Aš labai mėgstu įvairiausius tradicinius patiekalus šiek tiek pakeisti pagal save, tai kažkokį naują skonį išgauti ir panašiai, kad tik nebūtų taip nuobodu. Bet šį kartą jokių pakeitimų. Viskas pagal mano močiutę, kaip ji mane išmokė. Kai kurie dalykai tiesiog neatsibosta, kad ir kiek kartų bekartotum. Tai ir šį kartą aš labai paprastai, bet tuo pačiu tobulai.
Varškės spurgų receptas mano užrašuose jau labai seniai. Gamindama jau net nelabai aš ką ir sveriu arba matuoju. Šį kartą tai padariau labai tiksliai. Tokių purių naminių spurgų esmė - kuo daug varškės ir kuo mažiau miltų, tai tokios labai natūralios gaunasi. Ir super traškios išorėje, labai minkštos viduje. Kaip ir privalote būti. Pasigaminkite ir suprasite apie ką aš kalbu. Dar kartą galiu tik pakartoti - jos tobulos! :)
Galimos ingredientų alternatyvos
- Nors tradiciškai naudojama 9% riebumo varškė, galite eksperimentuoti su įvairaus riebumo varške - nuo 5% iki 15%. Kuo riebesnė varškė, tuo skanesnės ir minkštesnės bus spurgos.
- Vietoje įprasto cukraus galite naudoti rudą cukrų, kuris suteiks karamelizuotą poskonį.
- Vanilinis cukrus gali būti pakeistas vanilės ekstraktu (1 arbatiniu šaukšteliu) arba vanilės ankšties sėklomis.
- Jei neturite kvietinių miltų, galite naudoti speltų miltus arba mišinį iš kvietinių ir avižinių miltų (130 g kvietinių + 20 g avižinių), tačiau tuomet tekstūra gali šiek tiek skirtis.
- Bekvapį aliejų gruzdinimui galima pakeisti rafinuotu saulėgrąžų, kukurūzų arba rapsų aliejumi.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai
Reklama
- Norint pasiekti geriausią rezultatą, varškę būtina labai gerai sutrinti, kad neliktų jokių gumulėlių. Jei neturite blenderio, varškę galite pertrinti per metalinį sietelį kelis kartus.
- Aliejaus temperatūra turėtų būti apie 170-180°C - jei per karštas, spurgos greitai apskrus, bet vidus liks žalias, o jei per šaltas, jos sugertų daug aliejaus ir taptų per sunkios. Patikrinkite temperatūrą įmesdami mažą tešlos gabalėlį - jis turėtų iškart pradėti putoti ir pamažu kilti į paviršių.
- Spurgų formavimui rankas suvilgykite vandeniu - taip tešla mažiau lips prie pirštų.
- Kepant spurgas, neperpildykite puodo - kepkite mažesnėmis partijomis, kad aliejaus temperatūra nekristu ir spurgos išliktų traškios.
- Po kepimo būtinai nusausinkite spurgas ant popierinio rankšluosčio, kad pašalintumėte perteklinį aliejų.
Jolanta Tiskeviciene
Atsakyti