Saldus citrinų pyragas

2025-03-12 Autorius oSkanu.lt

Saldus citrinų pyragas
Šis saldus citrinų pyragas yra tobulas deserto pasirinkimas tiems, kurie mėgsta gaivų citrusų skonį. Švelni trupininė tešla sukuria puikų pagrindą kreminiam citrininiam įdarui, kuris yra maloniai rūgštelėjęs ir pakelia šį desertą į visiškai naują lygį. Pyragas pasižymi puikia tekstūrų kombinacija - trapus pagrindas ir švelnus, tirpstantis burnoje įdaras sukuria neįtikėtinai harmoningą skonių kompoziciją, kuri palieka norą dar vienam kąsneliui. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje paprasto cukraus galite naudoti rudą cukrų, kuris suteiks pyragui karamelizuotą poskonį.
  • Miltus galima pakeisti spelta miltais arba puse įprastų miltų sumaišyti su migdolų miltais, kas suteiks tešlai riešutinį aromatą.
  • Citrinos sultis galima pakeisti laimo sultimis arba sumaišyti citrinos ir apelsinų sultis gaivesniam skoniui.
  • Jeigu norite intensyvesnio citrinos skonio, galite padidinti tarkuotos citrinos žievelės kiekį.
  • Vietoje miltelinio cukraus galite naudoti vanilės cukrų arba cinamonu aromatizuotą cukrų.


Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai

 
  • Sviestą reikia išimti iš šaldytuvo bent valandą prieš gaminimą, kad jis būtų tikrai minkštas ir lengvai maišytųsi.
  • Kiaušinius taip pat patartina laikyti kambario temperatūroje, nes taip jie geriau išsiplaka.
  • Citrinos žievelę tarkuokite tik iki geltonos dalies, stenkitės netarkuoti baltos dalies, kuri yra karčios.
  • Prieš tarkuojant citrinos žievelę, citrinas gerai nuplaukite karštu vandeniu ir nusausinkite, kad pašalintumėte galimus konservantus.
  • Pyrago kepimą stebėkite atidžiai - įdaras turi sutirštėti, bet likti lengvai drebantis viduryje, taip išlaikant kreminę konsistenciją.

Ingredientai

    • minkštas sviestas: 100 gramų
    • cukrus: 60 gramų
    • miltai: 150 gramų
    Įdarui:
    • kiaušiniai: 2 (vidutinio dydžio)
    • cukrus: 140 gramų
    • miltai: 30 gramų
    • citrinos sultys: 40 gramų
    • tarkuota citrinos žievelė: iš 1 citrinos
    Pabarstymui:
    • miltelinis cukrus

    Recepto paruošimas

  1. 1. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo popieriumi išklojame 20 centimetrų kvadratinę kepimo formą.
  2. 2. Tuomet pagrindui minkštą sviestą išsukame su cukrumi. Suberiame miltus bei maišome iki trupininės masės. Į kepimo formą sukrečiame trupininę tešlą, suspaudžiame.
  3. 3. Tada pagrindą kepame maždaug 10-15 minučių. Išimame iš orkaitės bei 5-7 minutes atvėsiname.
  4. 4. Pasiruošiame įdarą: Kiaušinius plaktuvu labai gerai išplakame su cukrumi. Plakame iki kreminės baltos konsistencijos (maždaug 5-7 minutes). Tada įtarkuojame citrinos žievelę, įspaudžiame sulčių, suberiame miltus bei mentele viską išmaišome.
  5. 5. Tuomet kai pyrago pagrindas pravės, į kepimo formą supilame paruoštą citrinų įdarą.
  6. 6. Kepame apie 15–20 minučių, kol įdaras sutvirtės.
  7. 7. Pyragą atvėsiname formoje. Pjaustome labai atsargiai, po kiekvieno pjūvio nuvalydami peilį.
  8. 8. Galiausiai apibarstome su milteliniu cukrumi.
  9. 9. Patarimas: Pyragą atvėsiname kepimo formoje ir tik tada išimame. Pjaustome visiškai atvėsusį. Galite net šiek tiek palaikyti šaldytuve prieš pjaustydamos.
  10. 10. Patarimas: Miltelinio cukraus barstome ant jau supjaustytų pyrago gabalėlių, nes jei barstome ant nesupjaustyto pyrago, bus ganėtinai sunku supjaustyti.
Imbierinis sūrio pyragas su karamele
(1)
Riešutinis-karamelinis pyragas Kalėdoms
(7)