Saldus vyniotinis su varškės įdaru

Autorius apie receptą

Šio saldaus desertinio vyniotinio receptą suradau savo pačios vaikystės užrašuose ir tokia didelė nostalgija apėmė, kad nieko nelaukus ėjau gaminti. Rezultatas tikrai labai geras, o ir ingredientų visai nedaug. Būtinai rekomenduoju pamėginti ir Jums. Pamenu, kaip mano močiutė sakydavo, kad geras vyniotinis privalo būti toks švelnus, kad tirptų burnoje – šis receptas būtent toks ir yra! 

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoje paprasto cukraus galite naudoti rudą cukrų arba medų, kuris suteiks kitokį skonį ir aromatą.
  • Jeigu neturite vanilinio cukraus, galite naudoti vanilės ekstraktą (1 arbatinį šaukštelį) arba tikros vanilės ankštį.
  • Kvietinius miltus galima pakeisti spelta miltais arba pusiau keisti kokosų miltais, kad gautumėte kitokią tekstūrą.
  • Vietoje žemuogių puikiai tinka avietės, mėlynės, vyšnios ar net persikai – svarbu, kad vaisiai būtų sultingi ir saldūs.
  • Įprastą varškę galima pakeisti kreminio sūrio (mascarpone arba Philadelphia) ir grietinės mišiniu, jei norite kremiškesnio įdaro.
  • Paprastą varškę galima pakeisti graikišku jogurtu, sumaišytu su nedideliu kiekiu medaus – gausite gaivesnį įdarą.
  • Jei mėgstate riešutinį skonį, į biskvitą galite įmaišyti smulkintų graikinių riešutų arba migdolų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kiaušinius prieš naudojimą palaikykite kambario temperatūroje bent 30 minučių – taip baltymai geriau išsiplakas.
  • Plakdami baltymus, įsitikinkite, kad dubuo ir plaktuvas yra visiškai sausi ir švarūs – net mažiausias riebalų kiekis sutrukdys baltymams išsiplakti.
  • Kai kepate biskvitą, neatidarykite orkaitės durelių pirmas 10 minučių – staigus temperatūros pokytis gali sukelti biskvito sukritimą.
  • Vyniotinį pradėkite vynioti, kai jis dar šiltas, bet ne karštas – taip jis geriau išlaikys formą ir nesutrūkinės.
  • Prieš tepant įdarą, biskvitą galima lengvai apšlakstyti sirupu ar net likeriu, kad būtų dar drėgnesnis ir aromatingesnis.
  • Prieš patiekiant, palaikykite vyniotinį šaldytuve bent valandą – taip įdaras sustings ir vyniotinis bus lengviau pjaustomas.
  • Pjaustykite vyniotinį aštriu peiliu, kurį kas kartą praskalaukite šiltu vandeniu – taip pjūviai bus lygūs ir gražūs.

Ingredientai

    Vyniotinio pagrindui:
    • kiaušiniai: 6
    • cukrus: 6 valgomųjų šaukštų
    • miltai: 6 valgomųjų šaukštų
    • vanilinis cukrus
    Vyniotinio įdarui:
    • varškė: 200 gramų
    • trintos žemuogės su cukrumi

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų.
  2. 2. Kiaušinių trynius gerai ištriname su cukrumi.
  3. 3. Tuomet kiaušinių baltymus išplakame iki standžių putų.
  4. 4. Tada į trynius dedame 3 valgomuosius šaukštus miltų bei pusę baltymų. Gerai išmaišome. Po to sudedame likusią miltų, baltymų dalį bei žiupsnelį vanilinio cukraus ir gerai išmaišome.
  5. 5. Skardą ištepame sviestu bei sukrečiame tešlą į skardą. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 15 minučių.
  6. 6. Sumaišome varškę su žemuogėmis bei užtepame ant šiek tiek atvėsusio vyniotinio.
  7. 7. Galiausiai suvyniojame vyniotinį bei paliekame pastovėti maždaug 30 minučių.
  8. 8. Pjaustome ir lepinamės!

Atsiliepimai

Desertas: "Lvovo" varškėtis
(4)
Eklerai su karamelės ir aguonų kremu
(1)