Paprastas trupininis pyragas su uogiene ir riešutais

Autorius apie receptą

Paprastas trupininis pyragas su uogiene ir riešutais – tai nostalgiškas desertas, kuris dažnai primena močiutės virtuvę, šiltus vasaros vakarus ir stiklainius, pilnus naminės uogienės. Šis pyragas žavi savo paprastumu, bet kartu ir išskirtiniu skoniu – sviestinė trupininė tešla, rūgštelę suteikianti uogienė ir traškūs riešutai sukuria puikią skonio harmoniją. Jis puikiai tinka tiek savaitgalio desertui, tiek pasilepinimui darbo dienos vakarą. Kadangi jam nereikia jokių sudėtingų ingredientų ar ilgo pasiruošimo, šį pyragą drąsiai gali kepti net virtuvės naujokai. Tai ne tik skanus, bet ir labai jaukus desertas, kuriam sunku atsispirti. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Sviestas: galima naudoti ir kepinių margariną, tačiau tik tokį, kuris tinka kepimui orkaitėje.
  • Miltai: galima maišyti su viso grūdo kvietiniais miltais (iki 30 %) arba dalį pakeisti avižiniais miltais.
  • Cukrus: puikiai tinka rudasis cukrus, kuris suteiks karamelinį poskonį.
  • Rūgštesnė uogienė: juodųjų serbentų uogienę galima keisti vyšnių, agrastų ar net šermukšnių uogiene – svarbiausia, kad skonis būtų rūgštokas.
  • Riešutai: be lazdynų riešutų tinka ir migdolai, graikiniai riešutai, anakardžiai ar net pistacijos. Galima naudoti ir riešutų bei džiovintų vaisių mišinį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tešlos aušinimas: jei neturite daug laiko, tešlą galima trumpai palaikyti šaldymo kameroje – taip greičiau sustings ir bus lengviau tarkuoti.
  • Uogienės paskleidimas: jei uogienė labai skysta, galima ją sumaišyti su šaukštu bulvių krakmolo – taip išvengsite per didelio skysčio ištekėjimo.
  • Riešutų paruošimas: lengvai paskrudinti riešutai išryškina savo skonį – užtenka 5 minučių 180 laipsnių orkaitėje.
  • Tešlos tarkavimas: jei tarkuojant tešla trupėja, prieš tai pamirkykite tarką šaltame vandenyje.

Ingredientai

    • sviestas: 200 gramų
    • miltai: 400 gramų
    • cukrus: 200 gramų
    • rūgštesnė uogienė: 0,5-0,75 litro (naudoju juodųjų serbentų)
    • riešutai: 1 saujos

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia iš sviesto, miltų bei cukraus suminkome tešlą.
  2. 2. Tešlą padaliname į dvi dalis bei atšaldome šaldytuve (maždaug porą valandų arba iki tol, kol kepsime). Galima šaldyti ir kameroje (maždaug pusvalandį).
  3. 3. Po to vieną dalį sutarkuojame bei suspaudžiame į kepimo indą, šitaip suformuodamos pyrago pagrindą.
  4. 4. Paskleidžiame pasirinktą uogienę. Man asmeniškai gardžiausia su juodųjų serbentų.
  5. 5. Tuomet ant viršaus sutarkuojame kitą dalį tešlos bei pabarstome riešutais. Riešutus aš įprastai šiek tiek pakepinu orkaitėje arba tiesiog keptuvėje, nulupu luobelę (jeigu lupasi) bei pasmulkinu (iki miltų sumalti nereikia). Man labai patinka su lazdynų, bet tinka migdolai arba kiti, kokių turite namie, net riešutų ir džiovintų vaisių mišiniai.
  6. 6. Paskui kepame iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40-50 minučių (arba kol pilnai iškeps).
  7. 7. Pjaustome ir skanaujame!

Atsiliepimai

Apelsinų ir morkų pyragas-keksas
(1)