Šakšuka - kepti kiaušiniai su konservuotais pomidorais ir feta

Autorius apie receptą


Reklama

Šakšuka yra tradicinis Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos patiekalas, kuris per pastaruosius metus tapo nepaprastai populiarus visame pasaulyje. Šis gardus ir sotus receptas siūlo tobulą balansuotą derinį iš sultingų pomidorų padažo ir švelnių keptų kiaušinių, papildytų aromatingais prieskoniais bei tirpstančiu feta sūriu. Šio patiekalo pagrindas yra troškintas pomidorų padažas, kuriame kepami kiaušiniai. Toks gaminimo būdas ne tik suteikia patiekalui išskirtinį skonį, bet ir leidžia išsaugoti maistines medžiagas. Ypatingai malonu šakšuką valgyti su šviežia duona, į kurią galima pamirkyti tą nuostabų pomidorų padažą ir minkštą kiaušinio trynį. Tradicinį receptą galima lengvai modifikuoti pagal asmeninius poreikius, pridedant papildomų daržovių ar keičiant prieskonių intensyvumą.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje ghee sviesto galima naudoti alyvuogių aliejų, kokosų aliejų arba sviestą.
  • Jei neturite šviežių česnakų, galite naudoti česnakų miltelius (1/4 arbatinio šaukštelio vietoje vienos skiltelės).
  • Konservuotus pomidorus galima pakeisti 6-7 šviežiais pomidorais, juos nulupus ir susmulkinus.
  • Raudonosios paprikos prieskonius galima pakeisti paprika, kajeno pipirais arba čili pipirais.
  • Feta sūrį galima pakeisti ožkos sūriu, mocarela arba visai praleisti, jei esate netoleruojantis pieno produktų.
  • Jei neturite petražolių ar bazilikų, galite naudoti krapus, kalendrą arba peletrūnus.
  • Papildomai galite įdėti cukinijų, baklažanų ar paprikų, kad patiekalas būtų dar sotesnis.

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai

  • Nenaudokite per karštos keptuvės, kad pomidorų padažas neprisviltų.
  • Patiekalo skonį galima pagerinti įdedant šaukštelį cukraus, kuris subalansuos pomidorų rūgštumą.
  • Jei norite tirštesnio padažo, troškinimą pratęskite 5-7 minutėmis ilgiau.
  • Prieš įmušant kiaušinius, įsitikinkite, kad padažas yra tolygiai paskirstytas keptuvėje.
  • Kiaušinių virimo laikas priklauso nuo jūsų pageidavimų – 5-6 minutės užteks skystam tryniui, 8-10 minutės vidutiniam, o 12-15 minučių kietam tryniui.
  • Patiekalą rekomenduojama patiekti toje pačioje keptuvėje, kurioje jis buvo gamintas, kad išlaikytų šilumą.
  • Prieš patiekimą leiskite patiekalui pastovėti 2-3 minutes, kad skoniai geriau susijungtų.
  • Šakšuką geriausia valgyti su šviežia duona, lavašu arba pita.

Ingredientai

    • Svogūnas: 1 vnt
    • Česnakas: 1 skiltelė
    • Ghee sviestas: 1 valgomasis šaukštas
    • Smulkinti konservuoti pomidorai: 1 skardinė (~400 g)
    • Kiaušiniai: 4-5 vnt
    • Druska, pipirai, raudonosios paprikos prieskoniai: pagal skonį
    • Feta sūris: ~50 g
    • Petražolės, bazilikas: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Svogūną ir česnaką susmulkiname ir kepiname ant įkaitinto ghee sviesto keptuvėje kelias minutes, kol suminkštėja ir tampa auksinės spalvos.
  2. 2. Įpilame konservuotus pomidorus, pagardiname druska, pipirais, raudonosios paprikos prieskoniais.
  3. 3. Troškiname apie 10 minučių, kol masė sutirštėja​.
  4. 4. Mentelės pagalba padarome 4-5 duobutes, į kiekvieną įmušame kiaušinį.
  5. 5. Uždenkite dangčiu ir kepkite ant vidutinės ugnies 8-12 minučių, priklausomai nuo to, kokio norite trynio tirštumo​.
  6. 6. Pabarstykite feta ir smulkintomis petražolėmis bei bazilikais. Skanaus!
Šakšuka - kepti kiaušiniai su konservuotais pomidorais ir feta

Atsiliepimai

Įdaryti kiaušiniai su šonine ir marinuotais agurkėliais
(6)