Silkė su ilgai keptais svogūnais ir pomidorų padažu

2025-03-26 Autorius oSkanu.lt

Silkė su ilgai keptais svogūnais ir pomidorų padažu
Šis gardus ir sotus užkandis puikiai tinka šventiniam stalui, vakarienei su draugais ar tiesiog jaukiam šeimos vakarui. Ilgai troškinti svogūnai įgauna nuostabų saldumą, kuris puikiai dera su silkės sūrumu, o pomidorų padažas suteikia malonų rūgštelės akcentą.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje įprastos silkės filė galite naudoti atlantinę silkę, marinuotą silkę arba net šviežią skumbrę
  • Jei neturite natūralaus pomidorų padažo, galite jį pakeisti šviežiais trintais pomidorais su šlakeliu citrinų sulčių arba naminiu pomidorų padažu. 
  • Svogūnus galima derinti su šalotiniais svogūnais arba raudonaisiais svogūnais, kurie suteiks patiekalui šiek tiek kitokį, švelnesnį skonį. 
  • Prieskonius taip pat galite keisti pagal savo skonį – pridėti rozmarino, čiobrelių ar net šiek tiek aitriosios paprikos dėl pikantiškai karštos natos. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Svogūnų troškinimui naudokite storą dugną turinčią keptuvę, kad jie neprisviltų ir tolygiai karamelizuotųsi. Labai svarbu kepti svogūnus ant tikrai mažos ugnies – tai užtikrina, kad jie suminkštės ir įgaus saldų skonį, bet nepajuoduos. 
  • Silkės filė prieš pjaustant rekomenduojama palaikyti šaltame vandenyje apie 30 minučių – taip sumažinsite jos sūrumą. 
  • Pomidorų padažą galite pagaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 3 dienų, o prieš patiekiant tik pašildyti. 

Ingredientai

    • Silkės filė: 3-4 vienetai (arba apie 400 g) 
    • Svogūnai: 4-6 vienetai (vidutinio dydžio) 
    • Aliejus: 3 šaukštai 
    • Lauro lapai: 2-3 vienetai 
    • Natūralus pomidorų padažas: 2 dideli šaukštai 
    • Vanduo: 2 šaukštai 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodieji pipirai: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėsime nuo svogūnų paruošimo – juos kruopščiai nulupame ir supjaustome plonomis riekelėmis arba pusžiedžiais.
  2. 2. Tuomet įkaitiname aliejų vidutinio dydžio keptuvėje, jis turėtų būti karštas, bet ne rūkstantis.
  3. 3. Suberiame supjaustytus svogūnus į įkaitintą aliejų ir lengvai pamaišome, kad tolygiai pasiskirstytų.
  4. 4. Įdedame kelis lauro lapus, jie suteiks subtilų aromatą.
  5. 5. Keptuvę uždengiame dangčiu arba kepimo popieriumi – tai padės išlaikyti drėgmę ir svogūnams troškintis savo sultyse.
  6. 6. Sumažiname ugnį iki minimalios ir paliekame svogūnus troškintis apie 30 minučių, retkarčiais pamaišydami.
  7. 7. Po 30 minučių patikriname svogūnų būklę – jie privalo būti visiškai suminkštėję, beveik ištirpę ir įgavę gražią auksinę spalvą.
  8. 8. Paskaninkite troškintus svogūnus druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais pagal skonį.
  9. 9. Pamaišykite prieskonius ir tęskite kepimą dar 5-7 minutes be dangčio, kad išgaruotų likusi drėgmė.
  10. 10. Svogūnai turi dar labiau karamelizuotis ir įgyti gilesnį, sodresnį skonį.
  11. 11. Tuomet perkelkite svogūnus į kitą indą ar keptuvę.
  12. 12. Supilkite du dosnius šaukštus natūralaus pomidorų padažo ir įpilkite du šaukštus vandens.
  13. 13. Viską kruopščiai išmaišome ant mažos ugnies, kol ingredientai susijungs į vientisą, sodrų padažą.
  14. 14. Leiskite padažui šiek tiek pavirti, kad skonis taptų dar intensyvesnis, tada nukelkite nuo ugnies.
  15. 15. Palaukite, kol padažas visiškai atvės – karštas padažas gali "išvirti" silkę.
  16. 16. Tuo metu supjaustykite silkės filė vidutinio dydžio gabaliukais.
  17. 17. Į gražų serviravimo indą sudėkite silkės gabaliukus ir užpilkite juos paruoštu atvėsusiu padažu.
  18. 18. Patiekalą galite papuošti smulkintais žalumynais arba plonai pjaustytais svogūnų laiškais.

Atsakinėjama į Komentarą

Silkė su porais ir agurkais
(1)