Paprastas šviežių abrikosų pyragas

Autorius apie receptą

Šis paprastas šviežių abrikosų pyragas yra tikras vasaros sezono perliukas, kuris užburia savo nuostabiu aromatu ir švelniai rūgščiu skoniu. Abrikosų sezonas nėra ilgas, todėl būtina išnaudoti šį trumpą laikotarpį ir pasimėgauti šviežių vaisių teikiamais malonumais. Pyragas ypatingas tuo, kad kepimo metu abrikosai išskiria savo natūralų saldumą ir sultingumą, o karamelizuotas sluoksnis suteikia desertui papildomo skonio gylio.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje šviežių abrikosų galima naudoti persikus, nektarinus arba slyvas, priklausomai nuo sezono ir asmeninių pageidavimų.
  • Jei neturite sviesto, galite pakeisti jį margarinu, tačiau skonis gali šiek tiek skirtis.
  • Baltą cukrų galima pakeisti rudu cukrumi arba medumi, suteikiant pyragui kitokį skonį ir aromatą.
  • Vietoje įprasto pieno tinka naudoti augalinį pieną – migdolų, kokosų arba avižinį.
  • Kepimo miltelius galima pakeisti sodos ir citrinos sulčių mišiniu (1 arbatinis šaukštelis sodos ir 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių).
  • Vanilinis cukrus gali būti pakeistas vanilės ekstraktu (1 arbatinis šaukštelis) arba vanilės ankštimi.
  • Jei norite pyrago su riešutų poskoniu, galite į tešlą įmaišyti 50 gramų maltų migdolų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Abrikosus rinkitės prinokusius, bet ne per minkštus, kad jie išlaikytų formą kepant.
  • Prieš pradedant gaminti, pasirūpinkite, kad sviestas būtų kambario temperatūros – taip jį bus lengviau išsukti.
  • Kepimo formą geriausia naudoti su nuimamu dugnu arba specialią apverstam pyragui skirtą formą.
  • Norėdami gauti tobulą tešlos konsistenciją, miltus sijokite, taip išvengsite gumuliukų.
  • Kiaušinius geriau naudoti kambario temperatūros – taip jie geriau susimaišys su kitais ingredientais.
  • Jeigu abrikosai labai rūgštūs, galite juos prieš dedant apiberti papildomu cukrumi.
  • Kepimo laiką galite šiek tiek koreguoti, priklausomai nuo jūsų orkaitės ypatumų – pyragas turi būti iškepęs, bet ne perdžiūvęs.
  • Pyragą iš formos versti reikia dar šiltą, kitaip karamelizuoti vaisiai gali prilipti prie formos dugno.

Ingredientai

    • švieži abrikosai: ~500 gramų
    • sviestas: 50 gramų
    • cukrus: 80 gramų
    Tešlai:
    • miltai: 300 gramų
    • sviestas: 140 gramų
    • kiaušiniai: 3
    • cukrus: 250 gramų
    • pienas: 180 mililitrų
    • kepimo milteliai: 2 arbatinių šaukštelių
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia abrikosus perskiriame perpus ir pašaliname kauliukus.
  2. 2. Tada 50 gramų minkšto sviesto paskleidžiame skardos dugne ir apiberiame cukrumi. Išdėliojame abrikosų puseles.
  3. 3. Tešlai minkštą sviestą išsukame su cukrumi, mušame kiaušinius, suberiame miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Įmaišome pieną ir vanilę.
  4. 4. Tešlą paskleidžiame ant abrikosų.
  5. 5. Kepame iki 175 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 45 minutes.
  6. 6. Išėmus iš orkaitės pyragą atskiriame peiliu nuo kepimo formos ir išverčiame į didelę lėkštę ar kitą kepimo formą.
  7. 7. Prieš patiekdami, leidžiame pravėsti. Skanaujame!

Atsiliepimai

Danutė

Super pyragas. Tik ką iškeptą ragavau užsipylus jogurto.
Atsakyti
Vienos pyragas su slyvomis
(3)