pakeitė mano rytinę rutiną ir atvėrė duris į begales naujų kulinarinių galimybių. Naminis sojų pienas yra ne tik ekonomiškas pasirinkimas, bet ir daug sveikesnis nei parduotuvėse siūlomi variantai, kuriuose dažnai pridedama konservantų, cukraus ir kitų priedų. 

Pagaliau prisiruošiau pasidaryti naminio pieno. Ir kaip patogu. Siaubingai lengvas receptas ir labai tinkantis visur ne kur panaudoti, kur tik gali pieno prireikt. Aš, pavyzdžiui, labai mėgstu pasidaryti čija sėklų pudingą su mėlynėmis arba persikais, mmm... 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei neturite visų reikalingų ingredientų, štai keletas alternatyvų, kurios puikiai tiks šiam receptui: 

  • Vietoje sojos pupelių galite naudoti skaldytas sojas, tačiau tuomet pieną reikės košti du kartus, kad gautumėte lygią konsistenciją.
  • Vanilės lazdelę galima pakeisti 1 arbatiniu šaukšteliu vanilės ekstrakto arba vanilės cukrumi.
  • Kaip saldiklį galite naudoti įvairius sirupus: klevų, agavos, ryžių, datulių, net ir medų (jei nesate veganas). Taip pat tinka kokosų cukrus, baltasis cukrus arba šviežios datulės (3-4 vnt.).
  • Jei norite sodresnio skonio, galite pridėti šiek tiek kokosų aliejaus (1 valgomąjį šaukštą) arba kokosų drožlių.
  • Skaniui pagyvinti, galite įdėti žiupsnelį cinamono, kardamono arba šviežiai tarkuoto muskato riešuto.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Sojos pupeles būtinai mirkykite bent 8 valandas (geriausia per naktį), kad suminkštėtų ir būtų lengviau sutrinti.
  • Jei norite ypač kreminio sojų pieno, naudokite santykį 1:4 (viena dalis sojų pupelių ir keturios dalys vandens). Jei mėgstate skystesnį, santykį galite keisti iki 1:6.
  • Sojų pieną visuomet reikia virti, nes žalios sojos pupelės turi enzimų, kurie gali sukelti virškinimo problemų.
  • Košimui geriausiai tinka specialus riešutų pieno maišelis (nut milk bag), tačiau puikiai tiks ir plona marlė, sudėta kelis kartus, arba tankus sietas.
  • Paruoštą sojų pieną laikykite šaldytuve sandariai uždarytame inde ne ilgiau kaip 3-4 dienas.
  • Likusias išspaudas (okara) galite panaudoti kepiniams, kotletams ar mėsainiams - tai puikus baltymų šaltinis!

Ingredientai

    ~1,5 litro:
    • Sojos pupelės: 1 stiklinė (apie 200 g) 
    • Vanduo mirkymui: 3 stiklinės 
    • Vanduo gaminimui: 6 stiklinės (apie 1,5 litro) 
    • Vanilės lazdelė: 1 cm arba 1 arbatinis šaukštelis vanilės miltelių 
    • Skystas saldiklis (pagal skonį): 1-3 valgomieji šaukštai (agavos sirupas, klevų sirupas, stevijos sirupas ar kitas) 
    • Druska: žiupsnelis (apie 1/8 arbatinio šaukštelio) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruošk sojos pupeles - išvakarėse pamerk jas dideliame dubenyje su vandeniu. Įsitikink, kad pupelės yra visiškai apsemtos ir virš jų dar yra bent 2 cm vandens, nes jos gerokai išbrinks per naktį. Palik jas mirkti mažiausiai 8 valandas arba per naktį.
  2. 2. Kitą dieną sojos pupeles kruopščiai nuplaunate šaltu vandeniu, kol vanduo tampa visiškai skaidrus. Taip pašalinsi nešvarumus ir perteklinį krakmolą.
  3. 3. Sudėk nuplautas pupeles į galingą blenderį ir užpilk 6 stiklinėmis šviežio šalto vandens. Sandariai uždaryk blenderio dangtelį ir plak maždaug 2 minutes maksimaliu greičiu, kol mišinys taps visiškai vientisos konsistencijos.
  4. 4. Tuomet pasiruoši košimui reikalingus įrankius. Gali naudoti specialų riešutų pieno maišelį, marlę arba tankų sietelį, išklotą marle. Ant didelio dubens uždėjęs košimo priemonę, lėtai supilk sojų mišinį ir leisk skysčiui nutekėti.
  5. 5. Švelniai išspausk visą skystį iš likusių išspaudų. Košimui naudojau rėtį ir jame mamos pasiūtą sūrio spaudimo maišą, bet merlė puikiausiai tiks.
  6. 6. Perkošęs mišinį, gautą pirminio sojų pieno skystį supilk į didelį puodą. Pastatyk puodą ant vidutinio stiprumo ugnies ir lėtai kaitink, nuolat maišydamas, kad pienas neprisviltų prie puodo dugno.
  7. 7. Kai sojų pienas pradeda kaisti, bet dar neužvirė, įdėk vanilės lazdelę (arba vanilės miltelius) ir žiupsnelį druskos. Tęsk kaitinimą, kol pienas užvirs.
  8. 8. Kai užvirs, sumažink ugnį iki minimumo, iškrapštyk vanilę iš lazdelės ir įmesk kartu su pačia vanilės lazdele. Įpilk pasirinktą saldiklį (pradžioje pradėk su minimaliu kiekiu, bet paskui, jei trūks saldumo, pasaldinsi labiau), ir kartas nuo karto pamaišyk.
  9. 9. Virkite sojų pieną ant silpnos ugnies dar apie 10 minučių, retkarčiais pamaišydamas, kad nesusidarytų plėvelė. Šis virimo procesas yra būtinas, nes neutralizuoja sojos pupelėse esančius trypsino inhibitorius, kurie gali trukdyti virškinimui.
  10. 10. Praėjus 10 minučių, nuimkite puodą nuo ugnies ir leisk pienui šiek tiek atvėsti. Dar kartelį perkošk, kad susidariusi pieno plėvelė liktų rėtyje.
  11. 11. Palauk kol pravės ir supilstyk pienuką (dar šiltą!) į švarų stiklinį butelaitį. Tam puikiai tinka atgaivinti buteliai nuo pomidorų padažo ar kitokio suvartoto produko.
  12. 12. Atvėsink pieną iki kambario temperatūros, tada sandariai uždaryk ir laikyk šaldytuve iki 3-4 dienų.
Naminis sojų pienas - gamyba namuose
Naminis sojų pienas - gamyba namuose
Tofu ir avinžirnių stir fry
(4)
Veganiškas šokoladinis tortas su lengvai šokoladiniu kremu
(5)