Lietinių blynų pyragas su varške ir sutirštintu pienu

2025-02-01 Autorius oSkanu.lt

Lietinių blynų pyragas su varške ir sutirštintu pienu
Labai pamėgau tokį pyragą kepti per Užgavėnes. Bet jis tikrai tinka ir paprastomis dienomis, kai tiesiog norisi gabalėlio prie kavos ar arbatos puodelio. 

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje įprasto pieno galima naudoti migdolų, sojų ar avižų pieną.
  • Kvietinius miltus galima pakeisti spelta miltais arba grikių miltų mišiniu (70% kvietinių, 30% grikių).
  • Varškę galima rinktis tiek riebią (9%), tiek liesesnę (0.5%).
  • Vietoje vanilinio cukraus tinka vanilės ekstraktas.
  • Sutirštintą pieną galima pakeisti medumi arba klevų sirupu.


Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai

 
  • Tešlą rekomenduojama palikti pastovėti 15-20 minučių.
  • Varškę prieš maišant reikėtų pertrinti per sietelį.
  • Blynai bus ploniausi, jei tešla bus kambario temperatūros.
  • Pyrago viršų galima dengti folija, jei per greitai ruduoja.

Kalorijos
 
  • Bendras kalorijas kiekis: 3450 kcal
  • Vienos porcijos (1/8 pyrago) kalorijų kiekis: 431 kcal

Ingredientai

    Lietiniams:
    • kiaušiniai: 2
    • cukrus: 1 valgomojo šaukšto
    • druska: žiupsnelio
    • pienas: 250 mililitrų
    • vanduo: 250 mililitrų
    • miltai: 225 gramų
    • kepimo milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • aliejus: 4 valgomųjų šaukštų (arba lydytas sviestas)
    Varškės įdarui:
    • varškė: 900 gramų
    • saldus sutirštintas pienas: 5-6 valgomųjų šaukštų
    • cinamonas: žiupsnelio
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    Aptepimui:
    • kiaušiniai: 1
    • cukrus: 30 gramų
    Papildomai:
    • šiek tiek sviesto ir džiūvėsėlių formai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje kiaušinius išplakame su cukrumi bei druska. Tuomet supilame pieną bei vandenį ir išmaišome. Persijojame miltus kartu su kepimo milteliais bei įmaišome į tešlą.
  2. 2. Supilame aliejų arba lydytą sviestą bei dar kartelį gerai išmaišome, kad tešla būtų vientisa.
  3. 3. Tada įkaitiname keptuvę bei patepame paviršių aliejumi. Įpilame samtelį tešlos, paskirstome po keptuvę ir kepame iš abiejų pusių po keletą minučių. Išeina apie 12-15 blynų.
  4. 4. Po to varškę gerai išmaišome su saldintu sutirštintu pienu, cinamonu bei su vaniliniu cukrumi.
  5. 5. Tuomet imame 24 centimetrų skersmens skardą. Ištepame sviestu bei pabarstome džiūvėsėliais (aš tiesiog išklojau su kepimo popieriumi).
  6. 6. Dedame lietinius bei kiekvieną aptepame varškės įdaru. Ant viršaus uždedame lietinį bei jį aptepame kiaušinio ir cukraus plakiniu.
  7. 7. Kepame iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 30-40 minučių. Skanaujame šiltą!
Lietinių blynų pyragas su varške ir sutirštintu pienu
Blyneliai su vištiena ir pievagrybiais
(1)
Skaniausi varškiniai blynai
(122)
Cinamoniniai blynai
(3)
Didelis cukinijų blynas orkaitėje
(3)