Paprasti keksiukai su vyšniomis

Autorius apie receptą

Keksiukai su vyšniomis garsėja ne tik puikiu skoniu, bet ir patrauklia išvaizda – puri, minkšta tešla bei ryškios raudonos vyšnios viduje sukuria tikrą skonio bei vaizdo šventę.

Šis receptas atkeliavo iš klasikinės europietiškos kepinių tradicijos, tačiau šiandien jis populiarus ir Lietuvoje. Vyšnios suteikia subtilaus rūgštumo, kuris puikiai dera su saldžia, vanile kvepiančia tešla. Keksiukus ypač mėgsta vaikai, o suaugusieji dažnai juos renkasi prie popietės kavos ar arbatos puodelio.

Dar viena šio recepto puiki savybė – paprastumas ir universali sudėtis. Net virtuvės naujokai gali be baimės imtis šio deserto gamybos, nes procesas tikrai nesudėtingas, o rezultatas visuomet maloniai nustebina. 
 

Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje sviesto galima naudoti augalinį margarino pagrindu pagamintą kepinių mišinį, kuris taip pat suteiks minkštumo tešlai.
  • Cukrų galima pakeisti rudu cukranendrių cukrumi – taip keksiukai įgaus šiek tiek karamelinio poskonio.
  • Vandens vietoje galima pilti pieno arba pasukas – tešla bus dar minkštesnė ir turtingesnio skonio.
  • Vanilinį cukrų galima keisti natūralia vanilės ankštimi arba keliais lašeliais vanilės ekstrakto.
  • Jei neturite vyšnių, puikiai tiks mėlynės, avietės arba šilauogės.
  • Bulvių krakmolą galima keisti kukurūzų krakmolu, kuris taip pat puikiai suriša uogų sultis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Visi ingredientai turėtų būti kambario temperatūros – taip jie geriau susimaišys ir tešla bus vientisesnė.
  • Vyšnias prieš dedant į tešlą galima lengvai nusausinti popieriniu rankšluosčiu, kad išvengtumėte perteklinės drėgmės.
  • Keksiukų formeles rekomenduojama šiek tiek patepti sviestu arba naudoti popierines formeles, kad kepiniai lengvai išsiimtų.
  • Jei norisi ypatingesnio varianto, į tešlą galima įberti šiek tiek tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės.
  • Patikrinkite keksiukus mediniu pagaliuku – jei ištraukus jis sausas, vadinasi keksiukai jau iškepę.

Ingredientai

    9-iems dideliems keksiukams:
    • miltai: 400 gramų
    • cukrus: 200 gramų
    • vanduo: 150 mililitrų
    • sviestas: 150 gramų
    • kiaušiniai: 3
    • šaldytos vyšnios: 1 stiklinės (tinka ir šviežios)
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • bulvių krakmolas: 1 šaukšto
    • cukraus pudra: 1 šaukšto
    • kepimo milteliai: 2 arbatinių šaukštelių

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių vandenį bei sviestą kaitiname puode kol užvirs, atvėsiname.
  2. 2. Tuomet kiaušinius išplakame su cukrumi. Vyšnias sumaišome su krakmolu bei cukraus pudra.
  3. 3. Tada miltus persijojame su kepimo milteliais. Ir supilame į kiaušinių bei sviesto su vandeniu masę. Įberiame vanilinio cukraus.
  4. 4. Dedame maždaug 2 šaukštus masės į keksiukų formas, šaukštą uogų bei ant viršaus dar vieną šaukštą masės.
  5. 5. Po to kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug pusvalandį, paskui temperatūrą sumažiname iki 150 laipsnių ir kepame dar pusvalandį.
  6. 6. Patiekiame ir lepinamės!
  7. 7. Pastebėjimas: Braškės nuotraukose tik dėl grožio. Aš jų gamyboje nenaudojau.
Paprasti keksiukai su vyšniomis
Paprasti keksiukai su vyšniomis

Atsiliepimai

"Velniški" espreso martini keksiukai
(3)
Keksiukai su graikišku jogurtu ir šilauogėmis
(1)
Apelsininiai keksiukai
(6)