Minkšti varškės žagarėliai pagal Beatą

2025-03-01 Autorius oSkanu.lt

Minkšti varškės žagarėliai pagal Beatą
Jeigu namuose turite daugiau valgytojų - būtina dvigubinkite arba net trigubinkite porciją, kitaip, esu tikra, jog gausite prašymą iškepti DAR. Įprastai Lietuvoje gaminami traškūs arba minkštos tešlos žagarėliai. Varškės žagarėlių Lietuvoje pati esu ragavusi ne kartą, bet jie kepami rečiau. Mano spėjimu taip yra todėl, kad lietuviai labiau pripratę prie varškės spurgų, o ne prie varškės žagarėlių. Nors realiai žiūrint, žagarėlis (jeigu jis minkštas) ir yra spurga, tik kiek kitokios formos. Taigi, pagal receptą idealiausiai galite iškepti ir paprastas nedideles spurgas, tikrai pavyks bei užims kiek mažiau laiko.

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje 9% riebumo varškės galite naudoti 5% arba riebesnę 15% varškę, tačiau tuomet gali tekti koreguoti miltų kiekį.
  • Jei neturite vanilinio cukraus, galite naudoti vanilės ekstraktą (1 arbatinį šaukštelį) arba vanilės esenciją (0,5 arbatinio šaukštelio).
  • Vietoje saulėgrąžų aliejaus tinka ir rafinuotas kokosų aliejus arba rafinuotas rapsų aliejus.
  • Cukrų galite pakeisti rudaisiais cukrumi, tačiau tuomet žagarėliai turės kitokį, karamelizuotą skonį.
  • Kepimo miltelius galima pakeisti soda (1 arbatiniu šaukšteliu) ir citrinos sultimis (1 arbatiniu šaukšteliu).


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Labai svarbu nepersistengti su miltais – tešla turi išlikti minkšta ir šiek tiek lipni, nes nuo per didelio miltų kiekio žagarėliai taps kieti.
  • Aliejaus temperatūra turi būti tinkama – jei aliejus bus per karštas, žagarėliai greitai apkeps iš išorės, bet viduje liks žali, o jei per šaltas – žagarėliai sugeria daug aliejaus ir tampa riebūs.
  • Kepant patartina išlaikyti vienodą žagarėlių dydį, kad jie keptu vienodai.
  • Jei norite švelnesio skonio, į tešlą galite įdėti truputį citrinos žievelės.
  • Prieš apibarstant cukraus pudra, leiskite žagarėliams šiek tiek atvėsti, bet neuždelskite – šilti žagarėliai geriau sulaiko cukraus pudrą.

Ingredientai

    ~20 žagarėlių: 
    • 9% riebumo varškė: 250 gramų
    • miltai: ~200-250 gramų
    • kiaušiniai: 2
    • cukrus: 5 valgomųjų šaukštų
    • kepimo milteliai: 2 arbatinių šaukštelių
    • vanilinis cukrus: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • druska: 2 žiupsnių
    • saulėgrąžų aliejus (kepimui)
    • cukraus pudra: 1-2 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių viename dubenyje šakutės pagalba sutrinkite varškę su kiaušiniais, cukrumi, vaniliniu cukrumi bei druska.
  2. 2. Tuomet kitame dubenyje sumaišykite 200 gramų miltų su kepimo milteliais.
  3. 3. Tada į varškės masę įsijokite pusę miltų, išmaišykite, paskui įsijokite kitą pusę miltų bei išminkykite tešlą. Jeigu tešla labai kimba prie rankų įberkite dar miltų. Miltų kiekis priklausys nuo varškės drėgnumo. Mano pačios naudota varškė buvo ganėtinai sausa, todėl pakako truputį daugiau nei 200 gramų miltų. Tešla turi gautis minkšta, šiek tiek kimbanti prie rankų. Jeigu įdėsite per daug miltų, tada žagarėliai bus kieti.
  4. 4. Po to stalviršį pabarstykite miltais, imkite trečdalį tešlos, iškočiokite maždaug 1 centimetro storio tešlos lakštą, supjaustykite jį į 3-4 centimetro storio juostas, o juostas supjaustykite į maždaug 10-12 centimetrų ilgio mažesnes juosteles.
  5. 5. Kiekvienos juostelės viduryje padarykite pjūvį (~6-7 centimetrų ilgio), tuomet vieną juostelės galą perkiškite per pjūvį ir taip suformuokite visus žagarėlius.
  6. 6. Paruoštus kepimui žagarėlius dėkite ant miltais pabarstytos lentelės arba stalviršio.
  7. 7. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinio kaitrumo ugnies. Aliejaus prireiks tiek, kad žagarėliai galėtų jame plaukioti (iškilti į paviršių).
  8. 8. Žagarėlius sudėkite į keptuvę (kepkite vienu metu po ~5-6 žagarėlius, priklausomai nuo keptuvės dydžio). Kepkite tol, kol viena pusė dailiai paruduoja, paskui apverskite bei taip pat iškepkite iš kitos pusės.
  9. 9. Iškepusius žagarėlius dėkite ant lėkštės su popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų nereikalingas riebalų perteklius. Kai jau žagarėliai atvėsta – sudėkite ant serviravimo lėkštės bei apibarstykite cukraus pudra. Mėgaukitės!
  10. 10. Patarimas: Kad žagarėliai nesukietėtų laikome juos uždengtame inde arba uždengiame indą plastikiniu maišeliu.

Lina

Naudingas
(16)
Super. Rekomenduoju.
Atsakyti

Gabrielė Masiokienė

Naudingas
(26)
Laabai skanūs, rekomenduoju. Geriau iškart daryti dvigubą normą, nes greit nelieka🙂
Atsakyti

Patenkinta.

Naudingas
(1)
Likau sužavėta, kokie minkšti ir skanūs iškepė. Rekomenduoju ir kitiems išbandyti.
Atsakyti

jonas

Naudingas
(2)
mmmmmmm
Atsakyti

Aurelija

Naudingas
(1)
Tikrai puikiai pavyksta. Niekada iki šiol varškinių žagarėlių nebuvau gaminusi. Labai pasiteisino. :)
Atsakyti
Minkšti varškės žagarėliai pagal Beatą

Nijole

Naudingas
(0)
L.daug cukraus
Atsakyti

Atsakinėjama į Komentarą

Bananų duona su varške ir ananasais
(1)