Man šimtalapis labai patinka, tikriausiai tai pats skaniausias desertas. Ir stengiuosi jį pasigaminti kuo dažniau, žinoma užima laiko ir nėra taip lengva, bet tikrai verta bent kartas nuo karto pasilepinti ir kitus palepinti.
Ingredientai
miltai: ~450 gramų (gali prireikti ir kiek mažiau)
aguonos: daugiau kaip pusė stiklinės (nuplikome ir permalame)
razinos: 1 saujos
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių mieles ištrinkite su šaukšteliu cukraus ir supilkite į šiltą pieną, palaukite kol suputos. Miltus išsijokite į dubenį, dėkite suplaktus kiaušinius ir pieną su mielėm, suminkykite tešlą.
2. Tešlą reikia minkyti maždaug pusvalandį. Tuomet padalinkite ją į 5 dalis, suvoliokite rutuliukus, aptepkite aliejumi ir padėkite, kad pakiltų dvigubai.
3. Pakilus, imkite vieną rutuliuką, plonai iškočiokite, o paskui tampykite, kol tešla taps permatoma. Kitur yra patariama tampyti ant audinio, bet man to neprireikė. Lengviausiai tešla tempėsi nuleidus žemyn nuo stalo ir viena ranka prilaikant.
4. Ištampytą tešlą klokite ant miltuoto stalo, gausiai tepkite ištirpintu sviestu (jo turi užtekti visiem 5 tešlos lapams) ir barstykite cukrumi. Tą patį pakartokite su visais rutuliukais, tik klokite jau antrą ant pirmo ir taip toliau.
5. Ant uždėto paskutinio lapo, aptepto sviestu bei apibarstyto cukrumi, dėkite aguonas ir razinas ir stipriai susukite į volelį, kraštus užspauskite. Visur dažniausiai patariama, iškočiojus, tešlą apipjauti, nes kitaip lieka storesni krašteliai, neišsitampo, bet aš palikau.
6. Volelį sulenkite tarsi pasagą ir dėkite į apvalią kepimo formą išklotą su kepimo popieriumi, aptepkite sviestu. Geriau, jeigu forma bus su neišimamu dugnu, o jeigu su išimamu, tai reikia kloti bent kelis sluoksnius kepimo popieriaus, nes kitaip kepant pradės bėgti sviestas.
7. Šitaip paruoštą šimtalapį dėkite į iki 240 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 10 minučių, tuomet temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite maždaug 60 minučių.
8. Kepant iš šimtalapio pradės tekėti sviestas su ištirpusiu cukrumi, ši masė po truputį karamelizuojasi. Praėjus pusei kepimo laiko, šimtalapį vis palaistykite susidariusia karamele. Šitaip po truputį karamelė visa susigeria.
9. Iškepusį šimtalapį atvėsinkite formoje.
10. Atvėsusį išimkite ir gausiai apiberkite miltiniu cukrumi. Lepinkitės!
11. O Jūs ar kada gaminote šimtalapį? Labai lauksiu komentarų, pasidalinkite savo patirtimi su mumis. Kaip pavyko ir ką darėte kitaip ar darote taip pat?
Nijolė Paškauskienė
o kiek maždaug išeina kg ir ar aguonų ne per mažai aš mėgstu kai būna jų daugiau
Atsakyti
Bitė
Kepiau. Pagal šį receptą. Puikiai gavosi. Dėl mielinės tešlos kildinimo šaldytuve- tobulai pakyla. Išbandyta
Atsakyti
Kad tešla pakiltų , ją reikia padėti šiltai ar užklojus padėti i šaldytuva?
Atsakyti
Ausra Dwyer Gasilioniene
bet kokia tesla su MIELEMIS reikia laikyti siltai, NIEKADA NEDETI I SALDYTUVA
Jurgita
Puikus receptas, tik su aguonos nors ir nuplikiau traškėjo. Toks jausmas, kad pilna žemių.
Atsakyti
Oksana
Pastebėjimas, sviestas turi būti šlakstomas, o ne tepamas. O iškepus reikia leisti pailsėti toje skardoje, kurioje kepė, kad susigertų visas sviestas. Ši informacija iš edukacijos.
Atsakyti
Česlava
Kepiau, taip buvo skanus, bet kažkoks sausas išejo nors daug sviesto įdėjau
Atsakyti
Nijolė Paškauskienė
Atsakyti
Bitė
Atsakyti
Olga
Atsakyti
Birutūė
Atsakyti
Vida
Angela Jat
Atsakyti
Aš
Atsakyti
Lida
Atsakyti
Laura
Alina
Atsakyti
Vilma
Atsakyti
Vilma
Atsakyti
Simona
Atsakyti
Diana
Atsakyti
audrone
Atsakyti
audrone
Atsakyti
Neringa
Angelina Liaudanskienė
Atsakyti
Saule
Sigita
Atsakyti
Angele.
undefined
As
Atsakyti
Aneta
Lukas
Atsakyti
Lina
Atsakyti
Aldona
Lina
Atsakyti
Ausra Dwyer Gasilioniene
Jurgita
Atsakyti
Oksana
Atsakyti
Česlava
Atsakyti