Neapolietiška pica su kumpiu

Autorius apie receptą

Neapolietiška pica su kumpiu – tai tikras itališkos gastronomijos perlas, garsėjantis plona, elastinga ir minkšta tešla bei šviežiais, kokybiškais ingredientais. Šis patiekalas kilęs iš Neapolio miesto pietų Italijoje, kur picos kepimo menas laikomas ne tik amatais, bet ir kultūros paveldu. Nors originaliai ji kepama specialiose malkomis kūrenamose krosnyse, pasitelkus kelias gudrybes šią picą galima išsikepti ir namuose, naudojant įprastą orkaitę ar keptuvę.

Neapolietiška pica išsiskiria savo minimalistiniu požiūriu – nedaug ingredientų, bet kiekvienas jų turi būti nepriekaištingos kokybės. Šioje versijoje naudojamas švelnus kumpis, šviežios gražgarstės, sultingi vyšninių pomidorų ketvirčiai ir aukštos kokybės sūriai. Pabaigai – balzaminio kremo lašai suteikia subtilaus saldumo ir rūgštumo pusiausvyrą.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Miltai (00 tipo): galima naudoti aukščiausios rūšies kvietinius miltus, tačiau 00 tipo suteikia ypatingo švelnumo tešlai.
  • Šviežios mielės: vietoje jų tinka sausos mielės, tik naudoti reikės mažesnį kiekį (apie 1 g).
  • Konservuoti pomidorai: galima keisti smulkintais pomidorais savo sultyse arba šviežiais, nuplikytais ir susmulkintais pomidorais.
  • Kumpis: alternatyva – vytinta kiaulienos mentė, prosciutto crudo ar net plonai pjaustyta kalakutiena.
  • Mocarela: galima naudoti burrata sūrį ar net fermentinį mocarelos pakaitalą, tačiau skonis bus kiek kitoks.
  • Parmezanas: galima keisti Grana Padano ar Pecorino Romano sūriais.
  • Balzaminis kremas: puikiai tiks ir šviežiai spaustas citrinų sultys arba šlakelis alyvuogių aliejaus su balzaminiu actu.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Tešlai naudokite šaltą vandenį – tai sulėtins fermentaciją ir padės pasiekti geresnį skonį.
  • Leiskite tešlai bręsti lėtai – 12 valandų brandinimas šaldytuve padidina jos elastingumą.
  • Prieš kepdami tešlą kambario temperatūroje palaikykite bent 1 valandą – taip išvengsite trūkinėjimo formuojant paplotį.
  • Naudokite labai karštą keptuvę be riebalų – tai padės išgauti traškų pagrindą net be malkinės krosnies.
  • Picos pagrindą formuokite rankomis – nenaudokite kočėlo, kad neišstumtumėte oro iš tešlos.

Ingredientai

    Tešlai: 
    • Miltai (00 tipo): 1 kg.
    • Šviežios mielės: 2 g.
    • Šaltas vanduo: 600 ml.
    • Druska: 30 g.
    Padažui:
    • Konservuoti pomidorai: 100 g.
    • Druska: 1 g.
    Picai:
    • Kumpis: 45 g.
    • Gražgarstės: 25 g.
    • Vyšniniai pomidorai: 50 g.
    • Parmezanas: 10 g.
    • Mocarela: 100 g.
    • Balzaminis kremas: 10 g.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešlos gaminimas: Iš vakaro miltus suberiate į darbastalį, suformuojate kalnelį ir į jo vidurį padarote duobelę.
  2. 2. Šviežias mieles ištirpdote šaltame vandenyje, o tada šį mišinį lėtai pilate į miltų duobelę, vis maišydami nuo kraštų pirštais.
  3. 3. Kai susiformuoja grietinės tirštumo masė, suberiate druską ir supilate likusius miltus. Minkote, kol susidaro vientisas tešlos kamuolys.
  4. 4. Tešlą dar 10–15 minučių minkote, kol ji tampa elastinga, glotni ir nelimpanti.
  5. 5. Uždenkite tešlą ir palikite pastovėti 10 min., tuomet trumpai perminkote (apie 10 sekundžių).
  6. 6. Padalinate tešlą į 200 g kamuoliukus ir sudedate į miltais pabarstytą dėžutę ar skardą, uždengiate plėvele. Paliekate kilti šaldytuve per naktį.
  7. 7. Prieš kepdami tešlą palaikote kambario temperatūroje bent 1 valandą.
  8. 8. Padažo paruošimas: Pomidorus su druska sutrinate trintuvu iki vientisos konsistencijos.
  9. 9. Picos kepimas: Parmezano sūrį smulkiai sutarkuojate, vyšninius pomidorus supjaustote į keturias dalis, mocarelą sutarkuojate.
  10. 10. Orkaitę įkaitinate iki aukščiausios temperatūros grilio režimu.
  11. 11. Imate tešlos kamuolį ir rankomis suformuojate picos pagrindą, palikdami 1 cm kraštelį neplokštintą. Paplotį tempdami sukate ir apverčiate, tempdami tolygiai.
  12. 12. Smarkiai įkaitintoje sausai keptuvėje apkepate picos pagrindą iš vienos pusės. Aptepuote pomidorų padažu, uždedate mocarelą, pašlakstote alyvuogių aliejumi.
  13. 13. Pagrindui šiek tiek apskrudus, perkeliate picą į orkaitę, kepate ant viršutinės lentynos grilio režimu 3–5 minutes, kol kraštai paruduoja.
  14. 14. Iškepusią picą papuošiate gražgarstėmis, suplėšytu kumpiu, pomidorų ketvirčiais, pašlakstote balzaminiu kremu ir pabarstote parmezanu.
Neapolietiška pica su kumpiu

Atsiliepimai

Bemielės tešlos pica
(5)
Saulės pica su kumpiu, feta, mocarela ir vyšniniais pomidorais
(3)
Naminė pica su faršu, pomidorų padažu ir sūriu
(6)
Bulvių pica su sūdyta lašiša
(1)
Chicago Deep Dish Pizza - vegetariška gili storapadė pica be mėsos
(2)