Skanios, mažos nostalgiškos varškės spurgos 😋

2024-10-26 Autorius Regina Viktor Jurgelevic

Skanios, mažos nostalgiškos varškės spurgos 😋
Varškės spurgos yra klasikinis lietuviškas desertas, siejamas su šiltais vaikystės prisiminimais. Traški išorė ir minkštas, purus vidus daro šį patiekalą neatsiejamą nuo šeimos švenčių ir popiečių kartu su artimaisiais. Varškė, kaip pagrindinė spurgų sudedamoji dalis, yra puikus kalcio ir baltymų šaltinis, todėl šis desertas yra ne tik skanus, bet ir teikia naudos kaulams bei raumenims. Be to, varškės naudą papildo sveiki riebalai iš kepimo aliejaus, kurie suteikia energijos, o pasirinkę tinkamą aliejaus temperatūrą, galite išvengti per didelio riebalų kiekio.

Galimos ingredientų alternatyvos

Jei neturite sausos varškės, galite naudoti šviežią varškę, tačiau ji gali reikalauti papildomų miltų, kad tešla nebūtų pernelyg lipni. Taip pat, cukraus kiekį galima reguliuoti pagal norimą saldumo lygį, arba vietoj cukraus galima naudoti medų ar klevų sirupą, kad būtų išlaikyta natūralesnė sudėtis.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai

Norint pasiekti tobulą traškią išorę ir švelnų vidų, svarbu įkaitinti aliejų iki vidutinės temperatūros – per karštas aliejus gali lemti, kad spurgos iškeps tik iš išorės, tačiau vidus liks neiškepęs. Taip pat rekomenduojama pirmą spurgą kepti kaip bandymą, kad įsitikintumėte, jog tešla idealiai kietumo.

Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai

Šis desertas yra puikus baltymų ir kalcio šaltinis, tačiau dėl kepimo aliejuje rekomenduojama vartoti saikingai. Geriausia mėgautis, kai varškės spurgos šiek tiek pravėsusios – tai leidžia riebalams susigerti į servetėlę, sumažinant riebalų kiekį.

Kalorijos

Apytiksliai 1800 kcal visam kiekiui; apie 60 kcal vienoje spurgoje. 

Ingredientai

    Maždaug 30–35 mažos spurgos:
    • Varškė (sausesnė): 500 g
    • Cukrus: 100 g (pagal norą)
    • Kiaušiniai: 3 vnt.
    • Vanilinis cukrus: 1 a. š.
    • Kepimo milteliai: 1 a. š.
    • Miltai: beriant „iš akies“, kad neliptų prie rankų
    • Aliejus: kepimui

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kiaušinius suplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė taps puri.
  2. 2. Įplakite varškę ir išsukite masę, kad neliktų gumuliukų.
  3. 3. Palaipsniui berkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir užminkykite tešlą, kol ji taps ne per kieta ir nelips prie rankų.
  4. 4. Formuokite mažas spurgytes ir dėkite į įkaitintą aliejų, verdant ant vidutinio kaitrumo tol, kol jos gražiai pagels.
  5. 5. Iškepusias spurgas dėkite ant popierinės servetėlės, kad sugertų riebalų perteklių.
  6. 6. Santrauka: Šios nostalgiškos varškės spurgos yra lengvai paruošiamos ir puikiai tinka šeimos šventėms ar jaukiems popiečiams. Svarbiausia – gaminant atitaikyti aliejaus temperatūrą, o ingredientų kiekį pritaikyti pagal varškės drėgnumą.

Lina Ruchlevičienė

Naudingas
(0)
Ir pas mane spurgų diena 😉
Atsakyti
Skanios, mažos nostalgiškos varškės spurgos 😋

Meilutė Kaminskienė

Naudingas
(0)
Labai gerai pavyko pagal šį receptą. Kartosiu!
Atsakyti
Skanios, mažos nostalgiškos varškės spurgos 😋

Dalia Zumbrickienė

Naudingas
(0)
Pamėginau. Labai patiko. Tarsi pas močiutę būtų pagamintos!
Atsakyti
Skanios, mažos nostalgiškos varškės spurgos 😋

Evaldas Kas

Naudingas
(0)
Aš dar dedu Nutellos į vidų. Puikiai gaunasi!
Atsakyti
Skanios, mažos nostalgiškos varškės spurgos 😋

Violeta Beištarienė

Naudingas
(0)
Ačiū už labai gerą, pasiteisinusį receptą!
Atsakyti
Skanios, mažos nostalgiškos varškės spurgos 😋

Atsakinėjama į Komentarą

Vafliai su obuoliais
(1)