Sveikuoliškas Beatos tinginys su pūstomis burnočių sėklomis ir datulėmis

2025-04-25 Autorius oSkanu.lt

Sveikuoliškas Beatos tinginys su pūstomis burnočių sėklomis ir datulėmis
Sveikuoliškas Beatos tinginys su pūstomis burnočių sėklomis ir datulėmis – tai nuostabus desertas, kuris suderina gardumą ir naudą sveikatai. Šis receptas yra tobulas pavyzdys, kaip klasikinį lietuvišką desertą galima paversti maistinga ir sveika alternatyva, neprarandant nuostabaus skonio. Burnočių sėklos, kurios yra vienos maistingiausių grūdų pasaulyje, suteikia puikią tekstūrą, o datulės – natūralų saldumą be pridėtinio cukraus. Šis desertas yra puikus pasirinkimas tiek kasdieniui malonumui, tiek ypatingoms progoms, kai norite nustebinti svečius ne tik skoniu, bet ir originalumu. Tinginys visada buvo mėgstamas lietuvių virtuvės desertas, tačiau ši sveikuoliška Beatos versija pakelia jį į visiškai naują lygį. Tai tobulas pasirinkimas tiems, kurie siekia maitintis sveikiau, bet nenori atsisakyti malonumo, kurį teikia saldumynai. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje pūstų burnočio sėklų galima naudoti pūstus kviečius, pūstus bolivinės balandos grūdus arba pūstus grikius, tačiau burnočiai suteikia ypatingai turtingą skonį ir maistinę vertę.
  • Datules galima pakeisti džiovintomis figomis, džiovintomis slyvomis arba razinomis, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad skonis ir saldumas gali šiek tiek skirtis.
  • Vietoje kokoso aliejaus tinka naudoti sviestą arba ghee sviestą, jei nesilaikote veganiškos mitybos.
  • Lazdyno riešutus galima pakeisti migdolais, anakardžių riešutais, graikiniais riešutais arba jų mišiniu, priklausomai nuo jūsų skonio preferencijų.
  • Vietoje juodo šokolado galima naudoti pienišką arba baltą šokoladą, nors juodasis šokoladas yra maistingesnis pasirinkimas.
  • Avietes galima pakeisti braškėmis, mėlynėmis, juodaisiais serbentais arba kitomis mėgstamomis uogomis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Datules rekomenduojama mirkyta karšto vandens vonelėje bent 10 minučių, kad jos taptų minkštos ir lengvai trinama.
  • Kokoso aliejų tirpinkite žemoje temperatūroje, kad neprarastų savo naudingųjų savybių.
  • Tinginį formoje galite spausti šaukštu arba delnu per kepimo popierių, kad masė būtų vientisa ir gerai suspausta.
  • Tinginį laikykite šaldytuve bent 2 valandas, kad jis gerai sustingtų.
  • Norint išgauti intensyvesnį šokolado skonį, galima į masę įdėti šiek tiek vanilės ekstrakto.
  • Riešutus prieš dedant į masę rekomenduojama lengvai paskrudinti sausoje keptuvėje, kad išryškėtų jų skonis.
  • Jei mėgstate švelnesnį skonį, į masę galima įdėti šiek tiek kokosų drožlių.
  • Tinginį papuošti geriausia prieš pat patiekiant, kad avietės išliktų šviežios ir nepaleistų sulčių.

Ingredientai

    • Pūstos burnočio sėklos: 50 g 
    • Datulės be kauliukų: 200 g 
    • Kokoso aliejus: 100 g 
    • Kakava: 30 g 
    • Skrudinti lazdyno riešutai: 50 g 
    • Liofilizuotos, šaldytos ir/ar šviežios avietės: pagal skonį 
    • Juodasis šokoladas (galima ir becukrio): 100 g 
    • Druska: žiupsnelis 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia išbrinkinti datules karštame vandenyje. Rekomenduojama jas laikyti karštame vandenyje apie 10-15 minučių, kol jos suminkštės.
  2. 2. Išbrinkintas datules reikia nusausinti ir sudėti į smulkintuvą. Jei datulės vis dar per kietos, įpilkite šlakelį vandens, kad būtų lengviau jas trinti. Trinti reikia tol, kol gaunama vientisa masė be gumuliukų.
  3. 3. Dabar ištirpinsite 80 g kokoso aliejaus. Tai galima padaryti vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje, naudojant žemą temperatūrą. Ištirpusį aliejų supilsite į datulių masę.
  4. 4. Į datulių ir kokoso aliejaus mišinį subersite kakavą ir žiupsnelį druskos. Viską kruopščiai išmaišysite, kad neliktų sausų kakavos gumuliukų.
  5. 5. Tuomet į masę įmaišysite smulkintus lazdyno riešutus ir pūstas burnočio sėklas. Maišysite, kol visi ingredientai tolygiai pasiskirstys masėje.
  6. 6. Paruoštą masę sudėsite į kepimo popieriumi arba maistine plėvele išklotą formą. Formą geriausia naudoti stačiakampę, kad vėliau būtų patogu pjaustyti tinginį.
  7. 7. Masę formoje reikia kruopščiai išlyginti ir lengvai suspausti, kad neliktų oro tarpų. Tam galima naudoti šaukštą arba tiesiog delnu suspausti per kepimo popierių.
  8. 8. Formą su tinginiu įdėsite į šaldytuvą ir laikysite mažiausiai 2 valandas, o geriausia – per naktį, kol masė visiškai sukietės.
  9. 9. Kol tinginys kietėja, paruošite šokolado glazūrą. Sulaužysite juodąjį šokoladą mažais gabalėliais ir ištirpinsite jį su likusiais 20 g kokoso aliejaus vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje.
  10. 10. Sukietėjusį tinginį išimsite iš formos ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
  11. 11. Kiekvieną tingio gabalėlį papuošite ištirpintu šokoladu, užlašindami jį ant viršaus arba įmerkdami gabalėlių kampus.
  12. 12. Ant šviežiai užtepto šokolado uždėsite avietes – galite naudoti liofilizuotas, šaldytas ar šviežias, priklausomai nuo sezono ir prieinamumo.
  13. 13. Paruoštą desertą patieksite iškart arba trumpam įdėkite atgal į šaldytuvą, kad šokoladas sukietėtų.
Morkų pyragas be kiaušinių
(1)
Morkų pyragas su varškės kremo pertepimu
(8)
Pyragas su apelsinų džemu ir apelsinine glazūra
(1)